Care a fost ultima dorință a lui Mihail Sadoveanu?

04.08.2021
Care a fost ultima dorință a lui Mihail Sadoveanu?

Unul dintre cei mai mari prozatori români a fost, cu siguranță, Mihail Sadoveanu. Scriitorul a murit în anul 1961, la Vânători-Neamț la vârsta de 81 de ani. Din păcate, familia nu i-a putut îndeplini ultima dorință nuvelistului.

În toamna anului 1961, Sadoveanu, care suferise un infarct cu câțiva ani înainte, trăgea să moară. Acesta se retrăsese la schitul Vovidenia ce ține de Mănăstirea Neamț. În ultimele clipe, Mihail Sadoveanu era înconjurat de apropiații săi. Cu ultimele forțe, scriitorul și-a exprimat ultima dorință:

„Voiesc să mă înmormântaţi aici, la Neamţ, printre călugări şi voievozi”, ar fi spus Sadoveanu

Episodul ultimei dorințe a lui Sadoveanu a fost rememorat ani mai târziu de părinele Daniliuc pentru publicația adevarul.ro:

„Cred că ultima dorinţă a renumitului păşcănean, nerespectată, de altfel, dezvăluie mult din tainele sufletului său, dar şi apartenenţa la Biserica străbună. În clipele cele din urmă, condeierul a murmurat aproape stins: . Împlinind ordinul , familia s-a văzut nevoită să-l ducă la Bucureşti cu câteva zile înainte de a-şi începe marea călătorie”

Din păcate, familia nu a ținut cont de dorința lui Sadoveanu și trupul neînsuflețit a fost înhumat la Cimitirul Bellu din București, în vecinătatea mormântului lui Mihai Eminescu.

Ultimele cuvinte au fost despre… pușcă?

O legendă spune că, în ciuda faptului că era zgârcit, Sadoveanu i-ar fi lăsat cu limbă de moarte una din puştile sale de vânătoare lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. Acesta a fost vizitat acasă de liderul comunist, iar doamna Sadoveanu a vrut să-i dea acestuia puşca pe care i-o promisese naratorul.

Mihail Sadoveanu, la vânătoare

 

Mihail Sadoveanu, care era în agonie și până atunci nu reacționase la semnele celor din jur, a reuşit să se ridice în capul oaselor şi să îngâne: „Puuca nuuu, puuca nuu!”, semn că nici în ultimele clipe de viață scriitorul nu a fost foarte decis.

S-a spus că ar fi murit în tren

Deși varianta oficială a morţii lui Sadoveanu spune ca acesta și-a găsit sfârșitul în locuința lui din Vânători, despre Mihai Sadoveanu s-a mai spus că ar fi murit în tren, răpus de masoni.

„Dacă este adevărat ceea ce nimeni nu a scris încă negru pe alb, se pare că la 19 octombrie 1961, «excelenţa sa» Mihail Sadoveanu, a fost găsit în comă în compartimentul unui tren care-I transporta spre Iaşi, lovit în cap cu o piatră învelită într-o hârtie care purta însemne masonice, la puţin timp după plecarea garniturii din gară. A decedat aproape imediat, făcând inutil efortul marilor doctori bucureşteni, semn cert că ‘gâdele’ masonic trimis de la Paris îşi îndeplinise misiunea“, arată publicistul Gabi Gomboş, citat de adevărul.ro.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot