E adevărat că actorul Nottara l-a prins pe Caragiale cu soția lui în pat?

22.07.2019
E adevărat că actorul Nottara l-a prins pe Caragiale cu soția lui în pat?

Ion Luca Caragiale a fost, pe lângă un mare scriitor, și un mare iubăreț. Mihai Eminescu nu a fost singurul căruia Caragiale i-a pus coarne, după ce s-ar fi iubit cu Veronica Micle. Nici pentru actorul Constantin Nottara, Nenea Iancu nu a avut prea mult respect și, într-un moment de nebunie amoroasă, i-a cucerit soția.

Caragiale, iubăreț nevoie mare

În ciuda faptului că nu era un bărbat foarte chipeș, Nenea Iancu avea lipici la damele din înalta societate. Fără să-i pese că ar fi putut fi vorba despre soția unui cunoscut sau chiar a unui prieten. Una dintre damele pe care le-a cucerit Caragiale a fost soția celebrului actor Constantin Nottara.

De ce a spus Sadoveanu pe patul de moarte: „Puuca nuuu, puuca nuu!”?

Actriţa Amelia Welner, soţia lui Nottara, juca alături de Constantin la Teatrul Naţional, al cărui director era chiar Ion Luca Caragiale. Așadar, nu i-a fost prea greu lui Caragiale să o cucerească. Ba mai mult, se pare că partidele de amor avea loc chiar în casa celebrului actor, când acesta era plecat.

Coane, (…) și halatul și papucii?

Se spune că în anul 1889, Nottara, care era plecat în turneu, s-a întors brusc acasă. Când a deschis ușa casei sale, a dat de Caragiale în pielea goală, purtându-i papucii de casă şi halatul.

„Coane, am înţeles să-mi iei nevasta, dar şi halatul, şi papucii?!”, ar fi exclamat Nottara. Apoi, a început scandalul.

„Balamuc la Teatrul Naţional din cauza boroboaţelor directorului. Scandalul pornise de la surprinderea directorului, de către Nottara, în patul soţiei sale, actriţa Amellia Wellner, cu care era căsătorit încă din octombrie 1883”, se putea citi cu litere de-o șchioapă în publicația România Liberă.

Ulterior, Costantin Nottara și-a dat demisia de la Teatrul Național și a rupt orice legătură cu Ion Luca Caragiale. Constantin I. Nottara a jucat de-a lungul vremii rolurile lui Ștefan Tipătescu din „O scrisoare pierdută” și Ion din „Năpasta”, ambele piese de teatru fiind scrise de Ion Luca Caragiale.

Caragiale s-a iubit și cu Veronica Micle

Povestea de iubire dintre Mihai Eminescu și Veronica Micle a început în anul 1872 în Viena. Relația dintre cei doi a fost scurtă însă s-a reaprins în 1879, atunci când tatăl Veronicăi Micle a decedat. Se poate citi în epistole faptul că Veronica insista ca Eminescu să se mute la Iași, lucru pe care poetul nu-l agrea sub nicio formă. Sătulă să stea singură, se pare că „ușurateca” Veronica Micle s-a reorientat.

Unde se aflau „plopii fără soț” din poezia lui Eminescu?

„Uşurateca Veronica, plictisită să-l tot aştepte pe Eminescu, îl întîlneşte la Iaşi pe Caragiale, între care se înfiripă o relaţie sentimentală, cum să-i spun? – corporală. Se pare că Eminescu a aflat – viitorul dramaturg nu făcea secrete din cuceririle sale – şi relatiile epistolare parcurg o perioadă glacială, ea ameninţîndu-l pe Eminescu, la 27 iunie 1880, că într-o lună îi va distruge scrisorile”, scria în „România Literară”, Zigu Ornea.

Idila dintre nenea Iancu şi scriitoarea Veronica Micle ar fi ieşit la iveală după ce Eminescu i-a spus lui Titu Maiorescu că vrea să se însoare cu Veronica. Titu Maiorescu s-a simțit nevoit să-l informeze pe Eminescu despre idila dintre Veronica și Ion Luca Caragiale. Cei doi scriitori nu au mai fost niciodată prieteni apropiați după această dezvăluire.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Povestea fotografului care a așteptat șase ani să aibă cadrul… perfect
Povestea fotografului care a așteptat șase ani să aibă cadrul… perfect
Unii fotografi pot să aștepte ani pentru a obține… cadrul perfect. Aceasta este și povestea italianului Valerio Minato care în urmă cu șase ani și-a propus să facă poza perfectă. După... citește tot
Am început prieteni cu nemții, am sfârșit dușmani. România, percepută o națiune trădătoare în al Doilea Război Mondial. De ce țara noastră a întors armele?
Am început prieteni cu nemții, am sfârșit dușmani. România, percepută o națiune trădătoare în al Doilea Război Mondial. De ce țara ...
Între 1939 și 1945, în Europa a avut loc cel De-al Doilea Război Mondial, după ce Germania nazistă a decis invadarea Poloniei. România a început conflictul de partea nemților, deși armata... citește tot
Cum a apărut celebra expresie „Ai o clasă mai mult decât trenul!”? La început era de bine, apoi a căpătat sens peiorativ
Cum a apărut celebra expresie „Ai o clasă mai mult decât trenul!”? La început era de bine, apoi a căpătat sens peiorativ
În limba română există numeroase expresii folosite în limbajul de zi cu zi, a căror origine este de multe ori necunoscută, dar și expresii a căror proveniență este clară. Sunt expresii... citește tot