Ce s-a întâmplat azi, 18 martie?

18.03.2022
Ce s-a întâmplat azi, 18 martie?

Data de 18 martie este importantă pentru istoria României, dar și pentru cea mondială. În cea de-a 77-a zi a calendarului gregorian lumea a fost martoră, de-a lungul timpului, la mai multe evenimente care au schimbat cursul de dezvoltare al societăților.

În această zi, în calendarul creștin-ortodox este sărbătorit Sfântul Chiril, patriarhul Ierusalimului (315-386).

Evenimente istorice 18 martie

1241 – Polonia a fost invadată de Mongolia după ce a pierdut lupta de la Chmielnik.

1314 – Ultimul Mare Maestru al Cavalerilor Templieri, Jacques de Molay, a fost ars pe rug. Ordinul Templierilor a fost o organizație militar-călugărească, având scopul de a îi apăra pe creștini în Țara Sfântă.

1438 – Albert al II-lea de Habsburg a devenit rege al romanilor.

1833 – A fost înființată la Iași prima societate științifică din România, numită Societatea de Medici și Naturaliști, la inițiativa doctorilor Iacob Stanislau Cihac și Mihai Zotta.

1866 – În România a fost adoptată Legea învoielilor agricole (legea pentru tocmeli de lucrări agricole și pentru executarea lor). Din păcate, în timpul guvernării lui Lascăr Catargiu, aceasta a fost înăsprită când s-a instituit execuția silită a tocmelilor agricole.

1889 – În lipsa succesorilor direcți în linie masculină a Regelui Carol I, s-a apelat pentru desemnarea moștenitorului la fratele mai mare al regelui și la fiii acestuia. Cel de-al doilea fiu al Prințului Leopold de Hohenzollern-Sigmaringen, Ferdinand, în vârstă de 24 de ani, a acceptat succesiunea și a fost înfiat de familia Regală Română și declarat prinț moștenitor la Tronul României, conferindu-i-se și titlul de Alteță Regală Principe de România, potrivit Wikipedia.org.

1895 – S-a născut Ion Barbu. Acesta a fost unul dintre cei mai importanți poeți români interbelici, reprezentant al modernismului literar românesc. Scriitorul s-a născut la Câmpulung Muscel și a decedat la 11 august 1961, la vârsta de 66 de ani. La naștere acesta a primit numele de Dan Barbilian, însă ulterior și-a latinizat numele de familie inițial „Barbu”.

1906 – A fost un an deosebit de important pentru domeniul aviației, fiindcă Traian Vuia a efectuat, la Paris, primul zbor autopropulsat din lume cu un aparat mai greu decât aerul.

1917 – S-a născut Mircea Ionescu-Quintus. Acesta a fost unul dintre cei mai importanți lideri politici români și fost președinte al Partidului Național Liberal. Quintus a murit pe 15 septembrie 2017, la vârsta de 100 de ani.

1940 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Adolf Hitler și Benito Mussolini s-au întâlnit la Brenner pentru o alianță împotriva Franței și a Marii Britanii.

1945 – Nu mai puțin de 1250 de bombe au lovit orașul Berlin, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

1965 – Cosmonautul sovietic, Alexei Leonov, a fost prima persoană din lume care a ieșit din navă spațială în spațiu. Toată acțiunea a ținut 12 minute.

1965 – A fost o zi importantă pentru istoria României, fiindcă Marea Adunare Națională l-a ales ca președinte al Consiliului de Stat pe Gheorghe Gheorghiu-Dej, iar ca președinte al consiliului de Miniștri pe Ion Gheorghe Maurer.

1990 – În Republica Democrată Germană au avut loc pentru prima dată alegeri libere, după fosta dictatură.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Povestea fotografului care a așteptat șase ani să aibă cadrul… perfect
Povestea fotografului care a așteptat șase ani să aibă cadrul… perfect
Unii fotografi pot să aștepte ani pentru a obține… cadrul perfect. Aceasta este și povestea italianului Valerio Minato care în urmă cu șase ani și-a propus să facă poza perfectă. După... citește tot
Am început prieteni cu nemții, am sfârșit dușmani. România, percepută o națiune trădătoare în al Doilea Război Mondial. De ce țara noastră a întors armele?
Am început prieteni cu nemții, am sfârșit dușmani. România, percepută o națiune trădătoare în al Doilea Război Mondial. De ce țara ...
Între 1939 și 1945, în Europa a avut loc cel De-al Doilea Război Mondial, după ce Germania nazistă a decis invadarea Poloniei. România a început conflictul de partea nemților, deși armata... citește tot
Cum a apărut celebra expresie „Ai o clasă mai mult decât trenul!”? La început era de bine, apoi a căpătat sens peiorativ
Cum a apărut celebra expresie „Ai o clasă mai mult decât trenul!”? La început era de bine, apoi a căpătat sens peiorativ
În limba română există numeroase expresii folosite în limbajul de zi cu zi, a căror origine este de multe ori necunoscută, dar și expresii a căror proveniență este clară. Sunt expresii... citește tot