Cine a fost Platon? De ce este considerat cel mai mare filozof antic?

11.02.2021
Cine a fost Platon? De ce este considerat cel mai mare filozof antic?

Platon este considerat cel mai mare filozof a Greciei antice. Gânditorul născut pe 7 mai 427 i. Hr. a schimbat multe concepții despre lumea în care trăim. Multe dintre operele sale au fost păstrate, după mai bine de 2.500 de ani.

Platon s-a născut în Atena clasică, Liga de la Delos, într-o familie aristocratică și părea a avea un viitor sigur în politică. La naștere numele său a fost Aristocles, porecla de Platon a primit-o din cauza pieptului său plat. Unchii săi, Critias și Charmides, îl invitaseră să li se alăture la guvernarea lor tiranică, care urmase capitulării Atenei, în anul 404 i. Hr. Lucrurile au stat, însă, cu totul altfel.

Cum a devenit Platon filozof?

Platon a fost influențat de profesorul său Socrate. În multe dintre lucrările filozofului se face referire la citatele lui Socrate. Mintea luminată a lui Platon a pus bazele filosofiei occidentale și a științei. Studentul său Aristotel a recunoscut viziunea unică a lui Platon despre ceea ce ne înconjoară.

După ce Socrate a fost condamnat la moarte, pentru delict de opinie, Platon alege să călătorească la Megara, apoi la Cyrene, în Egipt și, în fine, la Siracuza, în Sicilia. Acesta revine la Atena, în jurul anului 370 i. Hr., și pune bazele Academiei, prima școala superioară de filozofie și știinţe. Răsunetul acesteia va fi imens și se va menține o perioadă îndelungată de timp.

De la Platon au rămas 35 de dialoguri și 13 scrisori (dintre care doar una, a șaptea, pare a fi autentică). Majoritatea dintre ele sunt discuţii cu profesorul său Socrate. Cei doi au dezbătut teme din etică, politică, religie, metafizică, psihologie, logică, iubire, fizică.

Ulterior, concepția unică a lui Platon prinde contur și se separă în multe puncte de cea a lui Socrate. Scrierile filozofului grec au fost dezbătute de cele mai luminate minți, în ultimii 2.000 de ani. Astfel, s-a ajuns la concluzia că Platon a fost studentul secret al lui Pitagora. Drept urmare, multe dintre scrierile sale au coduri secrete.

Secretele lui Platon, ascunse în scrierile sale, pot fi descifrate folosind portativul muzical grec, alcătuit din 12 note, foarte popular în rândul discipolilor lui Pitagora. Se pare că aceasta este cheia către o lume complet nouă văzută de filozof.

Platon a devenit, astfel, pasionat de tainele Universului și considera că secretele sale pot fi dezvăluite prin matematică și fizică. În felul acesta, el nega existența zeilor și susținea că spațiul, care ne înconjoară, este guvernat de legi matematice.

Platon a fost o minte luminată într-o lume întunecată. Acesta a permis femeilor să studieze la școala sa, într-un moment în care acestea erau văzute ca inferioare bărbaților, a fost un apărător al iubirii romantice, opunându-se căsătoriilor aranjate de familie şi a apărat homosexualitatea.

Cum a murit Platon?

Filozoful grec s-a stins din viață în anul 347 i. Hr., la vârsta de 79 de ani. Potrivit lui Cicero, Platon a murit „cu condeiul în mână” („scribens mortuus est”). Gânditorul a creat specia literară a dialogului, în care problemele filosofice sunt dezbatute prin discuția dintre mai mulți interlocutori.

Citate celebre ale lui Platon:

Una din pedepsele pentru refuzul de a participa la viața politică este aceea că vei ajunge condus de inferiorii tăi.

Curajul înseamnă să știi de ce anume să nu-ți fie frică.

Căutând binele altora, îl găsim pe al nostru.

Cuvintele false nu sunt doar rele, ele infectează sufletul cu răutate.

A iubi înseamnă căutarea jumătății întregului din care ai făcut cândva parte.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot