Cine a fost Dashrath Manjhi, omul care a mutat munții pentru soția sa?

02.10.2020
Cine a fost Dashrath Manjhi, omul care a mutat munții pentru soția sa?

Tânărul Dashrath Manjhi, cu o constituție fragilă din satul Bihar, nordul Indiei a schimbat viața oamenilor din 60 de sate, cioplind singur un drum de 110 m printr-un munte.

Povestea se întâmpla în anul 1960. Oamenii din comunitatea Musahar din Gehlour, unde locuiau Manjhi și familia sa, erau nevoiți să meargă în sus și în jos pe munte pe o distanță de 75 de kilometri pentru a ajunge la facilități de bază, cum ar fi spitale, școli, chiar și aprovizionare cu apă.

Dashrath Manjhi urca pe munte în fiecare zi pentru a lucra pe câmpurile unui proprietar din cealaltă parte a muntelui pentru a-și hrăni familia. Soția lui îi aducea masa de prânz, călărind pe marginea muntelui primejdios.

Într-o după-amiază, Manjhi își aștepta nerăbdător soția, însă aceasta a întârziat și a ajuns fără oala cu apă. Când a ajuns la el, ea sângera și era grav rănită. Soția lui a căzut pe versantul muntelui și s-a rănit la picior.

Văzând durerea și disperarea pe chipul soției sale și cunoscând indiferența autorităților locale, Manjhi a hotărât să taie singur dealul pietros. El a vândut cele trei capre ale familiei pentru a-și cumpăra o dalta, un ciocan și bare pentru a croi un drum prin munte.

Ambiție fără margini

Tot ce și-a dorit vreodată a fost ca oamenii săi să aibă acces la facilitățile de bază. Sătenii au râs de el, l-au batjocorit și l-au numit nebun. Dar nimic nu l-a descurajat pe Dashrath Manjhi. El a continuat și a săpat. Dimineața își câștiga salariul zilnic, iar la amurg se întoarcea să cioplească drumul.

Manjhi a lucrat cu ceea ce avea la îndemână. A aprins lemne de foc pe piatră, a aruncat cu apă pe ea, astfel încât piatra a crăpat și a fost ușor să o reducă la moloz. Încet și constant, Manjhi a sculptat drumul. În cele din urmă, oamenii au început să-l ajute și l-au numit „Baba” din respect (în limba hindi „Baba” înseamnă „Sfânt”).

Din păcate, soția sa s-a îmbolnăvit grav și a murit pentru că nu a putut fi dusă la timp la spital. Acest lucru l-a înfuriat și mai mult pe Manjhi și a jurat să finalizeze calea pe care începuse cu mulți ani în urmă.

Omul Muntelui

În cele din urmă a finalizat drumul, lung de 110 de metri și cu o lățime de 4 metri. De acest drum nu au beneficiat  doar cei din satul său, ci și alte 60 de sate din jur.  Distanța pe care trebuia să o parcurgă a fost scurtată la doar 15 kilometri.

Manjhi a finalizat drumul după 22 de ani de dăruire și muncă grea. La scurt timp a mers să-l vadă pe ministrul șef al Biharului de atunci, Nitish Kumar, pentru a face drumul asfaltat. A fost numit „Omul Muntelui – un om de mare curaj, care a făcut de unul singur un gest umanitar excepțional”.

Din păcate, Manjhi a încetat din viață pe 17 august 2007, la 73 de ani, după o lungă bătălie cu cancerul. Ceea ce se evidențiază cu adevărat este bătălia sa împotriva circumstanțelor nefavorabile și voința sa de a schimba destinul poporului său. Chiar și astăzi, el continuă să inspire oamenii din satul său și milioane de oameni din toată țara.

Foto: India Today

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este metoda fermoarului în trafic?
Ce este metoda fermoarului în trafic?
Metoda fermoarului, cunoscută și sub denumirea de „principiul de alternare” sau „zipper merge” în limba engleză, este o tehnică de circulație rutieră menită să fluidizeze traficul... citește tot
Ce s-ar întâmpla dacă Pământul s-ar opri din rotire (mișcarea de rotație)?
Ce s-ar întâmpla dacă Pământul s-ar opri din rotire (mișcarea de rotație)?
Ne gândim rar la faptul că Pământul se învârte. Și totuși, planeta noastră face o rotație completă în jurul axei sale o dată la 24 de ore. Dar ce s-ar întâmpla dacă, brusc, Pământul... citește tot
De ce nu putem merge direct în spațiu?
De ce nu putem merge direct în spațiu?
Mulți oameni și-au imaginat cel puțin o dată cum ar fi să deschidă o ușă și să iasă direct în spațiu, ca într-un film SF. Dar adevărul este că spațiul cosmic este unul dintre cele... citește tot