Ce s-a întâmplat azi, 17 martie?

17.03.2022
Ce s-a întâmplat azi, 17 martie?

Data de 17 martie reprezintă cea de-a 76-a zi a calendarului gregorian. Astăzi este sărbătorit în calendarul romano-catolic Sfântul Patriciu, episcop (circa 385-461). Totodată, în această zi au avut loc, de-a lungul timpului, mai multe evenimente istorice care au schimbat fața omenirii.

Evenimente istorice 17 martie

45 î. de Hr. – Gaius Iulius Caesar a învins în bătălia de la Munda trupele lui Pompei, conduse de Titus Labienus.

180 d. Hr. – A murit Marcus Aurelius, împărat roman din dinastia Antoninilor, între anii 161 și 180, și filosof stoic.

1756 – La New York, în Statele Unite ale Americii, este celebrată pentru prima dată Ziua Sfântului Patriciu (St. Patrick’s Day).

1826Rusia a cerut Turciei să aplice tratatul de la București din 1812 și să accepte negocieri la Akkerman pentru rezolvarea diferendelor.

1861 – Regele Victor Emmanuel al II-lea a unit, în Italia, statele peninsulei și Regatul celor Două Sicilii.

1866 – A fost anul în care a început să funcționeze Banca României, iar primul președinte al Consiliului de administrație a fost Ion Ghica.

1891 – Un an de tristă amintire pentru lumea maritimă, fiindcă transatlanticul britanic SS Utopia s-a lovit de nava de luptă blindată HMS Anson în Golful Gibraltar și s-a scufundat, ucigând 562 din cei 880 de pasageri aflați la bord.

1901 – La 11 ani de la moartea pictorului olandez Vincent van Gogh, cele 71 de tablouri ale acestuia au fost expuse la galeria Bernheim-Jeune din Paris, dovedind încă o dată geniul creatorului.

1941 – A murit Nicolae Titulescu. În decursul vieții, acesta a fost a fost diplomat, jurist, profesor universitar și om politic român, ministru al Afacerilor Externe, ministru plenipotențiar, fost președinte al Ligii Națiunilor și membru titular, din 1935, al Academiei Române.

1948 – A fost un an deosebit de important pentru Europa, fiindcă a fost semnat, la Bruxelles, actul de naștere pentru Uniunea Europei Occidentale (UEO), de către Belgia, Franța, Luxemburg, Olanda și Marea Britanie. UEO a fost singura organizație europeană cu componență de apărare înființată în perioada Războiului Rece.

1969 – Golda Meir a fost prima femeie care a devenit prim-ministru al statului Israel.

1992 – A avut loc un referendum pentru a pune capăt apartheidului în Africa de Sud. Acesta a fost adoptat cu 68,7% „pentru” la 31,2% „împotrivă”.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot