De ce a spus Sadoveanu pe patul de moarte: „Puuca nuuu, puuca nuu!”?

06.02.2019
De ce a spus Sadoveanu pe patul de moarte: „Puuca nuuu, puuca nuu!”?

Mihail Sadoveanu a fost unul dintre cei mai mari scriitori români. Cu toate acestea, prozatorul a rămas în istorie nu doar ca un fabulos narator, ci și ca un personaj controversat, întrucât a avut grijă să fie întotdeauna de partea celor care erau la putere, inclusiv când la conducerea României au venit comuniștii. Totuși, se pare că ultimele cuvinte ale lui, pe patul de moarte, au avut legătura cu una dintre marile sale pasiuni: vânătoarea.

Mihai Sadoveanu s-a înscris după Primul Război Mondial în Partidul Poporului al mareșalului Alexandru Averescu și în anul 1926 a ajuns senator. Ulterior, scriitorul a trecut la Partidul Agrar, al lui Constantin Argetoianu și a ajuns în 1931 Președinte al Senatului. După instaurarea dictaturii lui Carol al II-lea, Sadoveanu s-a declarat apărător al monarhiei pentru ca după abdicarea Regelui Mihai din 1947 să se declare comunist convins.

Ulterior, Sadoveanu a devenit una dintre portavocile Partidului Comunist Român, a avut strânse relații de prietenie cu liderii comuniști ai vremii și a acceptat diferite poziții în ierarhia statului.

Unde se aflau „plopii fără soț” din poezia lui Eminescu?

Cu Gheorghe Gheorghiu-Dej, liderul comunist al României din 1948 și până în 1965 și Președinte al Consiliului de Stat al Republicii Populare Române în perioada 21 martie 1961 – 19 martie 1965, Sadoveanu mergea des la vânătoare și pescuit.

Care au fost ultimele cuvinte ale lui Sadoveanu?

O legendă spune că, în ciuda faptului că era zgârcit, Sadoveanu i-ar fi lăsat cu limbă de moarte una din puştile sale de vânătoare lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. În toamna anului 1961, Sadoveanu, care suferise un infarct, trăgea să moară. Acesta a fost vizitat acasă de liderul comunist, iar doamna Sadoveanu a vrut să-i dea acestuia puşca pe care i-o promisese naratorul.

Mihail Sadoveanu, care era în agonie și până atunci nu reacționase la semnele celor din jur, a reuşit să se ridice în capul oaselor şi să îngâne: „Puuca nuuu, puuca nuu!”, semn că nici în ultimele clipe de viață scriitorul nu a fost decis.

Până la urmă, pușca a rămas în posesia familiei Sadoveanu. Astăzi, multe dintre ustensilele de pescuit și vânătoare ale scriitorului sunt depuse la Muzeul memorial Mihail Sadoveanu din Vântători-Neamț.

Zdreanță, celebrul cățel din poezia lui Arghezi, a existat în realitate?

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot