Cine a fost Dashrath Manjhi, omul care a mutat munții pentru soția sa?

02.10.2020
Cine a fost Dashrath Manjhi, omul care a mutat munții pentru soția sa?

Tânărul Dashrath Manjhi, cu o constituție fragilă din satul Bihar, nordul Indiei a schimbat viața oamenilor din 60 de sate, cioplind singur un drum de 110 m printr-un munte.

Povestea se întâmpla în anul 1960. Oamenii din comunitatea Musahar din Gehlour, unde locuiau Manjhi și familia sa, erau nevoiți să meargă în sus și în jos pe munte pe o distanță de 75 de kilometri pentru a ajunge la facilități de bază, cum ar fi spitale, școli, chiar și aprovizionare cu apă.

Dashrath Manjhi urca pe munte în fiecare zi pentru a lucra pe câmpurile unui proprietar din cealaltă parte a muntelui pentru a-și hrăni familia. Soția lui îi aducea masa de prânz, călărind pe marginea muntelui primejdios.

Într-o după-amiază, Manjhi își aștepta nerăbdător soția, însă aceasta a întârziat și a ajuns fără oala cu apă. Când a ajuns la el, ea sângera și era grav rănită. Soția lui a căzut pe versantul muntelui și s-a rănit la picior.

Văzând durerea și disperarea pe chipul soției sale și cunoscând indiferența autorităților locale, Manjhi a hotărât să taie singur dealul pietros. El a vândut cele trei capre ale familiei pentru a-și cumpăra o dalta, un ciocan și bare pentru a croi un drum prin munte.

Ambiție fără margini

Tot ce și-a dorit vreodată a fost ca oamenii săi să aibă acces la facilitățile de bază. Sătenii au râs de el, l-au batjocorit și l-au numit nebun. Dar nimic nu l-a descurajat pe Dashrath Manjhi. El a continuat și a săpat. Dimineața își câștiga salariul zilnic, iar la amurg se întoarcea să cioplească drumul.

Manjhi a lucrat cu ceea ce avea la îndemână. A aprins lemne de foc pe piatră, a aruncat cu apă pe ea, astfel încât piatra a crăpat și a fost ușor să o reducă la moloz. Încet și constant, Manjhi a sculptat drumul. În cele din urmă, oamenii au început să-l ajute și l-au numit „Baba” din respect (în limba hindi „Baba” înseamnă „Sfânt”).

Din păcate, soția sa s-a îmbolnăvit grav și a murit pentru că nu a putut fi dusă la timp la spital. Acest lucru l-a înfuriat și mai mult pe Manjhi și a jurat să finalizeze calea pe care începuse cu mulți ani în urmă.

Omul Muntelui

În cele din urmă a finalizat drumul, lung de 110 de metri și cu o lățime de 4 metri. De acest drum nu au beneficiat  doar cei din satul său, ci și alte 60 de sate din jur.  Distanța pe care trebuia să o parcurgă a fost scurtată la doar 15 kilometri.

Manjhi a finalizat drumul după 22 de ani de dăruire și muncă grea. La scurt timp a mers să-l vadă pe ministrul șef al Biharului de atunci, Nitish Kumar, pentru a face drumul asfaltat. A fost numit „Omul Muntelui – un om de mare curaj, care a făcut de unul singur un gest umanitar excepțional”.

Din păcate, Manjhi a încetat din viață pe 17 august 2007, la 73 de ani, după o lungă bătălie cu cancerul. Ceea ce se evidențiază cu adevărat este bătălia sa împotriva circumstanțelor nefavorabile și voința sa de a schimba destinul poporului său. Chiar și astăzi, el continuă să inspire oamenii din satul său și milioane de oameni din toată țara.

Foto: India Today

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot