De ce a plâns generalul Milea înainte să intre la Ceaușescu, la Revoluție?

14.07.2021
De ce a plâns generalul Milea înainte să intre la Ceaușescu, la Revoluție?

Nicolae Ceaușescu (26 ianuarie 1918 – 25 decembrie 1989) a decis politica internă și externă a României timp de 24 de ani. Dictatorul și comunismul au dus populația în pragul sărăciei, iar în 1989 lucrurile au degenerat, oamenii ieșind în stradă și au declanșat Revoluția.

Adevărul a fost îngropat?

Despre Nicolae Ceaușescu s-a spus tot timpul că era un analfabet. Puțini sunt românii care știau în acele timpuri că Nicolae a făcut doar patru clase la școala din satul său natal, Scornicești, o localitate din județul Olt situată la 27 de km de Slatina. Vremurile ciudate și politica a făcut ca acesta să ajungă la vârful statului.

Politica internă dusă de Ceaușescu a dus populația în pragul sărăciei și de aici a fost un singur pas până la izbucnirea Revoluției. Oamenii au ieșit în stradă în capitală, iar în 21 decembrie 1989 au urmat o serie de confruntări cu forțele de stat. Bilanțul zilei a fost unul tragic: 49 de morți, 463 de răniți și 698 de arestări.

După căderea comunismului au fost făcute anchete peste anchete și comisii peste comisii, pentru a se afla cine a tras în populație. Cu toate acestea, adevărul parcă refuză să iasă la suprafață sau este îngropat intenționat.

Adunare în Piața Palatului în august 1968

De ce a plâns generalul Milea înainte să intre la Ceaușescu, la Revoluție?

În seara de 21 decembrie 1989, după ce lucrurile au degenerat în stradă, generalul Iulian Vlad, fostul șef al Securității, și generalul Vasile Milea, fost şef al Marelui Stat Major al Armatei Române (1980 – 1985) şi ministru al Apărării Naţionale (1985 – 1989), au discutat despre arestarea lui Nicolae Ceaușescu.

Generalul Vasile Milea

Cu ceva timp înainte, cei doi au urcat în biroul liderului comunist și au observat că lucrurile erau grave, iar Ceaușescu insista să se tragă în populația care protestează. Înainte de acest moment generalul Iulian Vlad l-a văzut pe generalul Vasile Milea care a început să plângă, afirmând că nu mai poate psihic.

După ce s-a întors generalul Milea, am urcat împreună la etajul I, unde era statul major, vizavi de biroul lui Ceaușescu. Era foarte afectat, am ieșit pe culoar pe fotolii și a început să plângă și spunea că nu crede că sănătatea îi va mai îngădui, să spun soției și fetelor ce s-a întâmplat, că nu a fost pregătit să întâmpine așa ceva. Atunci i-am spus că nu putem lăsa lucrurile așa, că de fapt forța este în mâna lui și a mea. Eu stăpâneam lucrurile în sediu, iar el afară, dar el era foarte afectat. Era posibil să se evite vărsarea de sânge, Ceaușescu a rămas în sediu, ea a vrut sa plece, dar nu a plecat. A doua zi dimineața s-a convocat urgent o ședință.

În acea seară i-am propus lui Milea să-l arestăm pe Ceaușescu! Redau încă o dată: că de ceea ce se întâmpla în țară, ca să se pună capăt, numai dânsul și cu mine sunt în stare să rezolve problema. Dumneavoastră aveți forța de afară, iar eu în interior. Mi-a spus clar, dragul meu, nu pot, nu mai sunt în stare. Puteți pune bază pe ce spun sau nu, nu am cum să probez, a declarat generalul Iulian Vlad în cadrul unei anchete.

A doua zi a fost convocată o ședință de urgenţă a CC, în care Nicolae Ceaușescu l-a făcut praf pe generalul Vasile Milea pentru nerespectarea ordinelor. Drept urmare, Milea s-a împușcat în inimă cu pistolul unui subaltern.

Cum a murit Nicolae Ceaușescu?

Nicolae Ceaușescu și Elena Ceaușescu au condus România timp de 24 de ani. Dictatori înrăiți, cei doi și-au văzut sfârșitul în decembrie 1989, când au fost executați. În momentul când a fost capturată, Elena Ceaușescu avea pe ea un palton care costa cât o Dacie.

Pe data de 22 decembrie 1989, printr-un decret al CFSN semnat de Ion Iliescu, a fost constituit Tribunalul Militar Excepțional. Trei zile mai târziu, Nicolae și Elena Ceaușescu au fost judecați de acest tribunal, condamnați la moarte și executați la câteva minute după pronunțarea sentinței.

Foto: Wikipedia.org și nicolae-ceausescu.yolasite.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot