Cine a fost Mihai Șora și prin ce s-a remarcat?

27.02.2023
Cine a fost Mihai Șora și prin ce s-a remarcat?

Istoria României este plină de personalități marcante. Evoluția țării până în punctul de astăzi s-a datorat mai multor lideri cu caractere puternice. Ultimul secol a arătat că o gândire diferită poate schimba cursul vieții, astfel că este nevoie de oameni cu o gândire pozitivă. Cine a fost Mihai Șora și care a fost influența lui asupra societății române?

Cine a fost Mihai Șora?

Mihai Șora

Născut în anul 1916, în plin război mondial, Mihai Șora își face apariția în județul Timiș, pe când tărâmul era parte din Austro-Ungaria la acea vreme. Copil de preot, acesta a studiat filozofia, limbile clasice, latina și greaca.

În timpul studenției, tânărul Sora i-a avut profesori pe Nae Ionescu, Mircea Vulcănescu, dar și legendarul Mircea Eliade. La sfârșitul perioadei interbelice a obținut o bursă la Paris împreună cu Eugen Ionescu.

În 1948 ajunge în România pentru a-și vizita părinții, dar autoritățile nu i-au mai permis plecarea. A lucrat ca referent la Ministerul de Externe, dar și redactor șef la Editura de Stat pentru Literatură și Artă. Din cauza regimului asupritor, eseurile filozofice sunt interzise, astfel că activitatea lui primară este interzisă.

După căderea comunismului, a fost ministru al învățământului, dar își dă demisia ca semn de protest față de mineriade. Deși având o vârstă înaintată, participă la protestele din perioada 2017-2018, Mihai Șora a fost unul dintre principalii oponenții vocali la legile justiției.

„Nu în 1990 ne întoarcem, ci în 1947″, a spus Mihai Șora în timpul protestelor.

De-a lungul vieții și a carierei a primit mai multe distincții și premii, printre care:

Părăsește cele pământești în data de 25 februariei 2023 la vârsta de 106, lăsând în spatele lui o activitate întinsă în decenii și o soție înlăcrimată.

Care sunt cele mai vârstnice persoane din România?

Vârsta onorabilă pe care marele filozof o avea l-a înscris în clasamentul persoanelor care aveau peste 100 de ani în România.

În prezent, dl. Ilie Ciocan este cel mai bătrân veteran, având în prezent 109 ani. Constantin Tănare, în vârstă de 107 ani, este cel mai bătrân general al Armatei Române. Domnul Mihai Șora s-a stins din viață la vârsta de 106.
Dumnezeu să-l odihnească!

Foto: Republica.ro & Aktual.ro

Cele mai noi articole
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Dacă iPhone-ul ar fi existat în anul 1942, ar fi fost o schimbare extrem de radicală în peisajul tehnologic și social. Totuși, primul Iphone a apărut în Statele Unite ale Americii abia în... citește tot
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot