Cum a strâns Sadoveanu o avere de câteva milioane de dolari?

24.03.2021
Cum a strâns Sadoveanu o avere de câteva milioane de dolari?

Anul acesta, pe 19 octombrie, se vor împlini 60 de ani de la moartea unuia dintre cei mai mari scriitori români, Mihail Sadoveanu. De-a lungul celor 81 de ani de viață, acesta a reușit să strângă o avere impresionantă, care în momentul de față ar valora mai multe milioane de euro.

Născut la 5 noiembrie 1880, la Paşcani, Sadoveanu a făcut una dintre cele mai importante achiziții din viața lui mediat după terminarea Primului Război Mondial. La 18 mai 1918, el a reușit să  cumpere de la un rentier executat silit actuala Casă Memorială care îi poartă numele, situată în cartierul Copou din Iași.

De asemenea, împreună cu casa, scriitorul a achiziționat și terenul aferent,  cu o suprafață de peste şase hectare. Tranzacţia s-a cifrat la 86.334 de lei. Mihail Sadoveanu a fost nu doar unul dintre cei mai importanți scriitori pe care i-a avut țara noastră,  cu o carieră de 50 de ani, ci și o figură de prim rang pe scena politică a acelor vremuri.

Cum a strâns Sadoveanu o avere uriașă?

După instaurarea comunismului,  Sadoveanu a fost numit preşedinte al Prezidiului Marii Adunări Naţionale, rămânând in istorie ca singurul scriitor român care a deținut cea mai mare funcție în perioada comunistă. Potrivit adevărul.ro, unii istorici susțin că Sadoveanu a fost un adevărat oportunist.

De ce? Ei bine, el scria, se pare, după bunul plac al politicienilor vremii, fiind un „lăudător” al regimului comunist. În schimbul scrierilor cu iz laudativ la adresa comunismului, el primea diverse avantaje financiare sau materiale. Se spune că el a fost unul dintre puţinii români care şi-au păstrat averea considerabilă după instalarea regimului comunist.

Dincolo de acest aspect, marele scriitor lansa an de an două sau chiar trei cărți,  care se vindeau foarte bine, ceea ce îi aduceau încasări importante. Mai mult decât atât, cel supranumit ”Ceahlăul Literaturii Române” era, spun istoricii, foarte zgârcit, acest lucru fiind dezvăluit de scriitorul Păstorel Teodoreanu, nimeni altul decât finul lui Sadoveanu, la care acesta din urmă avea o datorie.

De altfel, acesta i-a şi compus următorul catren:

”De ţi-ai face testamentul,
Tu să nu-mi laşi mii de franci!
Naşule, să-mi laşi obrazul,
Ca să-mi fac din el bocanci!”.

În anul 1948, Mihail Sadoveanu devenea proprietar al unui schit bisericesc din localitatea Vânători, din județul Neamţ, pe care scriitorul a folosit-o pe post de casă de vacanţă timp de 13 ani. El a mai deținut proprietăți la Bucurii la Fălticeni.

Moarte controversată a lui Sadoveanu

La 19 octombrie 1961, marele scriitor s-a stins din viață lăsând în urmă o uriașă controversă referitor la modul în care a murit. Deși varianta oficială a morţii lui Sadoveanu spune ca acesta și-a găsit sfârșitul în urma unui infarct suferit în locuința lui din Vânători, mai circulă o versiune potrivit căreia scriitorul ar fi fost ucis.

„Dacă este adevărat ceea ce nimeni nu a scris încă negru pe alb, se pare că la 19 octombrie 1961, «excelenţa sa» Mihail Sadoveanu, a fost găsit în comă în compartimentul unui tren care-I transporta spre Iaşi, lovit în cap cu o piatră învelită într-o hârtie care purta însemne masonice, la puţin timp după plecarea garniturii din gară. A decedat aproape imediat, făcând inutil efortul marilor doctori bucureşteni, semn cert că «gâdele» masonic trimis de la Paris îşi îndeplinise misiunea“, arată publicistul Gabi Gomboş, citat de adevărul.ro.

De ce a spus Sadoveanu pe patul de moarte: „Puuca nuuu, puuca nuu!”?

O legendă spune că, în ciuda faptului că era zgârcit, Sadoveanu i-ar fi lăsat cu limbă de moarte una din puştile sale de vânătoare lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. În toamna anului 1961, Sadoveanu, care suferise un infarct, trăgea să moară. Acesta a fost vizitat acasă de liderul comunist, iar doamna Sadoveanu a vrut să-i dea acestuia puşca pe care i-o promisese naratorul.

Mihail Sadoveanu, care era în agonie și până atunci nu reacționase la semnele celor din jur, a reuşit să se ridice în capul oaselor şi să îngâne: „Puuca nuuu, puuca nuu!”, semn că nici în ultimele clipe de viață scriitorul nu a fost decis.

Până la urmă, pușca a rămas în posesia familiei Sadoveanu. Astăzi, multe dintre ustensilele de pescuit și vânătoare ale scriitorului sunt depuse la Muzeul memorial Mihail Sadoveanu din Vântători-Neamț.

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 16 august este cea de-a 228-a zi din calendarul gregorian și a 229-a zi în anii bisecți. În această zi, în anul 1877, la Gorni-Studen, în Bulgaria, are loc întâlnirea dintre...
Cele mai noi articole
Înainte de David Popovici a fost Johnny Weissmüller! „Tarzan” a fost de cinci ori campion olimpic la înot
Înainte de David Popovici a fost Johnny Weissmüller! „Tarzan” a fost de cinci ori campion olimpic la înot
David Popovici este cel mai rapid înotător din lume. Pe 14 august 2022, bucureșteanul a doborât recordul mondial la 100 de metri liber, la CE de natație de la Roma. Popovici a înotat cei 100 de... citește tot
Curiozități despre Donald Trump. Cine îi tunde părul lui Donald Trump?
Curiozități despre Donald Trump. Cine îi tunde părul lui Donald Trump?
Donald Trump a fost unul dintre cei mai controversați președinți din istoria Statelor Unite ale Americii. Acesta s-a născut pe 14 iunie 1946, la New York, și a ajuns șeful celei mai puternice... citește tot
Cea mai frumoasă prietenie din literatura română. A rămas repetent doar ca să fie colegi de clasă
Cea mai frumoasă prietenie din literatura română. A rămas repetent doar ca să fie colegi de clasă
De-a lungul timpului, cultura românească a fost promovată de diferite personalități. Mihai Eminescu, Ion Creangă, Ion Luca Caragiale, Tudor Arghezi și Gala Galaction sunt doar câțiva dintre... citește tot