Blestemul iubitelor lui Vasile Alecsandri: prima i-a murit în brațe, a 2-a la Paris, a 3-a s-a măritat cu altul

25.08.2021
Blestemul iubitelor lui Vasile Alecsandri: prima i-a murit în brațe, a 2-a la Paris, a 3-a s-a măritat cu altul

Vasile Alecsandri a fost unul dintre cei mai mari poeți români. Acesta a fost și om politic, ministru, diplomat și membru fondator al Academiei Române. În ciuda faptului că a avut o carieră de excepție, viața amoroasă a lui Alecsandri a fost marcată de tragedii. Prima iubită i-a murit în brațe, a doua la Paris și cea de-a treia mare iubire s-a măritat cu altul. În final, Alecsandri s-a căsătorit cu o menajeră.

Despre Vasile Alecsandri se poate spune că nu a fost fericit în iubire. De-a lungul celor 69 de ani de viață, poetul a trăit trei mari povești, toate cu final tragic.

Prima mare iubire a lui Alecsandri a fost frumoasa Elena Negri (fiica lui Petrache Negri, şi sora lui Costache Negri, bun prieten al lui Alecsandri).

“Când intra la serate, însoţită de sora sa Catinca, gătite amândouă şi împodobite în rochii de bal, se năştea în jurul lor un murmur de admirare. Una brună, delicată, cu surâsul pe buze, alta blondă, cu figura deschisă burboniană şi plină de mândrie. Prin firea şi nobleţea aspiraţiilor ei spirituale era suflet din sufletul lui Alecsandri”, scria N. Petraşcu în lucrarea „Icoane de lumină”.

Elena i-a murit în brațe

Inspirat de frumusețea Elenei, Alecsandri a scris o mulțime de poeme dedicate acesteia. Totuși, o boală necruțătoare i-a făcut pe cei doi îndrăgostiți să se despartă. Elena avea o boală la plămâni și medicii i-au sugerat să meargă în țările cu o climă mai caldă. Aceasta a ales Veneția, Italia. Alecsandri o urmează și în 1846 trăiesc mai multe luni de iubire aprinsă. Starea Elenei se înrăutățește şi Alecsandri împreună cu fratele Elenei, Costache, vor să o aducă în ţară. În luna mai a anului 1848, iubita poetului a murit pe vapor, în braţele lui Alecsandri, înainte de a ajunge acasă.

Dridri a murit la Paris

Câțiva ani mai târziu, Vasile Alecsandri o cunoaște pe actrița Marie Angelique Chataignez, cunoscută sub numele de Dridri. Aceasta avea numai 19 ani când l-a cunoscut pe poet. Despre povestea de dragoste dintre cei doi a relatat tot Nicolae Petrașcu:

”Iubită la început în avere şi lux de un conte francez care îi oferise un palat pe care îl mobilase ea după gustul ei, a rămas liberă când acesta îşi pierdu toată averea, îl cunoscu pe Alecsandri în modesta locuinţă din Rue du Havre şi iubi pe poetul nostru cu dragostea cea mai caldă şi mai devotată din lume”.

Cei doi au trăit o frumoasă poveste de dragoste în capitala Franței. Apoi, Alecsandri este nevoit să revină în țară. Deși nu suferea de nicio boală, Dridri moare subit și tot ce mai poate să facă poetul este să participe la înmormântarea ei.

Maria Cantacuzino, dragostea care s-a căsătorit cu altul

Cu Maria Cantacuzino Alecsandri a avut o scurtă şi nefericită poveste de amor. De altfel, nuvela „Mărgărita”, legenda „Mărioara Florioara” și opera „Mărgărita” au fost scrise cu gândul la Maria Cantacuzino.

Cei doi s-au cunoscut în iarna anului 1849. Într-una din plimbările făcute pe moşie cu Maria Cantacuzino şi mama acesteia, sania lor a fost atacată de lupi. Vasile Alecsandri a scos pistolul şi a ucis animalele, salvând cele două doamne.

”Când s-au despărțit, ei nu mai erau ai lor, erau fiecare ai celuilalt” , scria Nicolae Petraşcu.

Deși Alecsandri voia să o ia de nevastă, familia avea altceva pregătit pentru Maria. Astfel, Maria Cantacuzino a fost căsătorită de familie, iar Alecsandri a fost la nuntă numai în calitate de invitat. Cei doi s-au revăzut și după căsătoria Mariei, însă numai ca amanți.

Alecsandri s-a căsătorit cu o menajeră

După astfel de povești de dragoste triste, Alecsandri și-a găsit fericirea în brațele unei menajere. Paulina Lucasievici era menajeră la un han din Târgul Frumos. În 1857, menajera i-a dăruit poetului o fiică, pe Maria. Vasile Alecsandri a luat-o de nevasta pe Paulina abia 19 ani mai târziu, în 1876. În 1890, la vârsta de 69 de ani, Alecsandri murea de cancer. Cea care i-a fost aproape în ultimele clipe a fost Paulina.

Cele mai noi articole
Cum alegi cel mai bun rucsac de călătorie?
Cum alegi cel mai bun rucsac de călătorie?
Vacanțele, chiar și cele de două-trei zile, sunt cea mai bună modalitate de a evada din rutina zilnică și grijile copleșitoare. Alegerea unui rucsac practic, ușor de transportat și... citește tot
Lucruri pe care pisica ta ar vrea să le știi
Lucruri pe care pisica ta ar vrea să le știi
În trecut se spunea că pisica reprezintă un companion potrivit pentru bătrânele sau femeile care locuiesc singure. În zilele noastre, însă, mai mulți oameni descoperă cât de dulci pot fi... citește tot
Ce nu poți să iei în bagajul de mână în avion?
Ce nu poți să iei în bagajul de mână în avion?
Transportul aerian a devenit un lucru banal, în prezent, și nu mai este ceva excepțional ca odinioară. Foarte multă lume alege să circule cu avionul, fiindcă este mai confortabil și,... citește tot