Cu cine s-a iubit Nae Ionescu, unul dintre idolii femeilor Bucureștiului interbelic?

27.08.2021
Cu cine s-a iubit Nae Ionescu, unul dintre idolii femeilor Bucureștiului interbelic?

Nae Ionescu a fost considerat un adevărat playboy al vremurilor sale, având numeroase aventuri amoroase extraconjugale. Filozoful s-a născut pe 16 iunie 1890, la Brăila, și a influențat gândirea mai multor intelectuali din perioada aceea, precum Mihail Sebastian, Mircea Eliade, Emil Cioran, Constantin Noica sau Mircea Vulcănescu.

Nae Ionescu, un adept al legionarismului

Nicolae C. Ionescu, pe numele său complet, a fost un susținător al ideilor legionare și un antisemit convins, fiind una dintre cele mai importante figuri ale extremismului de dreapta din acea perioadă. Cu toate acestea, ideile sale filozofice și nu numai l-au făcut să fie cunoscut în rândurile aristocraților, fiind o sursă de inspirație pentru intelectualii vremii. Multă lume l-a criticat pentru convingerile sale politice, însă cei mai mulți l-au apreciat pentru viziunea sa filozofică.

Nae Ionescu, un Don Juan de București

În ceea ce privește viața personală, el nu a fost un model de urmat, având numeroase aventuri amoroase extraconjugale. Ba mai mult, acesta nici nu a încercat să le ascundă și se afișa cu amantele în public fără probleme.

În anul 1912, Nae Ionescu a terminat cursurile Facultății de Litere și Filosofie din București. Aici a cunoscut-o pe Elena Margareta Fotino, cea care avea să îi devină soție în 1915. Cuplul a trăit o vreme în Germania, unde bărbatul și-a continuat studiile. În această perioadă, au venit pe lume cei doi băieți: Radu și Răzvan.

Relația dintre cei doi se răcește, iar în 1930 Nae și Elena se despart, însă fără să divorțeze. Au rămas separați până la finalul vieții, iar o consemnare în jurnalul femeii arată cât de nefericită era în căsnicie.

Îl iubesc, îl iubesc cu o dragoste neţărmurită, îl iubesc cu o durere adâncă şi totuşi dulce. Sentimentul acesta îmi face viaţa suportabilă, de la el îmi vine o lumină inexplicabilă, o lumină care mă încălzeşte. Şi totuşi, spun tuturor că nu-l iubesc. Vorbele mele sunt singurul meu scut de apărare. Când spun: ‘Nu-l iubesc şi nu l-am iubit niciodată cu adevărat, eram prea tânără când soarta mi l-a scos în cale ca să ştiu dacă iubesc sau nu’ şi văd că ceilalţi cred lucrul acesta am impresia aproape că-l cred şi eu. Dar adevărul, adevărul e numai al meu; dragostea mea pentru el e numai a mea. Nimeni n-o ştie, nimeni n-o bănuieşte. Acesta e singurul lucru care-mi aparţine numai mie personal. E o iluzie, e o poveste, e o irealitate, dar e a mea şi numai a mea, este una dintre însemnările Elenei Ionescu din jurnalul publicat post-mortem ”Jurnal cu şi fără Nae Ionescu”.

După ce a revenit în țară Nae Ionescu a predat la Universitatea din București, fiind preferatul studentelor. Toate femeile care l-au cunoscut erau vrăjite de farmecul acestuia și de modul cum învârtea cuvintele, în braţele lui căzând victime domnişoare singure sau doamne căsătorite, celebre sau mai puţin cunoscute.

Cu toate că era căsătorit cu Elena, Nae a avut o relație amoroasă cu prinţesa Măruca Cantacuzino. Filozoful era mai tânăr ca aceasta cu 13 ani și au avut o relație care a ținut 7 ani. În tot acest timp, femeia a sperat că Nae Ionescu își va părăsi soția și o va lua pe ea de nevastă. Acest lucru nu s-a întâmplat, iar în momentul când bărbatul a pus capăt relației femeia a avut o tentativă de sinucidere. Ea și-a turnat acid pe față și s-a automutilat, cel care a salvat-o fiind compozitorul George Enescu, care de altfel a și luat-o de nevastă.

Nae Ionescu si Lucia Popovici Lupa

În momentul când s-a despărțit de soția sa Elena, Nae Ionescu a pus capăt și relației cu Măruca, fiindcă avea o altă femeie în viața lui, pe Lucia Popovici-Lupa. Cei doi au avut o legătură amoroasă care a ținut 5 ani de zile și nu s-au sfiit să apară în public împreună.

Ultima femeie din viața filozofului a fost pianista Cella Delavrancea. Mulți au considerat că ea a fost marea iubire a lui Nae Ionescu. Ea a fost cea care i-a stat alături când a murit pe 15 martie 1940, după un al doilea infarct. Aceasta nu a fost prezentă la înmormântare din cauza soției, Elena.

A murit Nae. A murit, a murit… E oare cu putinţă? Sunt complet năucită! Cum pot eu să înţeleg un asemenea lucru? Nae mort, Nae pământ? El, care a fost numai spirit, numai inteligenţă şi strălucire? E cu putinţă, Doamne, e cu putinţă aşa ceva? Odată cu el se năruie tot ce a clădit cu talentul lui de 20 de ani încoace. N-a scris mai nimic şi nu rămâne pentru mai târziu mai nimic de pe urma lui şi totuşi, a fost omul a cărui spiritualitate a avut un efect covârşitor asupra întregii ţări. Nae, Nae, cum e cu putinţă ca tu să nu mai fii? Niciodată n-o să mai vorbesc cu tine? Niciodată n-o să te mai văd? Niciodată, niciodată. Tu să mori şi eu să rămân aici? Nu, Nae, nu. Nu tu ai murit azi, ci eu. Tinereţea mea, viaţa mea toată se stinge azi. Toate iluziile mele şi toate visurile mele au murit azi, fiindcă eu nu am trăit decât pentru tine şi pentru copilaşii noştri. Ce se vor face ei fără tine? Sunt amândoi distruşi de durere, a notat soția Elena, în jurnal.

Nae Ionescu a murit pe 15 martie 1940, la 49 de ani, și a fost înmormântat la Cimitirul Bellu.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Povestea fotografului care a așteptat șase ani să aibă cadrul… perfect
Povestea fotografului care a așteptat șase ani să aibă cadrul… perfect
Unii fotografi pot să aștepte ani pentru a obține… cadrul perfect. Aceasta este și povestea italianului Valerio Minato care în urmă cu șase ani și-a propus să facă poza perfectă. După... citește tot
Am început prieteni cu nemții, am sfârșit dușmani. România, percepută o națiune trădătoare în al Doilea Război Mondial. De ce țara noastră a întors armele?
Am început prieteni cu nemții, am sfârșit dușmani. România, percepută o națiune trădătoare în al Doilea Război Mondial. De ce țara ...
Între 1939 și 1945, în Europa a avut loc cel De-al Doilea Război Mondial, după ce Germania nazistă a decis invadarea Poloniei. România a început conflictul de partea nemților, deși armata... citește tot
Cum a apărut celebra expresie „Ai o clasă mai mult decât trenul!”? La început era de bine, apoi a căpătat sens peiorativ
Cum a apărut celebra expresie „Ai o clasă mai mult decât trenul!”? La început era de bine, apoi a căpătat sens peiorativ
În limba română există numeroase expresii folosite în limbajul de zi cu zi, a căror origine este de multe ori necunoscută, dar și expresii a căror proveniență este clară. Sunt expresii... citește tot