Care sunt efectele singurătății asupra creierului?

17.12.2020
Care sunt efectele singurătății asupra creierului?

Singurătatea este o emoție umană universală, complexă și unică pentru fiecare individ. Deoarece nu are o singură cauză comună, prevenirea și tratamentul acestei stări de spirit potențial dăunătoare pot varia dramatic.

De exemplu, un copil singuratic care se luptă să se împrietenească la școală are nevoi diferite decât un adult mai în vârstă singuratic al cărui soț a murit recent. Pentru a înțelege singurătatea, este important să înțelegem termenul „singuratic”, precum și diferitele cauze, consecințe asupra sănătății, simptome și tratamente potențiale pentru singurătate.

Definiția singurătății

Singurătatea este o stare de spirit. Singurătatea îi face pe oameni să se simtă goi, singuri și nedoriți. Oamenii care sunt singuri tânjesc adesea la contactul uman, dar starea lor mentală face mai dificilă formarea de legături cu alte persoane. Singurătatea, potrivit multor experți, nu înseamnă neapărat să fii singur. În schimb, dacă te simți singur și izolat, atunci singurătatea se află în starea ta mentală.

De exemplu, un boboc de facultate s-ar putea simți singur, în ciuda faptului că este înconjurat de colegi de cameră și de alți colegi. Un soldat care își începe cariera militară s-ar putea simți singur după ce a fost trimis într-o țară străină, în ciuda faptului că a fost înconjurat constant de alți membri ai trupelor.

Cauzele singurătății

Factorii care contribuie la singurătate includ variabile situaționale, cum ar fi izolarea fizică, mutarea într-o locație nouă și divorțul. Moartea cuiva semnificativ în viața unei persoane poate duce, de asemenea, la sentimente de singurătate. În plus, poate fi un simptom al unei tulburări psihologice, cum ar fi depresia.

Singurătatea poate fi atribuită și unor factori interni precum stima de sine scăzută. Oamenii cărora le lipsește încrederea în ei înșiși cred adesea că nu sunt demni de atenția sau respectul celorlalți, ceea ce poate duce la izolare și la singurătate cronică.

Riscuri pentru sănătate asociate singurătății

Singurătatea are o gamă largă de efecte negative atât asupra sănătății fizice, cât și a celor psihice, incluzând alcoolismul și consumul de droguri, funcția cerebrală modificată, progresia bolii Alzheimer, comportament antisocial, boală cardiovasculară și accident vascular cerebral, scăderea memoriei și a învățării, depresie și sinucidere, niveluri crescute de stres, capacitate slabă de a lua decizii.

Acestea nu sunt singurele efecte pe care le produce singurătatea. Adulții singuri fac mai puțină mișcare decât cei care nu sunt singuri. Dieta lor este mai bogată în grăsimi, somnul lor este mai puțin eficient și raportează mai multă oboseală în timpul zilei. Singurătatea perturbă și reglarea proceselor celulare adânc în corp, predispunându-ne la îmbătrânirea prematură.

Ce spun studiile despre singurătate?

Cercetătorii au descoperit că nivelurile scăzute de singurătate sunt asociate cu căsătoria, cu venituri mai mari și cu un statut educațional mai ridicat. Nivelurile ridicate de singurătate sunt asociate cu simptome de sănătate fizică, viață singură, rețele sociale mici și relații sociale de calitate scăzută.

Cercetătorii sugerează, de asemenea, că singurătatea devine din ce în ce mai frecventă în întreaga lume. Începând cu 1985, numărul persoanelor fără prieteni apropiați s-a triplat. A avea doar trei sau patru prieteni apropiați este suficient pentru a îndepărta singurătatea și a reduce consecințele negative asupra sănătății asociate cu această stare de spirit.

Un alt studiu sugerează că singurătatea poate fi de fapt contagioasă. Într-un studiu de 10 ani, cercetătorii au examinat modul în care singurătatea se răspândește în rețelele sociale. Rezultatele au indicat faptul că persoanele apropiate de cineva care se confruntă cu singurătatea au fost cu 52% mai predispuse să devină singure.

Sfaturi pentru prevenirea și depășirea singurătății

Singurătatea poate fi depășită. Este nevoie de un efort conștient din partea fiecăruia pentru a face o schimbare. Pe termen lung, această schimbare poate modifica starea de spirit, poate îmbunătăți sănătate și poate influența persoanele din jur într-un mod pozitiv.

Câteva modalități pentru a preveni singurătatea sunt implicarea în activități care cresc starea de bine sau voluntariatul. Aceste situații prezintă oportunități excelente de a cunoaște oameni și de a cultiva noi prietenii și interacțiuni sociale.

Oamenii singuri se așteaptă adesea la respingere, așa că, în schimb, este important ca în relațiile sociale, gândurile și atitudinile pozitive să primeze. Mai mult de atât, este foarte important ca aceste relații să fie de calitate. Acestea se construiesc alături de oameni care împărtășesc atitudini, interese și valori similare.

Singurătatea reprezintă un semn că trebuie să se schimbe ceva. Foarte important este înțelegerea efectelor singurătății asupra vieții fiecăruia dintre noi pentru a evita repercusiunile fizice și psihice.

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot