Ce s-a întâmplat azi, 18 martie?

18.03.2022
Ce s-a întâmplat azi, 18 martie?

Data de 18 martie este importantă pentru istoria României, dar și pentru cea mondială. În cea de-a 77-a zi a calendarului gregorian lumea a fost martoră, de-a lungul timpului, la mai multe evenimente care au schimbat cursul de dezvoltare al societăților.

În această zi, în calendarul creștin-ortodox este sărbătorit Sfântul Chiril, patriarhul Ierusalimului (315-386).

Evenimente istorice 18 martie

1241 – Polonia a fost invadată de Mongolia după ce a pierdut lupta de la Chmielnik.

1314 – Ultimul Mare Maestru al Cavalerilor Templieri, Jacques de Molay, a fost ars pe rug. Ordinul Templierilor a fost o organizație militar-călugărească, având scopul de a îi apăra pe creștini în Țara Sfântă.

1438 – Albert al II-lea de Habsburg a devenit rege al romanilor.

1833 – A fost înființată la Iași prima societate științifică din România, numită Societatea de Medici și Naturaliști, la inițiativa doctorilor Iacob Stanislau Cihac și Mihai Zotta.

1866 – În România a fost adoptată Legea învoielilor agricole (legea pentru tocmeli de lucrări agricole și pentru executarea lor). Din păcate, în timpul guvernării lui Lascăr Catargiu, aceasta a fost înăsprită când s-a instituit execuția silită a tocmelilor agricole.

1889 – În lipsa succesorilor direcți în linie masculină a Regelui Carol I, s-a apelat pentru desemnarea moștenitorului la fratele mai mare al regelui și la fiii acestuia. Cel de-al doilea fiu al Prințului Leopold de Hohenzollern-Sigmaringen, Ferdinand, în vârstă de 24 de ani, a acceptat succesiunea și a fost înfiat de familia Regală Română și declarat prinț moștenitor la Tronul României, conferindu-i-se și titlul de Alteță Regală Principe de România, potrivit Wikipedia.org.

1895 – S-a născut Ion Barbu. Acesta a fost unul dintre cei mai importanți poeți români interbelici, reprezentant al modernismului literar românesc. Scriitorul s-a născut la Câmpulung Muscel și a decedat la 11 august 1961, la vârsta de 66 de ani. La naștere acesta a primit numele de Dan Barbilian, însă ulterior și-a latinizat numele de familie inițial „Barbu”.

1906 – A fost un an deosebit de important pentru domeniul aviației, fiindcă Traian Vuia a efectuat, la Paris, primul zbor autopropulsat din lume cu un aparat mai greu decât aerul.

1917 – S-a născut Mircea Ionescu-Quintus. Acesta a fost unul dintre cei mai importanți lideri politici români și fost președinte al Partidului Național Liberal. Quintus a murit pe 15 septembrie 2017, la vârsta de 100 de ani.

1940 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Adolf Hitler și Benito Mussolini s-au întâlnit la Brenner pentru o alianță împotriva Franței și a Marii Britanii.

1945 – Nu mai puțin de 1250 de bombe au lovit orașul Berlin, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

1965 – Cosmonautul sovietic, Alexei Leonov, a fost prima persoană din lume care a ieșit din navă spațială în spațiu. Toată acțiunea a ținut 12 minute.

1965 – A fost o zi importantă pentru istoria României, fiindcă Marea Adunare Națională l-a ales ca președinte al Consiliului de Stat pe Gheorghe Gheorghiu-Dej, iar ca președinte al consiliului de Miniștri pe Ion Gheorghe Maurer.

1990 – În Republica Democrată Germană au avut loc pentru prima dată alegeri libere, după fosta dictatură.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Carnea de porc este cea mai vândută carne, în rândul românilor, indiferent de perioada anului. În timpul sărbătorilor, în special când este Crăciunul, lumea achiziționează foarte multă... citește tot
Recomandări din presa de azi
adplus-dvertising