Ion Luca Caragiale s-a iubit cu Veronica Micle, dragostea lui Eminescu?

11.03.2019
Ion Luca Caragiale s-a iubit cu Veronica Micle, dragostea lui Eminescu?

Unul dintre cele mai fascinante triunghiuri amoroase din România a fost relația dintre Mihai Eminescu, Ion Luca Caragiale și Veronica Micle, dragostea eternă a celui dintâi. Este adevărat că Ion Luca Caragiale s-a iubit cu Veronica Micle, fapt care a stârnit mânia celui mai mare poet român din toate timpurile?

Povestea de iubire dintre Mihai Eminescu și Veronica Micle a început în 1872 în Viena. Relația dintre cei doi a fost scurtă însă s-a reaprins în 1879, atunci când soțul Veronicăi Micle, Ștefan Micle, a murit. Se poate citi în epistole faptul că Veronica insista ca Eminescu să se mute la Iași, lucru pe care poetul nu-l agreea. Atunci, Veronica Micle s-a reorientat.

Unde se aflau „plopii fără soț” din poezia lui Eminescu?

„Uşurateca Veronica, plictisită să-l tot aştepte pe Eminescu, îl întîlneşte la Iaşi pe Caragiale, între care se înfiripă o relaţie sentimentală, cum să-i spun? – corporală. Se pare că Eminescu a aflat – viitorul dramaturg nu făcea secrete din cuceririle sale – şi relatiile epistolare parcurg o perioadă glacială, ea ameninţîndu-l pe Eminescu, la 27 iunie 1880, că într-o lună îi va distruge scrisorile”, scria în „România Literară”, Zigu Ornea.

Ion Luca Caragiale s-a iubit cu Veronica Micle?

Idila dintre nenea Iancu şi Veronica Micle ar fi ieşit la iveală după ce Eminescu i-a spus lui Titu Maiorescu că vrea să se însoare cu Veronica. Titu Maiorescu s-a simțit nevoit să-l informeze pe Eminescu despre idila dintre Veronica și Ion Luca Caragiale.

Poetul a fost extrem de afectat de trădarea prietenului său şi se pare că nu l-a iertat niciodată pe Caragiale, chiar dacă a încercat să depăşească acest episod. Există și voci care spun că Eminescu l-ar fi amenințat pe Caragiale cu un pistol. Se pare că Eminescu nu a fost singurul căruia Caragiale i-a pus coarne ci și lui Constantin Nottara, căruia i-a cucerit soția.

După decesul poetului din 1889, Veronica Micle a intrat în depresie şi s-a retras la Mănăstirea Văratec. Două luni mai târziu, aceasta s-a sinucis cu arsenic.

Casa unde a copilărit Mihai Eminescu

De ce Bucureștiul se mai numește și „Micul Paris”? Cine i-a dat această poreclă?

Foto: ziarulmetropolis.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot