Cum a strâns Sadoveanu o avere de câteva milioane de dolari?

24.03.2021
Cum a strâns Sadoveanu o avere de câteva milioane de dolari?

Anul acesta, pe 19 octombrie, se vor împlini 60 de ani de la moartea unuia dintre cei mai mari scriitori români, Mihail Sadoveanu. De-a lungul celor 81 de ani de viață, acesta a reușit să strângă o avere impresionantă, care în momentul de față ar valora mai multe milioane de euro.

Născut la 5 noiembrie 1880, la Paşcani, Sadoveanu a făcut una dintre cele mai importante achiziții din viața lui mediat după terminarea Primului Război Mondial. La 18 mai 1918, el a reușit să  cumpere de la un rentier executat silit actuala Casă Memorială care îi poartă numele, situată în cartierul Copou din Iași.

De asemenea, împreună cu casa, scriitorul a achiziționat și terenul aferent,  cu o suprafață de peste şase hectare. Tranzacţia s-a cifrat la 86.334 de lei. Mihail Sadoveanu a fost nu doar unul dintre cei mai importanți scriitori pe care i-a avut țara noastră,  cu o carieră de 50 de ani, ci și o figură de prim rang pe scena politică a acelor vremuri.

Cum a strâns Sadoveanu o avere uriașă?

După instaurarea comunismului,  Sadoveanu a fost numit preşedinte al Prezidiului Marii Adunări Naţionale, rămânând in istorie ca singurul scriitor român care a deținut cea mai mare funcție în perioada comunistă. Potrivit adevărul.ro, unii istorici susțin că Sadoveanu a fost un adevărat oportunist.

De ce? Ei bine, el scria, se pare, după bunul plac al politicienilor vremii, fiind un „lăudător” al regimului comunist. În schimbul scrierilor cu iz laudativ la adresa comunismului, el primea diverse avantaje financiare sau materiale. Se spune că el a fost unul dintre puţinii români care şi-au păstrat averea considerabilă după instalarea regimului comunist.

Dincolo de acest aspect, marele scriitor lansa an de an două sau chiar trei cărți,  care se vindeau foarte bine, ceea ce îi aduceau încasări importante. Mai mult decât atât, cel supranumit ”Ceahlăul Literaturii Române” era, spun istoricii, foarte zgârcit, acest lucru fiind dezvăluit de scriitorul Păstorel Teodoreanu, nimeni altul decât finul lui Sadoveanu, la care acesta din urmă avea o datorie.

De altfel, acesta i-a şi compus următorul catren:

”De ţi-ai face testamentul,
Tu să nu-mi laşi mii de franci!
Naşule, să-mi laşi obrazul,
Ca să-mi fac din el bocanci!”.

În anul 1948, Mihail Sadoveanu devenea proprietar al unui schit bisericesc din localitatea Vânători, din județul Neamţ, pe care scriitorul a folosit-o pe post de casă de vacanţă timp de 13 ani. El a mai deținut proprietăți la Bucurii la Fălticeni.

Moarte controversată a lui Sadoveanu

La 19 octombrie 1961, marele scriitor s-a stins din viață lăsând în urmă o uriașă controversă referitor la modul în care a murit. Deși varianta oficială a morţii lui Sadoveanu spune ca acesta și-a găsit sfârșitul în urma unui infarct suferit în locuința lui din Vânători, mai circulă o versiune potrivit căreia scriitorul ar fi fost ucis.

„Dacă este adevărat ceea ce nimeni nu a scris încă negru pe alb, se pare că la 19 octombrie 1961, «excelenţa sa» Mihail Sadoveanu, a fost găsit în comă în compartimentul unui tren care-I transporta spre Iaşi, lovit în cap cu o piatră învelită într-o hârtie care purta însemne masonice, la puţin timp după plecarea garniturii din gară. A decedat aproape imediat, făcând inutil efortul marilor doctori bucureşteni, semn cert că «gâdele» masonic trimis de la Paris îşi îndeplinise misiunea“, arată publicistul Gabi Gomboş, citat de adevărul.ro.

De ce a spus Sadoveanu pe patul de moarte: „Puuca nuuu, puuca nuu!”?

O legendă spune că, în ciuda faptului că era zgârcit, Sadoveanu i-ar fi lăsat cu limbă de moarte una din puştile sale de vânătoare lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. În toamna anului 1961, Sadoveanu, care suferise un infarct, trăgea să moară. Acesta a fost vizitat acasă de liderul comunist, iar doamna Sadoveanu a vrut să-i dea acestuia puşca pe care i-o promisese naratorul.

Mihail Sadoveanu, care era în agonie și până atunci nu reacționase la semnele celor din jur, a reuşit să se ridice în capul oaselor şi să îngâne: „Puuca nuuu, puuca nuu!”, semn că nici în ultimele clipe de viață scriitorul nu a fost decis.

Până la urmă, pușca a rămas în posesia familiei Sadoveanu. Astăzi, multe dintre ustensilele de pescuit și vânătoare ale scriitorului sunt depuse la Muzeul memorial Mihail Sadoveanu din Vântători-Neamț.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot