Cine a fost Peneș Curcanul? În ce război a luptat?

30.09.2020
Cine a fost Peneș Curcanul? În ce război a luptat?

Când spunem Peneș Curcanul ne gândim la brandul care se comercializează pe piață de câțiva ani. Însă dacă ne întoarcem în timp, Peneș Curcanul chiar a existat, iar Vasile Alecsandri a scris o baladă populară unde sunt descrise faptele eroilor de la Războiul de Independență din 1877.

Peneș Curcanul, pe numele său adevărat Constantin Țurcanu s-a năcut în primăvara anului 1854, pe 1 martie, la Vaslui. Părinții săi, Gheorghe Țurcanu și Maria l-au dus la 7 ani la școală la Huși, stând la niște rude mai bogate. El a fost singur la părinți și printre puținii copii din cartierul mărginaș unde locuia care știau să citească și să scrie.

Eroul de la Vaslui

În mai 1875, acesta s-a înrolat în armată ca „dorobanț” în Regimentul 13, iar când a început Războiul de Independență avea gradul de caporal. În urma faptelor de vitejie de pe câmpul de luptă, Constantin Țurcanu a avansat la gradul de sergent, în anul 1877.
Denumirea de „peneș” își avea originea de la penele pe care soldații le purtau la căciuli.

Rănit în sângeroasa bătălie de la Plevna, acesta a fost adus într-un spital de campanie, împreună cu alți soldați, unde l-a întânit pe poetul Vasile Alecsandri, care nu era doar o personalitate literară, ci și un om politic.

Vasile Alecsandri a fost inspirat de eroismul sergentului Țurcanu și a scris balada populară „Peneș Curcanul”, poezie inclusă în volumul dedicat Războiului de Independență din 1877, „Ostașii noștri”.

”Plecat-am nouă din Vaslui,
Şi cu sergentul, zece,
Şi nu-i era, zău, nimănui
În piept inima rece.
Voioşi ca şoimul cel uşor
Ce zboară de pe munte,
Aveam chiar pene la picior,
Ş-aveam şi pene-n frunte.

Toţi dorobanţi, toţi căciulari,
Români de viţă veche,
Purtând opinci, suman, iţari
Şi cuşma pe-o ureche.
Ne dase nume de Curcani
Un hâtru bun de glume,
Noi am schimbat lângă Balcani
Porecla în renume!

………………………………………..”

Potrivit adevărul.ro, la Arhivele Naţionale se găsesc un set de cărţi poştale scrise chiar de eroul de la Vaslui, unde se regăsesc câteva povești din viața sa de soldat: „Eu mă numesc din botez Constantin Ţurcanu, însă în războiul din 1877, marele poet mi-a schimbat numele şi prenumele zicându-mi Peneş Curcanu.(….)”

Constantin Țurcanu a murit pe 15 noiembrie 1932 și este înmormântat în Cimitirul Eternitatea din Vaslui, unde a fost ridicat și un monument în memoria sa și a celorlalți nouă dorobanți.

Foto: Adevărul

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot