E adevărat că sicriul cu trupul lui Caragiale a fost pierdut?

10.04.2020
E adevărat că sicriul cu trupul lui Caragiale a fost pierdut?

Ion Luca Caragiale este unul dintre cei mai cunoscuți și importanți scriitori români. De-a lungul vieții, nenea Iancu s-a consacrat nu doar ca scriitor, ci și ca director de teatru sau comentator politic. Deși este extrem de apreciat astăzi, Caragiale și-a găsit sfârșitul la Berlin, departe de țara natală. Iar povestea clipelor de după deces este pe cât de fascinantă, pe atât de românească.

Cel mai mare dramaturg al României a murit la vârsta de 60 de ani în locuința sa din Berlin. Scriitorul a fost găsit decedat în dimineaţa zilei de 22 iunie 1912 de către fiica şi soţia sa, care au auzit în noaptea precedentă cum acesta tuşea extrem de puternic. La vremea respectivă, medicii legişti germani au stabilit drept cauză a morţii problemele cardiace de care suferea scriitorul.

Inițial, trupul neînsufleţit a fost depus în capela bisericii protestante din localitatea germană Schoeneberg pentru ca mai apoi sicriul să fie adus în țară.

În timpul transportului au fost înregistrate mai multe neplăceri. Sicriul şi actele au fost pierdute. Astfel, pentru că nu mai avea documente, coșciug a stat vreo două săptămâni prin gările din Austria și Germania până a ajuns în cele din urmă în România.

Cum au explicat jurnaliștii pierderea sicriului?

„Rămăşiţele pământeşti ale marelui scriitor Caragiale au sosit ieri (17 noiembrie stil vechi), pe neaşteptate, într-un vagon special, în gara de Nord. Nimeni n-a venit întru întâmpinarea corpului ilustrului scriitor, nici chiar familia, deoarece nimeni nu fusese anunţat. (…) La orele 11 jumătate, şeful Gării de Nord a fost intrigat de un vagon de marfă, sigilat, pe care se afla numele oraşului Breslau din Germania. Vagonul nu avea nici un fract şi nici nu putea cineva să-şi închipuie că e un vagon mortuar, deoarece nu avea nici o cruce pe el, cum se obicinuieşte. Şeful trenului, întrebat ce e cu vagonul, a spus că l-a luat de la Predeal şi că nu ştie nimic mai mult. Telefonându-se la Predeal, de-abia atunci s-a aflat totul. S-a răspuns de la Predeal că vagonul conţine corpul lui Caragiale şi că fractul (n.r. – foaia de expediţie) s-a pierdut. Cercetându-se, s-a aflat că vagonul rătăceşte de două săptămâni pe liniile germane şi austriece. S-a anunţat rudele lui Caragiale şi a sosit la gară domnul Zlatro, o rudă apropiată”

Ziarul Universul, 19 noiembrie 1912

Ion Luca Caragiale a fost înmormântat la Cimitirul Bellu, din București. Printre numele mari care l-au condus pe ultimul drum s-au numărat Mihail Sadoveanu, Alexandru Vlahuţă, sau Emil Gârleanu.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot