Cum a cucerit-o I. L. Caragiale pe pianista Cella Delavrancea, fiica marelui scriitor?

27.01.2023
Cum a cucerit-o I. L. Caragiale pe pianista Cella Delavrancea, fiica marelui scriitor?

Ion Luca Caragiale este considerat cel mai mare dramaturg al literaturii române. Operele sale au scris istorie și sunt apreciate și în prezent, fiind jucate în teatrele din întreaga țară. Ca mai toți scriitorii celebri, Caragiale a mai avut și alte pasiuni pe lângă literatură. Berea, vinul și femeile frumoase (chiar dacă erau ale altora) au jucat un rol important în viața sa.

I. L. Caragiale a fost un mare iubăreț, personalitatea sa puternică și carisma unică făcându-l un bărbat atrăgător pentru toate femeile care l-au întâlnit. Dramaturgul nu s-a abținut de la nimic și a avut aventuri amoroase chiar și cu soțiile și iubitele prietenilor săi. Așa s-a făcut că prin patul său a ajuns să treacă Veronica Micle, marea iubire a lui Mihai Eminescu, şi soţia lui Constantin Nottara, actrița Amelia Welner.

Cella Delavrancea, ultima iubire a lui Caragiale

Cella Delavrancea, fiica marelui scriitor Barbu Ștefănescu Delavrancea, a fost și ea „vrăjită” de personalitatea lui Caragiale. Dramaturgul a cunoscut-o pe când aceasta avea 14 ani și venea în vizită la tatăl ei. Cei doi s-au revăzut când aceasta a ajuns la vârsta de 25 de ani şi devenise o pianistă celebră, având concerte în afara țării.

Cella Delavrancea

Cella Delavrancea a fost găzduită la Berlin în casa lui Caragiale, iar între cei doi s-a înfiripat imediat o poveste de amor. Scriitorul avea 60 de ani, iar Cella se pare că a fost ultima sa mare iubire.

Destinul m-a făcut să-l cunosc. Este un ins colosal – abordează totul cu aceeași perfecțiune – în filosofie, muzică, artă dramatică. N-am cuvinte să-ți exprim căutarea, stupefacția, gravitatea admirației mele în fața unei inteligențe ca a sa. Nu-l văzusem decât acasă unde cea mai mare parte a timpului discuta cu Ticu, iar eu nu deveneam activă decât la pian făcându-i plăcere, dar în aceste zile petrecute la el într-un apartament înecat în covoare turcești, am putut să-l cunosc și să-l binecuvântez. Destinul m-a făcut să-l cunosc atât de intim, a povestit Cella, potrivit historia.ro.

Ion Luca Caragiale a murit în ziua de 9 iunie 1912, brusc, iar Cella Delavrancea a fost alături de el. Dramaturgul a fost răpus de arteroscleroză. Caragiale a fost înmormântat în Cimitirul Bellu, iar la eveniment au fost prezenţi mari scriitori ai vremii, printre care, Alexandru Vlahuţă, Mihail Sadoveanu, Emil Gârleanu, Barbu Ștefănescu Delavrancea și mulți alții.

În ultimul an de viață am stat două luni la el. Era concentrat în gândul unei noi creații. Se plimba prin casă, fuma necontenit. Nota un cuvânt, ștergea un rând întreg, și dacă nu reușea să exprime ce vroia, venea la noi. „Hai, Aghiuță, cântă-mi din Beethoven”. În muzică își găsea destindere. Nimic nu prevestea că-și trăia ultimele zile. Ne ținea cuvântări despre literatură și muzică cu talent de critic rafinat, a povestit Cella Delavrancea, potrivit sursei citată mai sus.

Aceasta l-a descris pe nenea Iancu într-un interviu: „Caragiale era un om distant, sobru. Nu săruta niciodată copiii, dar îi adora! Nu suporta gesturile exagerate. Era singuratic!”

Vezi AICI un interviu cu Cella Delavrancea!

Foto: ziarulmetropolis.ro și Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Au trecut patru ani de când Luxemburg a decis ca toate formele de transport public – inclusiv autobuzele, trenurile și tramvaiele – să fie gratuite atât pentru rezidenți, cât și pentru... citește tot
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Nu toate necuvântătoarele au fost înzestrate cu calități fizice, așa cum este cazul leilor, papagalilor, păunilor sau leoparzilor. Există animale mai puțin frumoase care își au locul bine... citește tot
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
De-a lungul secolelor, granițele statelor din Europa au fost într-o continuă schimbare. Nenumăratele războaie purtate pe „Bătrânul Continent” au făcut ca frontierele dintre state să... citește tot