Ce s-a întâmplat azi, 15 martie?

15.03.2022
Ce s-a întâmplat azi, 15 martie?

Data de 15 martie este una specială în calendarul mondial, fiindcă în această zi au avut loc mai multe evenimente istorice, care au marcat lumea. Multe dintre ele au fost uitate, odată cu trecerea timpului, însă, aici, în redactorii shtiu.ro le readuc în evidență.

Trebuie precizat că această dată este cea de-a 74-a zi a calendarului gregorian. La nivel mondial este sărbătorită Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor, dar și Ziua Internațională Împotriva Violenței Poliției. Totodată, Ungaria celebrează Ziua Națională.

Evenimente istorice 15 martie

44 î. de Hr. – Marcus Brutus l-a asasinat pe împăratul Gaius Iulius Caesar.

1493 – Cristofor Columb a revenit în Spania, după prima sa călătorie în America.

1767 – S-a născut Andrew Jackson. Acesta a fost cel de-al șaptelea președinte al Statelor Unite ale Americii, din 1829 până în 1837. Jackson a murit pe 8 iunie 1845, la vârsta de 78 de ani.

1781 – A fost un an important pentru astronomia mondială, fiindcă francezul Pierre Méchain a descoperit trei galaxii spirale Messier 98, Messier 99 și Messier 100.

1876 – A apărut la București, pentru prima dată, ziarul „Timpul”, deținut de Partidul Conservator. La acesta au lucrat mari personalități ale României, printre care Mihai Eminescu, Ion Slavici și I.L. Caragiale.

1892 – A fost anul în care a fost înființat clubul de fotbal englez Liverpool FC. De la fondarea sa, echipa a câștigat cel mai mare număr de Cupe UEFA, Supercupe ale Europei și Cupe ale Ligii.

1906 – A fost înființată compania Rolls Royce. Aceasta este una dintre cele mai luxoase companii de automobile din lume.

1917 – Țarul Nicolae al II-lea al Rusiei a abdicat de pe tronul Rusiei. Ulterior, acesta a fost asasinat, împreună cu întreaga sa familie, de către bolșevici la ordinul lui Lenin.

1939 – În România a fost decretată mobilizarea generală, după ce armata hitleristă a invadat Cehoslovacia.

1940 – A murit Nae Ionescu. Filozoful s-a născut pe 16 iunie 1890, la Brăila, și a influențat gândirea mai multor intelectuali din perioada aceea, precum Mihail Sebastian, Mircea Eliade, Emil Cioran, Constantin Noica sau Mircea Vulcănescu.

1964 – Reprezentativă masculină de handbal a României a devenit pentru a doua oară campioană mondială, după ce a învins în finală echipa Suediei cu scorul de 25 – 22, în Cehoslovacia.

1991 – A luat naștere Fundația Europeană Nicolae Titulescu cu scopul de a onora memoria marelui diplomat român, de a stimula și întreține interesul pentru viața și activitatea diplomatică a acestuia.

Foto: Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 18 august este cea de-a 230-a zi a calendarului gregorian și a 231-a zi în anii bisecți. În această zi s-au consemnat de-a lungul timpului multe evenimente care au marcat istoria lumii...
Cele mai noi articole
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
Limba română este vorbită diferit în funcție de regiunea țării. Regionalismele îmbogățesc vocabularul românesc, însă de multe ori nu sunt înțelese de toată lumea și trebuie... citește tot
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
Înaintea Primului Război Mondial, la marginea Mangaliei trăia familia lui Nae Berechet. Acesta avea o fetiță în vârstă de șase ani, de o frumusețe răpitoare, pe numele ei Maria. La un... citește tot
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
Pentru întreaga lume, corpul uman este un mister constant mereu aflat într-o continuă schimbare. Deși nu putem afla totul despre corpurile noastre, oamenii de știință au descoperit la ce... citește tot