Cum s-a făcut de râs Ion Luca Caragiale în urma unei beții?

01.09.2021
Cum s-a făcut de râs Ion Luca Caragiale în urma unei beții?

Ion Luca Caragiale a fost unul dintre cei mai importanți scriitori români. Mare dramaturg, ziarist și comentator politic, Nenea Iancu s-a îndeletnicit și cu afacerile. Acesta a avut mai multe berării, însă nu a fost un hangiu de ispravă. Multe dintre afacerile sale au dat faliment și pentru că amicii lui Caragiale beau pe datorie. Poate și pentru că lui Nenea Iancu îi plăcea teribil să bea. Memorabil a rămas un episod în care Caragiale s-a îmbătat în public și s-a făcut de râs.

Cum s-a îmbătat Caragiale?

Periodic, junimiștii se adunau într-unul dintre localurile ieșene. Aceștia erau mari amatori de vin, fie că era roze sau roșu. Printre cei mai mari consumatori se numărau Slavici, Negruzzi, Alecsandri, dar și Mihai Eminescu.

Ion Luca Caragiale prefera berea, dar nu se dădea înapoi de la o seară de vin. Hanul lui Binder era localul preferat de junimiști. Se spune că într-o seară s-a făcut Caragiale de toată minunea aici.

„A fost a 15-a aniversare a Junimii. Am plecat cu Eminescu, Slavici şi Caragiale la Iaşi. Slavici a citit ‘Gura satului’, iar Caragiale – via lui comedie ‘O noapte furtunoasă’ de la numărul 9. A urmat banchet”, scria Titu Maiorescu în anul 1878.

Inițial, Caragiale citise piesa acasă la Negruzzi. Apoi, odată ajunși la Hanul lui Binder, Caragiale, după câteva pahare pline de vin roşu moldovenesc, s-a apucat să pună în scenă „O noapte furtunoasă”. Numai că, neavând prea mulți „actori” la dispoziție, nenea Iancu s-a apucat să joace toate rolurile. Și se muta de la un personaj la altul spre hohotele de râs ale chelnerilor și ale clienților.

Ce afaceri a avut Caragiale?

Ion Luca Caragiale a început afacerile ca să scape de grija zilei de mâine. În 1893, Caragiale a deschis prima berărie din Capitală. Lucrurile n-au mers. Nenea Iancu nu s-a lăsat și apoi, acesta a deschis Berăria Academică ”Bene Bibenti”. La mijlocul anului 1895, dramaturgul a tras obloanele berăriei ”Bene Bibenti”. Pe ușă scria faliment. A urmat o berărie în Buzău care n-a mers nici ea. Gambrinus a fost ultima sa încercare. Întrucât era o perioadă în care scriitorul a fost acuzat de plagiat, acesta a închis și Gambrinus și a plecat în Germania la Berlin, unde a și murit.

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 18 august este cea de-a 230-a zi a calendarului gregorian și a 231-a zi în anii bisecți. În această zi s-au consemnat de-a lungul timpului multe evenimente care au marcat istoria lumii...
Tags:
Cele mai noi articole
Cum era viața acum 100 de ani în București? „Românii nu mâncau acasă, ci numai în oraș”
Cum era viața acum 100 de ani în București? „Românii nu mâncau acasă, ci numai în oraș”
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era... citește tot
Diferența dintre taifunuri și uragane- care sunt mai periculoase?
Diferența dintre taifunuri și uragane- care sunt mai periculoase?
Cine nu a auzit despre taifunuri și uragane? Taifunurile și uraganele, ambele sunt furtuni tropicale, și sunt destul de ușor de confundat. Acestea lovesc zonele de coastă, provoacă stricăciuni... citește tot
De ce este sportul sănătos? Cum să faci din sport un obicei zilnic? Fă cunoștință cu Sportano!
De ce este sportul sănătos? Cum să faci din sport un obicei zilnic? Fă cunoștință cu Sportano!
Exercițiile fizice regulate sunt o necesitate pentru menținerea unei stări optime de sănătate, însă pentru unele persoane practicarea acestora reprezintă o problemă din cauza lipsei de timp.... citește tot