Ce înseamnă iubirea platonică?

20.07.2020
Ce înseamnă iubirea platonică?

Iubirea platonică și modul ei de manifestare. Dragostea este cel mai puternic sentiment cunoscut de om. De-a lungul istoriei, s-au purtat războaie, s-au construit şi distrus civilizaţii în numele iubirii. Dragostea față de o persoană apropiată poate avea mai multe interpretări.

Ce este iubirea platonică?

Tot mai des folosit este termenul de „iubire platonică”. Se poate spune că, iubirea platonică este tot o iubire, dar care nu implică senzualitate. Aceasta acordă o mai multă importanță spiritului, decât aspectului fizic. Potrivit specialiștilor în domeniu, aceasta este cea mai pură formă de iubire, fiind lipsită de sexualitate.

Sintagma de „iubire platonică” vine de la celebrul gânditor grec Platon. Acesta a descris relația dintre un băiat și o fată, care nu se consumă, ca fiind una platonică. Cu alte cuvinte, se poate spune că dacă două persoane petrec mult timp împreună, dar nu au o relație sexuală, au o iubire platonică.

Inainte de Platon sexul însemna doar procreație şi asigurare permanenta de progenituri. În acest sens Platon marcheazã o nouã direcție în istoria sexualitãții în Occident, unii speculând chiar cã ar fi inventat iubirea romantic. Pentu el însã pasiunea eroticã este un soi de forțã spiritualã care ne-ar putea ajuta sã ne descoperim propriul suflet, prin intermediul unei legãturi profunde cu o altã fiintã umanã. Erosul, iubirea, este o energie creatoare care inspirã artele, literatura, ştiințele, susține istoricul Jay Kennedy de la Universitatea din Manchester.

Ce este iubirea?

Iubirea sau dragostea este un sentiment complex care poate fi cu greu explicat în cuvinte. Termenul este utilizat de oameni în mai multe situații, pentru că iubirea poate fi de mai multe feluri: iubirea de sine, iubirea față de partener, iubirea față de copil, iubirea față de țară, iubirea față de natură, iubirea față de aproape, iubirea față de animale etc.

În general, iubirea presupune respect reciproc, fidelitate sexuală, intimitate psihologică, plăcere sexuală, sprijin emoțional, plăcerea de a fi în compania celuilalt și un echilibru între individualitate/independență și timp petrecut împreună.

Foto: Pexels.com

Cele mai noi articole
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Dacă iPhone-ul ar fi existat în anul 1942, ar fi fost o schimbare extrem de radicală în peisajul tehnologic și social. Totuși, primul Iphone a apărut în Statele Unite ale Americii abia în... citește tot
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot