De ce măsurăm timpul? Cum este calculat timpul?

27.12.2020
De ce măsurăm timpul? Cum este calculat timpul?

Timpul este o noțiune abstractă inventată de om pentru a-și putea organiza activitățile de zi cu zi. Încă din cele mai vechi vremuri, omul a observat și reținut fenomene cu caracter repetitiv și a încercat să își trăiască viața după aceste tipare. Astfel, aceste evenimente care se reluau au stat la baza enunțării anumitor legi fizice.

De-a lungul istoriei umanitatea a inventat fel de fel de dispozitive de măsurat timpul, de la clepsidră la celebrele ceasuri inteligente din prezent. Drept urmare, s-a creat o scală ce punctează o dimensiune nepalpabilă numită timp. Principiul de scurgere a timpului a fost unul universal valabil, până când la începutul secolului XX sistemul a fost zdruncinat de Teoria Relativității a lui Einstein, care a introdus noțiunea de „timp propriu”, dependent de sistemul de referință ales. Pe măsură ce societatea umană s-a dezvoltat au apărut mai multe metode de măsurare a timpului, iar mai jos vom prezenta câteva dintre acestea.

Timpul Universal (Universal Time – U.T. sau Greenwich Mean Time – G.M.T.)

Trebuie știut că în navigație și astronomie s-a hotărât să fie folosit același timp pentru întreaga planetă. Acesta este cel din localitatea Greenwich, Anglia, prin care trece Primul meridian al Terrei și unde se află Observatorul Astronomic Regal Greenwich. Timpul Universal este măsurat cu un sofisticat ceas atomic a cărui eroare este mai mică de o secundă la 300 ani.

Timpul Standard (Standard Time)

Pământul se rotește în jurul axei sale în aproximativ 24 ore, astfel planeta a fost împărțită în 24 zone orare, pentru ca Soarele să indice, la ora 12 a fiecarei zone, sudul geografic.

Timpul Standard corelează Timpul Universal cu timpul local al unei zone de pe Pământ prin adăugarea sau scăderea unui număr de ore, în funcție de zona orară în care se găsește locația respectivă. Astfel, pentru regiuni situate între 0 și 180 grade longitudine estică (adică la est față de Greenwich) ora locală se calculează ca: U.T.+1,U.T.+2,…,U.T.+12, iar pentru zonele situate între 0 și 180 grade longitudine vestică (adică la vest de Greenwich), ora locală se calculează ca: U.T.-1, U.T.-2,…, U.T.-12. De exemplu, Timpul Standard în Romania este Timpul Universal +2 ore, potrivit ceascadecultura.ro.

Timpul Sideral (Sideral Time)

Timpul Sideral este Timpul Astronomic sau Timpul Celestial. Acesta se măsoară după poziția stelelor pe cer. O zi siderală reprezintă perioada în care Terra efectuează o rotație completă în jurul propriei axe, iar o stea îndepărtată, nu Soarele, să se găsească pe cer în aceeași poziție. Ziua siderală este mai mică de 24 ore și are 23 ore 56 minute și 4,1 secunde măsurate în unități de Timp Universal.

Timpul Solar (Solar Time)

Timpul Solar este calculat în funcție de poziția Soarelui pe cer. Acesta este măsurat cu un ceas solar. Trebuie specificat că în cursul anului, timpul variază din cauza sau datorită mișcării de rotație a Pământului în jurul Soarelui si a poziției axei sale în raport cu planul orbitei.

Așadar, ziua solară este mai scurtă în luna martie (26-27 ) și septembrie (12-13), decât în lunile iunie (18-19) și decembrie (20-21). Ziua solară pornește în momentul în care Soarele trece prin dreptul meridianului local (amiază) și se termină după aproximativ 24 ore, când Soarele se gaseste, din nou, în dreptul meridianului local.

Foto: Pexels

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
Strâmtoarea Gibraltar este un punct foarte important pe harta Terrei. Această strâmtoare face legătura dintre Africa și Europa are o lungime de aproximativ 60 de kilometri și o lățime... citește tot