Curiozități despre dragoste. De ce iubirea la distanță este mai… trainică?

14.01.2022
Curiozități despre dragoste. De ce iubirea la distanță este mai… trainică?

Când spui dragoste, sufletul ți se relaxează, în minte îți apar cele mai frumoase amintiri și persoane dragi. Se spune că dragostea vindecă orice rană, alină orice suferință și poate chiar prelungi speranța de viață. Dragostea are și dezavantaje, desigur, însă beneficiile acesteia sunt nenumărate. Iată câteva dintre ele:

Curiozități despre dragoste și beneficii

Dragostea este un drog. Acel sentiment de euforie pe care îl ai când te îndrăgostești este același sentiment pe care îl experimentează consumatorii de substanțe, potrivit unui studiu publicat în The Journal of Sexual Medicine. Ambele acțiuni declanșează eliberarea de hormoni fericiți, cum ar fi dopamina, oxitocina și adrenalina.

Îmbrățișarea partenerului tău este o eliberare instantanee de stres. Un studiu realizat de psihiatrii de la Universitatea din Carolina de Nord a scos la iveală faptul că, atunci când cuplurile s-au îmbrățișat, aveau niveluri crescute de oxitocină, hormonul responsabil pentru scăderea nivelului de stres și creșterea dispoziției.

O inimă fericită este o inimă sănătoasă. A fi într-o relație de dragoste îți influențează viața în bine atât din punct de vedere emoțional, cât și fizic.

Animalele se implică și ele în relații monogame. Oamenii nu sunt singurele specii din regnul animal care practică relații monogame. În sălbăticie, castorii, vidrele, lupii, căluții de mare și bufnițele sunt doar câteva dintre cele 25 de animale adorabile care se împerechează pentru viață.

A fi îndrăgostit este motivul principal pentru care oamenii se căsătoresc. Încă dragostea este un motiv pentru care oamenii ajung să meargă în fața altarului. Cu toate acestea, unii oameni susțin că stabilitatea financiară este un factor important în stabilirea căsătoriei unui cuplu.

Dragostea ameliorează durerea cronică. Deși dragostea nu va înlocui medicina modernă în curând, ar putea fi utilă atunci când apare o durere serioasă. Un studiu realizat de cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității Stanford a constatat că sentimentul cald și neclar creează același răspuns în creier ca analgezicele (fără niciunul dintre efectele secundare potențiale dăunătoare).

O relație modelează în mod pozitiv personalitatea. Chiar și cei mai pesimiști oameni se pot schimba în bine cu puțină dragoste în viața lor, cel puțin conform concluziilor unui studiu publicat în Journal of Personality.

Iubirea la distanță întărește de fapt o relație. Unii oameni susțin că relațiile la distanță nu pot și nu vor funcționa, însă se pare că acestea sunt la fel de reușite ca cele obișnuite, dar sunt și mai eficiente în construirea încrederii și a satisfacției între parteneri.

Bărbații se îndrăgostesc mai repede decât femeile. Deși femeile sunt adesea percepute ca fiind mai emoționale decât omologii lor de sex masculin, un studiu publicat în The Journal of Social Psychology a constatat că de fapt bărbații tind să se îndrăgostească și să spună „te iubesc” mai repede. Deși nu se știe sigur de ce se întâmplă acest lucru, cercetătorii susțin că acest lucru poate fi din cauza faptului că femeile sunt mai precaute și nu vor să sufere.

Te face mai empatic și în ton cu emoțiile tale. Când găsești pe cineva care te face să vrei să fii cea mai bună versiune a ta, creierul tău răspunde în consecință. Conexiunea socială care provine din a fi într-o relație de dragoste activează partea din creier care este responsabilă de abnegație și procesare emoțională.

Cea mai lungă căsătorie din lume a durat 86 de ani. Potrivit Guinness World Records, regretatul cuplu format din Herbert și Zelmyra Fisher, a doborât recordul pentru cea mai lungă căsătorie din istorie în februarie 2011, fiind căsătoriți la acel moment timp de 86 de ani și 290 de zile.

În ceea ce privește secretul succesului lor, cuplul a spus odată:

„Nu există niciun secret pentru căsnicia noastră, am făcut doar ceea ce era necesar unul pentru celălalt și pentru familia noastră”.

Fluturașii vor dispărea în cele din urmă și e în regulă. „Dragostea adevărată este o experiență de bunăstare care nu include nervozitate sau emoție”, a explicat neurologul Nicole Gravagna, potrivit Best Life.

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
România a devenit o țară democratică după căderea comunismului, în anul 1989. Totodată, economia de piață s-a transformat într-una liberă și și-au făcut apariția tot felul de... citește tot
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Anul 2022 a fost unul plin de evenimente la nivel global. Drept urmare, românii au căutat informații pe Google despre lucrurile care au marcat omenirea. La începutul anului trecut lumea a fost... citește tot
Trei motive pentru care românii au „măturat pe jos” cu nemții la Mărăști, Mărăștești și Oituz. Nemții credeau că luptă contra francezilor!
Trei motive pentru care românii au „măturat pe jos” cu nemții la Mărăști, Mărăștești și Oituz. Nemții credeau că luptă ...
Unele dintre cele mai de succes victorii românești pe câmpul de luptă au avut loc în timpul Primului Război Mondial. Unele dintre momentele remarcabile rămân bătălile de la Mărăști,... citește tot