Ce s-a întâmplat azi, 15 martie?

15.03.2022
Ce s-a întâmplat azi, 15 martie?

Data de 15 martie este una specială în calendarul mondial, fiindcă în această zi au avut loc mai multe evenimente istorice, care au marcat lumea. Multe dintre ele au fost uitate, odată cu trecerea timpului, însă, aici, în redactorii shtiu.ro le readuc în evidență.

Trebuie precizat că această dată este cea de-a 74-a zi a calendarului gregorian. La nivel mondial este sărbătorită Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor, dar și Ziua Internațională Împotriva Violenței Poliției. Totodată, Ungaria celebrează Ziua Națională.

Evenimente istorice 15 martie

44 î. de Hr. – Marcus Brutus l-a asasinat pe împăratul Gaius Iulius Caesar.

1493 – Cristofor Columb a revenit în Spania, după prima sa călătorie în America.

1767 – S-a născut Andrew Jackson. Acesta a fost cel de-al șaptelea președinte al Statelor Unite ale Americii, din 1829 până în 1837. Jackson a murit pe 8 iunie 1845, la vârsta de 78 de ani.

1781 – A fost un an important pentru astronomia mondială, fiindcă francezul Pierre Méchain a descoperit trei galaxii spirale Messier 98, Messier 99 și Messier 100.

1876 – A apărut la București, pentru prima dată, ziarul „Timpul”, deținut de Partidul Conservator. La acesta au lucrat mari personalități ale României, printre care Mihai Eminescu, Ion Slavici și I.L. Caragiale.

1892 – A fost anul în care a fost înființat clubul de fotbal englez Liverpool FC. De la fondarea sa, echipa a câștigat cel mai mare număr de Cupe UEFA, Supercupe ale Europei și Cupe ale Ligii.

1906 – A fost înființată compania Rolls Royce. Aceasta este una dintre cele mai luxoase companii de automobile din lume.

1917 – Țarul Nicolae al II-lea al Rusiei a abdicat de pe tronul Rusiei. Ulterior, acesta a fost asasinat, împreună cu întreaga sa familie, de către bolșevici la ordinul lui Lenin.

1939 – În România a fost decretată mobilizarea generală, după ce armata hitleristă a invadat Cehoslovacia.

1940 – A murit Nae Ionescu. Filozoful s-a născut pe 16 iunie 1890, la Brăila, și a influențat gândirea mai multor intelectuali din perioada aceea, precum Mihail Sebastian, Mircea Eliade, Emil Cioran, Constantin Noica sau Mircea Vulcănescu.

1964 – Reprezentativă masculină de handbal a României a devenit pentru a doua oară campioană mondială, după ce a învins în finală echipa Suediei cu scorul de 25 – 22, în Cehoslovacia.

1991 – A luat naștere Fundația Europeană Nicolae Titulescu cu scopul de a onora memoria marelui diplomat român, de a stimula și întreține interesul pentru viața și activitatea diplomatică a acestuia.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot