Blestemul iubitelor lui Vasile Alecsandri: prima i-a murit în brațe, a 2-a la Paris, a 3-a s-a măritat cu altul

25.08.2021
Blestemul iubitelor lui Vasile Alecsandri: prima i-a murit în brațe, a 2-a la Paris, a 3-a s-a măritat cu altul

Vasile Alecsandri a fost unul dintre cei mai mari poeți români. Acesta a fost și om politic, ministru, diplomat și membru fondator al Academiei Române. În ciuda faptului că a avut o carieră de excepție, viața amoroasă a lui Alecsandri a fost marcată de tragedii. Prima iubită i-a murit în brațe, a doua la Paris și cea de-a treia mare iubire s-a măritat cu altul. În final, Alecsandri s-a căsătorit cu o menajeră.

Despre Vasile Alecsandri se poate spune că nu a fost fericit în iubire. De-a lungul celor 69 de ani de viață, poetul a trăit trei mari povești, toate cu final tragic.

Prima mare iubire a lui Alecsandri a fost frumoasa Elena Negri (fiica lui Petrache Negri, şi sora lui Costache Negri, bun prieten al lui Alecsandri).

“Când intra la serate, însoţită de sora sa Catinca, gătite amândouă şi împodobite în rochii de bal, se năştea în jurul lor un murmur de admirare. Una brună, delicată, cu surâsul pe buze, alta blondă, cu figura deschisă burboniană şi plină de mândrie. Prin firea şi nobleţea aspiraţiilor ei spirituale era suflet din sufletul lui Alecsandri”, scria N. Petraşcu în lucrarea „Icoane de lumină”.

Elena i-a murit în brațe

Inspirat de frumusețea Elenei, Alecsandri a scris o mulțime de poeme dedicate acesteia. Totuși, o boală necruțătoare i-a făcut pe cei doi îndrăgostiți să se despartă. Elena avea o boală la plămâni și medicii i-au sugerat să meargă în țările cu o climă mai caldă. Aceasta a ales Veneția, Italia. Alecsandri o urmează și în 1846 trăiesc mai multe luni de iubire aprinsă. Starea Elenei se înrăutățește şi Alecsandri împreună cu fratele Elenei, Costache, vor să o aducă în ţară. În luna mai a anului 1848, iubita poetului a murit pe vapor, în braţele lui Alecsandri, înainte de a ajunge acasă.

Dridri a murit la Paris

Câțiva ani mai târziu, Vasile Alecsandri o cunoaște pe actrița Marie Angelique Chataignez, cunoscută sub numele de Dridri. Aceasta avea numai 19 ani când l-a cunoscut pe poet. Despre povestea de dragoste dintre cei doi a relatat tot Nicolae Petrașcu:

”Iubită la început în avere şi lux de un conte francez care îi oferise un palat pe care îl mobilase ea după gustul ei, a rămas liberă când acesta îşi pierdu toată averea, îl cunoscu pe Alecsandri în modesta locuinţă din Rue du Havre şi iubi pe poetul nostru cu dragostea cea mai caldă şi mai devotată din lume”.

Cei doi au trăit o frumoasă poveste de dragoste în capitala Franței. Apoi, Alecsandri este nevoit să revină în țară. Deși nu suferea de nicio boală, Dridri moare subit și tot ce mai poate să facă poetul este să participe la înmormântarea ei.

Maria Cantacuzino, dragostea care s-a căsătorit cu altul

Cu Maria Cantacuzino Alecsandri a avut o scurtă şi nefericită poveste de amor. De altfel, nuvela „Mărgărita”, legenda „Mărioara Florioara” și opera „Mărgărita” au fost scrise cu gândul la Maria Cantacuzino.

Cei doi s-au cunoscut în iarna anului 1849. Într-una din plimbările făcute pe moşie cu Maria Cantacuzino şi mama acesteia, sania lor a fost atacată de lupi. Vasile Alecsandri a scos pistolul şi a ucis animalele, salvând cele două doamne.

”Când s-au despărțit, ei nu mai erau ai lor, erau fiecare ai celuilalt” , scria Nicolae Petraşcu.

Deși Alecsandri voia să o ia de nevastă, familia avea altceva pregătit pentru Maria. Astfel, Maria Cantacuzino a fost căsătorită de familie, iar Alecsandri a fost la nuntă numai în calitate de invitat. Cei doi s-au revăzut și după căsătoria Mariei, însă numai ca amanți.

Alecsandri s-a căsătorit cu o menajeră

După astfel de povești de dragoste triste, Alecsandri și-a găsit fericirea în brațele unei menajere. Paulina Lucasievici era menajeră la un han din Târgul Frumos. În 1857, menajera i-a dăruit poetului o fiică, pe Maria. Vasile Alecsandri a luat-o de nevasta pe Paulina abia 19 ani mai târziu, în 1876. În 1890, la vârsta de 69 de ani, Alecsandri murea de cancer. Cea care i-a fost aproape în ultimele clipe a fost Paulina.

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot