Curiozități despre dragoste. De ce iubirea la distanță este mai… trainică?

14.01.2022
Curiozități despre dragoste. De ce iubirea la distanță este mai… trainică?

Când spui dragoste, sufletul ți se relaxează, în minte îți apar cele mai frumoase amintiri și persoane dragi. Se spune că dragostea vindecă orice rană, alină orice suferință și poate chiar prelungi speranța de viață. Dragostea are și dezavantaje, desigur, însă beneficiile acesteia sunt nenumărate. Iată câteva dintre ele:

Curiozități despre dragoste și beneficii

Dragostea este un drog. Acel sentiment de euforie pe care îl ai când te îndrăgostești este același sentiment pe care îl experimentează consumatorii de substanțe, potrivit unui studiu publicat în The Journal of Sexual Medicine. Ambele acțiuni declanșează eliberarea de hormoni fericiți, cum ar fi dopamina, oxitocina și adrenalina.

Îmbrățișarea partenerului tău este o eliberare instantanee de stres. Un studiu realizat de psihiatrii de la Universitatea din Carolina de Nord a scos la iveală faptul că, atunci când cuplurile s-au îmbrățișat, aveau niveluri crescute de oxitocină, hormonul responsabil pentru scăderea nivelului de stres și creșterea dispoziției.

O inimă fericită este o inimă sănătoasă. A fi într-o relație de dragoste îți influențează viața în bine atât din punct de vedere emoțional, cât și fizic.

Animalele se implică și ele în relații monogame. Oamenii nu sunt singurele specii din regnul animal care practică relații monogame. În sălbăticie, castorii, vidrele, lupii, căluții de mare și bufnițele sunt doar câteva dintre cele 25 de animale adorabile care se împerechează pentru viață.

A fi îndrăgostit este motivul principal pentru care oamenii se căsătoresc. Încă dragostea este un motiv pentru care oamenii ajung să meargă în fața altarului. Cu toate acestea, unii oameni susțin că stabilitatea financiară este un factor important în stabilirea căsătoriei unui cuplu.

Dragostea ameliorează durerea cronică. Deși dragostea nu va înlocui medicina modernă în curând, ar putea fi utilă atunci când apare o durere serioasă. Un studiu realizat de cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității Stanford a constatat că sentimentul cald și neclar creează același răspuns în creier ca analgezicele (fără niciunul dintre efectele secundare potențiale dăunătoare).

O relație modelează în mod pozitiv personalitatea. Chiar și cei mai pesimiști oameni se pot schimba în bine cu puțină dragoste în viața lor, cel puțin conform concluziilor unui studiu publicat în Journal of Personality.

Iubirea la distanță întărește de fapt o relație. Unii oameni susțin că relațiile la distanță nu pot și nu vor funcționa, însă se pare că acestea sunt la fel de reușite ca cele obișnuite, dar sunt și mai eficiente în construirea încrederii și a satisfacției între parteneri.

Bărbații se îndrăgostesc mai repede decât femeile. Deși femeile sunt adesea percepute ca fiind mai emoționale decât omologii lor de sex masculin, un studiu publicat în The Journal of Social Psychology a constatat că de fapt bărbații tind să se îndrăgostească și să spună „te iubesc” mai repede. Deși nu se știe sigur de ce se întâmplă acest lucru, cercetătorii susțin că acest lucru poate fi din cauza faptului că femeile sunt mai precaute și nu vor să sufere.

Te face mai empatic și în ton cu emoțiile tale. Când găsești pe cineva care te face să vrei să fii cea mai bună versiune a ta, creierul tău răspunde în consecință. Conexiunea socială care provine din a fi într-o relație de dragoste activează partea din creier care este responsabilă de abnegație și procesare emoțională.

Cea mai lungă căsătorie din lume a durat 86 de ani. Potrivit Guinness World Records, regretatul cuplu format din Herbert și Zelmyra Fisher, a doborât recordul pentru cea mai lungă căsătorie din istorie în februarie 2011, fiind căsătoriți la acel moment timp de 86 de ani și 290 de zile.

În ceea ce privește secretul succesului lor, cuplul a spus odată:

„Nu există niciun secret pentru căsnicia noastră, am făcut doar ceea ce era necesar unul pentru celălalt și pentru familia noastră”.

Fluturașii vor dispărea în cele din urmă și e în regulă. „Dragostea adevărată este o experiență de bunăstare care nu include nervozitate sau emoție”, a explicat neurologul Nicole Gravagna, potrivit Best Life.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot