Care sunt cele cinci limbaje ale iubirii?

13.03.2023
Care sunt cele cinci limbaje ale iubirii?

Iubirea sau dragostea este cel mai frumos sentiment din câte există. Atunci când iubirea este reciprocă viața este mai frumoasă și totul pare posibil. Însă, de unde știi că ești iubit, de unde știi că persoana de lângă tine îți împărtășește sentimentele cu aceeași intensitate?

Consilierul matrimonial Gary Chapman a analizat cuplurile cu probleme în căsnicie și a scos o serie de cărți în care sunt explicate care sunt semnele că o persoană te iubește. Acestea sunt: „Cele cinci limbaje ale iubirii”, „Cele cinci limbaje ale iubirii pentru bărbați”, „Cele cinci limbaje ale iubirii ale copiilor”, „Cele cinci limbaje ale iubirii pentru adolescenți”, „Cele cinci limbaje ale iubirii pentru cei singuri”.

Foarte mulți oameni consideră că limbajul iubirii este o metaforă, însă în realitate acesta se referă la modalități prin care îți arăți afecțiunea față de persoana iubită. Trebuie precizat că fiecare om are o variantă unică de a-și exprimă dragostea față de partener, iar acest lucru ar putea să întâmpine ceva dificultăți. Este bine de știut faptul că ceea ce pentru tine poate semnifica dragoste pentru cealaltă persoană poate avea un alt sens.

De aceea, este indicat să ne cunoaștem cât mai bine partenerul de viață, să știm ceea ce îi place și ceea ce nu agreează. Cu toate acestea, potrivit specialiștilor în comportamentul uman, există cinci semne clare care dovedesc o dragoste nemărginită.

Cinci limbaje ale iubirii

Gary Chapman a publicat care sunt cele cinci limbaje ale iubirii. Practic, ele sunt semne care dovedesc că persoana de lângă tine te iubește cu adevărat. Iată care sunt acestea:

1. Cuvintele. Dragostea se exprimă în primul rând prin cuvinte, astfel că mesajele de încurajare și de apreciere arată că ești alături de persoana din viața ta și îi dorești binele. „Cât de frumoasă/frumos ești în ținuta aceasta”. Complimentele sunt apreciate întotdeauna și ele trebuie exprimate cu blândețe.

2. Timpul. Activitățile desfășurate alături de persoanele dragi sunt neprețuite. Timpul petrecut împreună cu familia sau cu iubita arată că îți face plăcere să fii în preajma lor și reprezintă momente de bucurie atât pentru tine, cât și pentru ei.

3. Cadourile. Oferirea persoanei iubite a unui cadou dovedește că te gândești la ea și vrei să se simtă specială. Trebuie precizat că poți cumpăra un cadou în orice zi a anului, nu trebuie să fie un eveniment important.

4. Serviciile. Dragostea poate fi exprimată și prin ajutor fizic. Este vorba despre acele treburi gospodărești care pot fi preluate, de bunăvoie, de la persoana iubită pentru a îi ușura viața.

5. Atingerile. Contactul fizic este unul dintre cele mai importante semne că persoana de lângă tine te iubește. Fie că este vorba de o mângâiere, de un sărut sau de o îmbrățișare, atingerea persoanei iubite dovedește că este dorită.

Când rezervorul afectiv al partenerului este plin şi acesta se simte sigur în privinţa iubirii tale, întreaga lume pare mai frumoasă, iar partenerul va face tot posibilul să-şi atingă potenţialul maxim în viaţă. Dacă rezervorul lui afectiv este gol şi partenerul se simte folosit, şi nu iubit, întreaga lume pare mai sumbră, iar el nu-şi va mai atinge niciodată întregul potenţial, a afirmat Gary Chapman.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot