Ce s-a întâmplat azi, 17 martie?

17.03.2022
Ce s-a întâmplat azi, 17 martie?

Data de 17 martie reprezintă cea de-a 76-a zi a calendarului gregorian. Astăzi este sărbătorit în calendarul romano-catolic Sfântul Patriciu, episcop (circa 385-461). Totodată, în această zi au avut loc, de-a lungul timpului, mai multe evenimente istorice care au schimbat fața omenirii.

Evenimente istorice 17 martie

45 î. de Hr. – Gaius Iulius Caesar a învins în bătălia de la Munda trupele lui Pompei, conduse de Titus Labienus.

180 d. Hr. – A murit Marcus Aurelius, împărat roman din dinastia Antoninilor, între anii 161 și 180, și filosof stoic.

1756 – La New York, în Statele Unite ale Americii, este celebrată pentru prima dată Ziua Sfântului Patriciu (St. Patrick’s Day).

1826Rusia a cerut Turciei să aplice tratatul de la București din 1812 și să accepte negocieri la Akkerman pentru rezolvarea diferendelor.

1861 – Regele Victor Emmanuel al II-lea a unit, în Italia, statele peninsulei și Regatul celor Două Sicilii.

1866 – A fost anul în care a început să funcționeze Banca României, iar primul președinte al Consiliului de administrație a fost Ion Ghica.

1891 – Un an de tristă amintire pentru lumea maritimă, fiindcă transatlanticul britanic SS Utopia s-a lovit de nava de luptă blindată HMS Anson în Golful Gibraltar și s-a scufundat, ucigând 562 din cei 880 de pasageri aflați la bord.

1901 – La 11 ani de la moartea pictorului olandez Vincent van Gogh, cele 71 de tablouri ale acestuia au fost expuse la galeria Bernheim-Jeune din Paris, dovedind încă o dată geniul creatorului.

1941 – A murit Nicolae Titulescu. În decursul vieții, acesta a fost a fost diplomat, jurist, profesor universitar și om politic român, ministru al Afacerilor Externe, ministru plenipotențiar, fost președinte al Ligii Națiunilor și membru titular, din 1935, al Academiei Române.

1948 – A fost un an deosebit de important pentru Europa, fiindcă a fost semnat, la Bruxelles, actul de naștere pentru Uniunea Europei Occidentale (UEO), de către Belgia, Franța, Luxemburg, Olanda și Marea Britanie. UEO a fost singura organizație europeană cu componență de apărare înființată în perioada Războiului Rece.

1969 – Golda Meir a fost prima femeie care a devenit prim-ministru al statului Israel.

1992 – A avut loc un referendum pentru a pune capăt apartheidului în Africa de Sud. Acesta a fost adoptat cu 68,7% „pentru” la 31,2% „împotrivă”.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot