Cine a fost Mihai Șora și prin ce s-a remarcat?

27.02.2023
Cine a fost Mihai Șora și prin ce s-a remarcat?

Istoria României este plină de personalități marcante. Evoluția țării până în punctul de astăzi s-a datorat mai multor lideri cu caractere puternice. Ultimul secol a arătat că o gândire diferită poate schimba cursul vieții, astfel că este nevoie de oameni cu o gândire pozitivă. Cine a fost Mihai Șora și care a fost influența lui asupra societății române?

Cine a fost Mihai Șora?

Mihai Șora

Născut în anul 1916, în plin război mondial, Mihai Șora își face apariția în județul Timiș, pe când tărâmul era parte din Austro-Ungaria la acea vreme. Copil de preot, acesta a studiat filozofia, limbile clasice, latina și greaca.

În timpul studenției, tânărul Sora i-a avut profesori pe Nae Ionescu, Mircea Vulcănescu, dar și legendarul Mircea Eliade. La sfârșitul perioadei interbelice a obținut o bursă la Paris împreună cu Eugen Ionescu.

În 1948 ajunge în România pentru a-și vizita părinții, dar autoritățile nu i-au mai permis plecarea. A lucrat ca referent la Ministerul de Externe, dar și redactor șef la Editura de Stat pentru Literatură și Artă. Din cauza regimului asupritor, eseurile filozofice sunt interzise, astfel că activitatea lui primară este interzisă.

După căderea comunismului, a fost ministru al învățământului, dar își dă demisia ca semn de protest față de mineriade. Deși având o vârstă înaintată, participă la protestele din perioada 2017-2018, Mihai Șora a fost unul dintre principalii oponenții vocali la legile justiției.

„Nu în 1990 ne întoarcem, ci în 1947″, a spus Mihai Șora în timpul protestelor.

De-a lungul vieții și a carierei a primit mai multe distincții și premii, printre care:

Părăsește cele pământești în data de 25 februariei 2023 la vârsta de 106, lăsând în spatele lui o activitate întinsă în decenii și o soție înlăcrimată.

Care sunt cele mai vârstnice persoane din România?

Vârsta onorabilă pe care marele filozof o avea l-a înscris în clasamentul persoanelor care aveau peste 100 de ani în România.

În prezent, dl. Ilie Ciocan este cel mai bătrân veteran, având în prezent 109 ani. Constantin Tănare, în vârstă de 107 ani, este cel mai bătrân general al Armatei Române. Domnul Mihai Șora s-a stins din viață la vârsta de 106.
Dumnezeu să-l odihnească!

Foto: Republica.ro & Aktual.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Poți să ajungi din Norvegia în Coreea de Nord traversând o singură țară. Care este aceasta?
Poți să ajungi din Norvegia în Coreea de Nord traversând o singură țară. Care este aceasta?
Între Norvegia și Coreea de Nord sunt peste 7.000 de km. Deși sunt state situate în două părți total opuse ale Globului, pentru a ajunge din Norvegia (Europa) în Coreea de Nord (Asia) trebuie... citește tot
Care este țara cu cea mai mică densitate din lume? Poți să mergi zile în șir fără să dai de un om!
Care este țara cu cea mai mică densitate din lume? Poți să mergi zile în șir fără să dai de un om!
Populația unui stat nu este direct proporțională cu mărimea acestuia. Ba dimpotrivă. Statele care au suprafața mai mică au o densitate a populației mai mare. Totuși, nu cel mai mare stat... citește tot
Cine a fost românca pe care Michael Jackson a ținut să o viziteze la azil când a venit la București?
Cine a fost românca pe care Michael Jackson a ținut să o viziteze la azil când a venit la București?
În anul 1992, Michael Jackson punea România pe harta lumii după ce alegea țara care doar ieșise din comunism destinația pentru unul dintre concertele sale din turneul „Dangerous World... citește tot