Pe cine a iubit nebunește Cella Delavrancea, artista care l-a fascinat și pe Caragiale?

18.12.2023
Pe cine a iubit nebunește Cella Delavrancea, artista care l-a fascinat și pe Caragiale?

Cella Delavrancea a fost o prezență remarcabilă în peisajul cultural românesc, o personalitate complexă care a trăit o viață fabuloasă și a lăsat o amprentă durabilă în lumea muzicii și literaturii. Fiica celebrului scriitor Barbu Ștefănescu Delavrancea, Cella a devenit una dintre cele mai admirate personalități ale vremii.

Cella Delavrancea, o viață de poveste

Născută în 1892, Cella Delavrancea a trăit 104 ani. Aceasta a fost o pianistă talentată, scriitoare prolifică și profesoară pasionată. Cella a fost una dintre figurile de referință ale culturii românești de la începutul secolului al XX-lea până la sfârșitul vieții sale în 1991.

Pe lângă talentul său muzical, fata lui Barbu Ștefănescu Delavrancea a fascinat și prin relațiile sale interpersonale, care au inclus o serie de legături notabile. În tinerețe, la vârsta de 25 de ani, a atras atenția dramaturgului Ion Luca Caragiale, care avea 60 de ani, prin talentul său muzical și intelectual. O altă figură importantă în viața sa a fost filosoful Nae Ionescu, cu care a avut o relație complexă începută în timpul celei de-a treia căsnicie a artistei.

Nae Ionescu, marea dragoste a Cellei Delavrancea

Dragostea dintre Cella Delavrancea și Nae Ionescu a fost subiectul dezbaterilor și speculațiilor, fiind considerată de unii drept o poveste pasională, iar de alții drept o amiciție spirituală. Indiferent de natura relației, Cella a fost alături de Nae Ionescu în momente cheie ale vieții sale, inclusiv după infarctul din 1939 și în ultimele clipe de viață ale filosofului. Cu toate acestea, Cella nu a participat la înmormântare din cauza soției acestuia.

Cella Delavrancea a avut un talent muzical excepțional și a fost un pedagog strălucit. Aceasta a concertat pe marile scene ale lumii, iar spectacolele sale au fost întâmpinate cu entuziasm și aplauze. După absolvirea Conservatorului din București, a predat pian și a avut un impact semnificativ în educația muzicală a generațiilor de elevi.

Am iubit florile şi animalele, ele mi-au hrănit sufletul şi mintea. (Cella Delavrancea)

O viață dedicată culturii

Până la instalarea regimului comunist, Cella Delavrancea a scris cronici muzicale și cărți, contribuind la dezvoltarea culturii și educației artistice în România. Unul dintre cei care i-au recunoscut influența a fost pianistul Dan Grigore, fost elev al Cellei, care a descris-o ca fiind „cea mai tânără prietenă a vieții mele”.

Cella Delavrancea a rămas activă în lumea artistică până în ultimele decenii ale vieții sale. A fost primul artist român care și-a celebrat propriul centenar în 1988, oferind un recital de excepție la Ateneul Român, alături de elevul său Dan Grigore. Aceasta a interpretat același vals de Chopin cu care l-a fermecat pe Ion Luca Caragiale în tinerețe.

Moartea Cellei Delavrancea în anul 1991 a reprezentat pierderea unei figuri de referință în cultura românească. Cu o carieră impresionantă și o viață personală fascinantă, Cella Delavrancea a lăsat o moștenire durabilă în domeniul muzicii și al literaturii, fiind recunoscută ca una dintre cele mai importante personalități ale secolului al XX-lea în România.

Foto: adevarul.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Care este singura țară care și-a pus un papagal pe steag?
Care este singura țară care și-a pus un papagal pe steag?
Pe Pământ există 195 de țări suverane și independente, iar dintre acestea 193 sunt membre ale Organizației Națiunilor Unite, în timp ce Vatican și Palestina sunt doar observatori... citește tot
De ce formularea „ca și” este greșită? Este suficient să spui „ca”!
De ce formularea „ca și” este greșită? Este suficient să spui „ca”!
Una dintre cele mai frecvente erori pe care o fac românii este folosirea formulării „ca și” în loc de „ca”. De cele mai multe ori, utilizarea formulării „ca și” se face pentru a... citește tot
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot