E adevărat că Sadoveanu a avut 11 copii? Ce s-a întâmplat cu ei?

04.06.2020
E adevărat că Sadoveanu a avut 11 copii? Ce s-a întâmplat cu ei?

Mihail Sadoveanu este considerat ca fiind unul dintre cei mai mari prozatori români din toate timpurile. Scriitorul nu a fost însă fără de păcat, întrucât după instalarea comunismului, Sadoveanu a devenit unul dintre ”lăudătorii” regimului, fiind numit preşedinte al Prezidului Marii Adunări Naţionale. Oportunistul Sadoveanu acorda în 1937, cu câțiva ani înainte de instalarea comunismului, un interviul unde condamna doctrina comunistă și era de părere că politica României se orienta spre liberalism şi democraţie.

Mihail Sadoveanu a trăit 81 de ani, timp în care a întemeiat o numeroasă familie. Scriitorul și soția sa Ecaterina Bâlu s-au căsătorit în anul 1901, pe când scriitorul avea doar 21 de ani și au avut împreună unsprezece copii, însă unul a murit imediat după naștere.

Cei 11 copii ai lui Sadoveanu au fost: Paul-Mihu Sadoveanu, Profira Sadoveanu, Bogdan Sadoveanu, Livia-Lucia Sadoveanu, Ecaterina-Tincuța Sadoveanu, Despina Sadoveanu, Teodora Sadoveanu, Dimitrie Sadoveanu, Mircea Sadoveanu, Alexandru Sadoveanu și Ligia-Mărioara Sadoveanu.

Profira Sadoveanu a fost fiica ce a devenit la rândul ei poetă și romancieră. Profira a murit în anul 2003, pe 3 octombrie, la 97 de ani, într-o sărăcie cruntă, într-un apartament mizer din Berceni. Dintre fii scriitorului, Dimitrie Sadoveanu a devenit pictor, în timp ce Paul-Mihu, cel mai tânăr dintre ei (născut în 1920), a scris romanul „Ca floarea câmpului…” publicat postum, după moartea sa prematură pe Frontul de Vest, în anul 1944. Restul copiilor nu s-au remarcat în profesiile lor și au trăit vieți, mai degrabă, obișnuite.

A intervenit Sadoveanu pentru copilul lui?

Gurile rele spun că în timpul celui De-al Doilea Război Mondial, Sadoveanu a intervenit pe lângă Nicolae Ottescu, ministrul de Interne din acea vreme. Motivul? Ottescu ar fi trebuit să intervină la rândul său pe lângă generalul Nicolae Macici, care conducea operațiunile de pe Frontul de Est întrucât fiul scriitorului se afla în linia I.

Sadoveanu ar fi vrut să-și ducă fiul, pe Paul-Mihu, într-o zonă mai sigură unde bătăliile nu erau așa crâncene. Generalul Macici s-a văzut cu Sadoveanu și după două zile, fiul scriitorului era detașat în Crimeea. Din păcate, tocmai în Crimeea s-a declanșat iadul și fiul lui Sadoveanu a murit în tranșee. 65.000 de soldați români au murit în încercarea de a elibera Peninsula Crimeea.

Soția lui Sadoveanu l-a pocnit din cauza unei femei

Scriitorul Mihail Sadoveanu s-a căsătorit la doar 21 de ani cu Ecaterina Bâlu. Ecaterina îi era cunoștință mai veche și cei doi au avut o căsnicie „sănătoasă” din care au rezultat 11 copii.

Totuși, la un moment dat, marele cuceritor Sadoveanu a avut de înfruntat nervii soției sale, cea care, se spune, că îi oferea libertatea necesară să calce strâmb. Toate însă, cu măsură. Când a văzut că lucrurile scapă de sub control, Ecaterina ar fi avut o reacție necontrolată.

„Soția lui Sadoveanu era femeie destoinică și aprigă. (…) lui Sadoveanu i se mai aprindeau călcâiele după doamnele vremii. Una dintre ele, Natalia Negru, prietenă de familie care se credea poetă, sub pretextul aducerii maestrului la corectat niște versuri, își îndesise vizitele în casa din Copou. Calitatea versurilor lăsa de dorit, dar vizitele doamnei continuau, determinându-i soției o reacție neașteptată, odată, după plecarea vizitatoarei. Așa micuță cum era ea, i-ar fi tras un pumn peste nas, zicându-i prozatorului: «Auzi, eu n-am casa de stricat! Mojicule! ». El n-a reacționat în nici un fel, poate și pentru că apăruse fetița lor Profirița (Profira Sadoveanu), care firesc, a întrebat: «Ce-ai pățit la nas, tăticuțule?». Răspunsul a fost tot amuzant: ‘M-am pălit la bărbierit, Prostirițo’”, scrie Mihai Știrbu în revista „Luceafărul”.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot