Ce înseamnă iubirea platonică?

20.07.2020
Ce înseamnă iubirea platonică?

Iubirea platonică și modul ei de manifestare. Dragostea este cel mai puternic sentiment cunoscut de om. De-a lungul istoriei, s-au purtat războaie, s-au construit şi distrus civilizaţii în numele iubirii. Dragostea față de o persoană apropiată poate avea mai multe interpretări.

Ce este iubirea platonică?

Tot mai des folosit este termenul de „iubire platonică”. Se poate spune că, iubirea platonică este tot o iubire, dar care nu implică senzualitate. Aceasta acordă o mai multă importanță spiritului, decât aspectului fizic. Potrivit specialiștilor în domeniu, aceasta este cea mai pură formă de iubire, fiind lipsită de sexualitate.

Sintagma de „iubire platonică” vine de la celebrul gânditor grec Platon. Acesta a descris relația dintre un băiat și o fată, care nu se consumă, ca fiind una platonică. Cu alte cuvinte, se poate spune că dacă două persoane petrec mult timp împreună, dar nu au o relație sexuală, au o iubire platonică.

Inainte de Platon sexul însemna doar procreație şi asigurare permanenta de progenituri. În acest sens Platon marcheazã o nouã direcție în istoria sexualitãții în Occident, unii speculând chiar cã ar fi inventat iubirea romantic. Pentu el însã pasiunea eroticã este un soi de forțã spiritualã care ne-ar putea ajuta sã ne descoperim propriul suflet, prin intermediul unei legãturi profunde cu o altã fiintã umanã. Erosul, iubirea, este o energie creatoare care inspirã artele, literatura, ştiințele, susține istoricul Jay Kennedy de la Universitatea din Manchester.

Ce este iubirea?

Iubirea sau dragostea este un sentiment complex care poate fi cu greu explicat în cuvinte. Termenul este utilizat de oameni în mai multe situații, pentru că iubirea poate fi de mai multe feluri: iubirea de sine, iubirea față de partener, iubirea față de copil, iubirea față de țară, iubirea față de natură, iubirea față de aproape, iubirea față de animale etc.

În general, iubirea presupune respect reciproc, fidelitate sexuală, intimitate psihologică, plăcere sexuală, sprijin emoțional, plăcerea de a fi în compania celuilalt și un echilibru între individualitate/independență și timp petrecut împreună.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot