E adevărat că sicriul cu trupul lui Caragiale a fost pierdut?

10.04.2020
E adevărat că sicriul cu trupul lui Caragiale a fost pierdut?

Ion Luca Caragiale este unul dintre cei mai cunoscuți și importanți scriitori români. De-a lungul vieții, nenea Iancu s-a consacrat nu doar ca scriitor, ci și ca director de teatru sau comentator politic. Deși este extrem de apreciat astăzi, Caragiale și-a găsit sfârșitul la Berlin, departe de țara natală. Iar povestea clipelor de după deces este pe cât de fascinantă, pe atât de românească.

Cel mai mare dramaturg al României a murit la vârsta de 60 de ani în locuința sa din Berlin. Scriitorul a fost găsit decedat în dimineaţa zilei de 22 iunie 1912 de către fiica şi soţia sa, care au auzit în noaptea precedentă cum acesta tuşea extrem de puternic. La vremea respectivă, medicii legişti germani au stabilit drept cauză a morţii problemele cardiace de care suferea scriitorul.

Inițial, trupul neînsufleţit a fost depus în capela bisericii protestante din localitatea germană Schoeneberg pentru ca mai apoi sicriul să fie adus în țară.

În timpul transportului au fost înregistrate mai multe neplăceri. Sicriul şi actele au fost pierdute. Astfel, pentru că nu mai avea documente, coșciug a stat vreo două săptămâni prin gările din Austria și Germania până a ajuns în cele din urmă în România.

Cum au explicat jurnaliștii pierderea sicriului?

„Rămăşiţele pământeşti ale marelui scriitor Caragiale au sosit ieri (17 noiembrie stil vechi), pe neaşteptate, într-un vagon special, în gara de Nord. Nimeni n-a venit întru întâmpinarea corpului ilustrului scriitor, nici chiar familia, deoarece nimeni nu fusese anunţat. (…) La orele 11 jumătate, şeful Gării de Nord a fost intrigat de un vagon de marfă, sigilat, pe care se afla numele oraşului Breslau din Germania. Vagonul nu avea nici un fract şi nici nu putea cineva să-şi închipuie că e un vagon mortuar, deoarece nu avea nici o cruce pe el, cum se obicinuieşte. Şeful trenului, întrebat ce e cu vagonul, a spus că l-a luat de la Predeal şi că nu ştie nimic mai mult. Telefonându-se la Predeal, de-abia atunci s-a aflat totul. S-a răspuns de la Predeal că vagonul conţine corpul lui Caragiale şi că fractul (n.r. – foaia de expediţie) s-a pierdut. Cercetându-se, s-a aflat că vagonul rătăceşte de două săptămâni pe liniile germane şi austriece. S-a anunţat rudele lui Caragiale şi a sosit la gară domnul Zlatro, o rudă apropiată”

Ziarul Universul, 19 noiembrie 1912

Ion Luca Caragiale a fost înmormântat la Cimitirul Bellu, din București. Printre numele mari care l-au condus pe ultimul drum s-au numărat Mihail Sadoveanu, Alexandru Vlahuţă, sau Emil Gârleanu.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot