Cu cine s-a iubit Nae Ionescu, unul dintre idolii femeilor Bucureștiului interbelic?

27.08.2021
Cu cine s-a iubit Nae Ionescu, unul dintre idolii femeilor Bucureștiului interbelic?

Nae Ionescu a fost considerat un adevărat playboy al vremurilor sale, având numeroase aventuri amoroase extraconjugale. Filozoful s-a născut pe 16 iunie 1890, la Brăila, și a influențat gândirea mai multor intelectuali din perioada aceea, precum Mihail Sebastian, Mircea Eliade, Emil Cioran, Constantin Noica sau Mircea Vulcănescu.

Nae Ionescu, un adept al legionarismului

Nicolae C. Ionescu, pe numele său complet, a fost un susținător al ideilor legionare și un antisemit convins, fiind una dintre cele mai importante figuri ale extremismului de dreapta din acea perioadă. Cu toate acestea, ideile sale filozofice și nu numai l-au făcut să fie cunoscut în rândurile aristocraților, fiind o sursă de inspirație pentru intelectualii vremii. Multă lume l-a criticat pentru convingerile sale politice, însă cei mai mulți l-au apreciat pentru viziunea sa filozofică.

Nae Ionescu, un Don Juan de București

În ceea ce privește viața personală, el nu a fost un model de urmat, având numeroase aventuri amoroase extraconjugale. Ba mai mult, acesta nici nu a încercat să le ascundă și se afișa cu amantele în public fără probleme.

În anul 1912, Nae Ionescu a terminat cursurile Facultății de Litere și Filosofie din București. Aici a cunoscut-o pe Elena Margareta Fotino, cea care avea să îi devină soție în 1915. Cuplul a trăit o vreme în Germania, unde bărbatul și-a continuat studiile. În această perioadă, au venit pe lume cei doi băieți: Radu și Răzvan.

Relația dintre cei doi se răcește, iar în 1930 Nae și Elena se despart, însă fără să divorțeze. Au rămas separați până la finalul vieții, iar o consemnare în jurnalul femeii arată cât de nefericită era în căsnicie.

Îl iubesc, îl iubesc cu o dragoste neţărmurită, îl iubesc cu o durere adâncă şi totuşi dulce. Sentimentul acesta îmi face viaţa suportabilă, de la el îmi vine o lumină inexplicabilă, o lumină care mă încălzeşte. Şi totuşi, spun tuturor că nu-l iubesc. Vorbele mele sunt singurul meu scut de apărare. Când spun: ‘Nu-l iubesc şi nu l-am iubit niciodată cu adevărat, eram prea tânără când soarta mi l-a scos în cale ca să ştiu dacă iubesc sau nu’ şi văd că ceilalţi cred lucrul acesta am impresia aproape că-l cred şi eu. Dar adevărul, adevărul e numai al meu; dragostea mea pentru el e numai a mea. Nimeni n-o ştie, nimeni n-o bănuieşte. Acesta e singurul lucru care-mi aparţine numai mie personal. E o iluzie, e o poveste, e o irealitate, dar e a mea şi numai a mea, este una dintre însemnările Elenei Ionescu din jurnalul publicat post-mortem ”Jurnal cu şi fără Nae Ionescu”.

După ce a revenit în țară Nae Ionescu a predat la Universitatea din București, fiind preferatul studentelor. Toate femeile care l-au cunoscut erau vrăjite de farmecul acestuia și de modul cum învârtea cuvintele, în braţele lui căzând victime domnişoare singure sau doamne căsătorite, celebre sau mai puţin cunoscute.

Cu toate că era căsătorit cu Elena, Nae a avut o relație amoroasă cu prinţesa Măruca Cantacuzino. Filozoful era mai tânăr ca aceasta cu 13 ani și au avut o relație care a ținut 7 ani. În tot acest timp, femeia a sperat că Nae Ionescu își va părăsi soția și o va lua pe ea de nevastă. Acest lucru nu s-a întâmplat, iar în momentul când bărbatul a pus capăt relației femeia a avut o tentativă de sinucidere. Ea și-a turnat acid pe față și s-a automutilat, cel care a salvat-o fiind compozitorul George Enescu, care de altfel a și luat-o de nevastă.

Nae Ionescu si Lucia Popovici Lupa

În momentul când s-a despărțit de soția sa Elena, Nae Ionescu a pus capăt și relației cu Măruca, fiindcă avea o altă femeie în viața lui, pe Lucia Popovici-Lupa. Cei doi au avut o legătură amoroasă care a ținut 5 ani de zile și nu s-au sfiit să apară în public împreună.

Ultima femeie din viața filozofului a fost pianista Cella Delavrancea. Mulți au considerat că ea a fost marea iubire a lui Nae Ionescu. Ea a fost cea care i-a stat alături când a murit pe 15 martie 1940, după un al doilea infarct. Aceasta nu a fost prezentă la înmormântare din cauza soției, Elena.

A murit Nae. A murit, a murit… E oare cu putinţă? Sunt complet năucită! Cum pot eu să înţeleg un asemenea lucru? Nae mort, Nae pământ? El, care a fost numai spirit, numai inteligenţă şi strălucire? E cu putinţă, Doamne, e cu putinţă aşa ceva? Odată cu el se năruie tot ce a clădit cu talentul lui de 20 de ani încoace. N-a scris mai nimic şi nu rămâne pentru mai târziu mai nimic de pe urma lui şi totuşi, a fost omul a cărui spiritualitate a avut un efect covârşitor asupra întregii ţări. Nae, Nae, cum e cu putinţă ca tu să nu mai fii? Niciodată n-o să mai vorbesc cu tine? Niciodată n-o să te mai văd? Niciodată, niciodată. Tu să mori şi eu să rămân aici? Nu, Nae, nu. Nu tu ai murit azi, ci eu. Tinereţea mea, viaţa mea toată se stinge azi. Toate iluziile mele şi toate visurile mele au murit azi, fiindcă eu nu am trăit decât pentru tine şi pentru copilaşii noştri. Ce se vor face ei fără tine? Sunt amândoi distruşi de durere, a notat soția Elena, în jurnal.

Nae Ionescu a murit pe 15 martie 1940, la 49 de ani, și a fost înmormântat la Cimitirul Bellu.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot