Ce s-a întâmplat azi, 15 martie?

15.03.2022
Ce s-a întâmplat azi, 15 martie?

Data de 15 martie este una specială în calendarul mondial, fiindcă în această zi au avut loc mai multe evenimente istorice, care au marcat lumea. Multe dintre ele au fost uitate, odată cu trecerea timpului, însă, aici, în redactorii shtiu.ro le readuc în evidență.

Trebuie precizat că această dată este cea de-a 74-a zi a calendarului gregorian. La nivel mondial este sărbătorită Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor, dar și Ziua Internațională Împotriva Violenței Poliției. Totodată, Ungaria celebrează Ziua Națională.

Evenimente istorice 15 martie

44 î. de Hr. – Marcus Brutus l-a asasinat pe împăratul Gaius Iulius Caesar.

1493 – Cristofor Columb a revenit în Spania, după prima sa călătorie în America.

1767 – S-a născut Andrew Jackson. Acesta a fost cel de-al șaptelea președinte al Statelor Unite ale Americii, din 1829 până în 1837. Jackson a murit pe 8 iunie 1845, la vârsta de 78 de ani.

1781 – A fost un an important pentru astronomia mondială, fiindcă francezul Pierre Méchain a descoperit trei galaxii spirale Messier 98, Messier 99 și Messier 100.

1876 – A apărut la București, pentru prima dată, ziarul „Timpul”, deținut de Partidul Conservator. La acesta au lucrat mari personalități ale României, printre care Mihai Eminescu, Ion Slavici și I.L. Caragiale.

1892 – A fost anul în care a fost înființat clubul de fotbal englez Liverpool FC. De la fondarea sa, echipa a câștigat cel mai mare număr de Cupe UEFA, Supercupe ale Europei și Cupe ale Ligii.

1906 – A fost înființată compania Rolls Royce. Aceasta este una dintre cele mai luxoase companii de automobile din lume.

1917 – Țarul Nicolae al II-lea al Rusiei a abdicat de pe tronul Rusiei. Ulterior, acesta a fost asasinat, împreună cu întreaga sa familie, de către bolșevici la ordinul lui Lenin.

1939 – În România a fost decretată mobilizarea generală, după ce armata hitleristă a invadat Cehoslovacia.

1940 – A murit Nae Ionescu. Filozoful s-a născut pe 16 iunie 1890, la Brăila, și a influențat gândirea mai multor intelectuali din perioada aceea, precum Mihail Sebastian, Mircea Eliade, Emil Cioran, Constantin Noica sau Mircea Vulcănescu.

1964 – Reprezentativă masculină de handbal a României a devenit pentru a doua oară campioană mondială, după ce a învins în finală echipa Suediei cu scorul de 25 – 22, în Cehoslovacia.

1991 – A luat naștere Fundația Europeană Nicolae Titulescu cu scopul de a onora memoria marelui diplomat român, de a stimula și întreține interesul pentru viața și activitatea diplomatică a acestuia.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
România a devenit o țară democratică după căderea comunismului, în anul 1989. Totodată, economia de piață s-a transformat într-una liberă și și-au făcut apariția tot felul de... citește tot
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Anul 2022 a fost unul plin de evenimente la nivel global. Drept urmare, românii au căutat informații pe Google despre lucrurile care au marcat omenirea. La începutul anului trecut lumea a fost... citește tot
Trei motive pentru care românii au „măturat pe jos” cu nemții la Mărăști, Mărăștești și Oituz. Nemții credeau că luptă contra francezilor!
Trei motive pentru care românii au „măturat pe jos” cu nemții la Mărăști, Mărăștești și Oituz. Nemții credeau că luptă ...
Unele dintre cele mai de succes victorii românești pe câmpul de luptă au avut loc în timpul Primului Război Mondial. Unele dintre momentele remarcabile rămân bătălile de la Mărăști,... citește tot