Care au fost iubirile lui Vasile Alecsandri?

27.03.2022
Care au fost iubirile lui Vasile Alecsandri?

Vasile Alecsandri s-a născut în actualul județ Bacău, în 1821, locația exactă rămânând o necunoscută. Data venirii pe lume nu se știe nici ea cu exactitate, dar se presupune că ar fi 21 iulie sau 2 august. Viața poetului a fost una plină de evenimente remarcabile în plan profesional și de iubiri demne de filme de dragoste.

Alecsandri a fost și om politic, ministru, diplomat și membru fondator al Academiei Române. În ciuda faptului că a avut o carieră de excepție, viața amoroasă a lui Alecsandri a fost plină de tragedii. Două iubite i-au murit în brațe, ajungând ca poetul să se căsătorească în cele din urmă la vârsta de 55 de ani cu menajera sa.

Cu cine s-a iubit Vasile Alecsandri?

Viața lui Vasile Alecsandri a fost una grea la început, fiindcă familia lui s-a refugiat în munți pentru a fugii din calea armatei lui Alexandru Ipsilanti. De aceea, locul unde s-a născut poetul a fost greu de determinat și s-a considerat că ar fi undeva în actualul județ Bacău.

În ciuda acestui lucru, copilăria poetului a fost una normală, Alecsandri petrecând foarte mult timp la moșiile tatălui său din Iași și din Mircești. Situația financiară bună a familiei i-a permis băiatului să studieze la Paris, începând cu anul 1834.

Primele sentimente de iubire ale lui Vasile Alecsandri au apărut în timpul Bacalaureatului, înainte să plece în Franța, când s-a îndrăgostit de fata unui general care locuia pe aceeași stradă cu el. În anul 1839 a revenit în țară de la Paris, însă înainte a făcut o escală la Florența, în Italia, unde o cunoaște pe Giuseppina. Relația nu a ținut însă, fiindcă poetul nostru nu cunoștea limba.

După ce a devenit un nume cunoscut în literatura română, într-o vizită la Costache Negri, Alecsandri a cunoscut o pe sora acestuia, Elena Negri. Din păcate, fata avea grave probleme de sănătate, fiind diagnosticată cu tuberculoză. Elena a murit în brațele poetului.

Iubesc şi sunt iubit!, a scris Vasile Alecsandri

În anul 1848, poetul s-a îndrăgostit, din nou, de o tânără actriță pe nume Dridri. Din nefericire, aceasta moare, la Paris, după numai 3 ani de relație.

Era graţioasă, Tânără, frumoasă, Vie Pariziană cu mii de–ncăntări, Mica ta guriţă, Ca o garofiţă, Purta o comoară de dulci sărutări, a scris Vasile Alecsandri.

Poetul nostru era neliniștit, fiindcă anii treceau și el nu se căsătorise. Din vorbă în vorbă a auzit că în ținutul Sucevei există două fete de măritat: Calipsiţa şi Aristiţa. Acesta a mers la mama acestora, Anastasia Greceanu, pentru a le cunoaște, însă a plecat dezamăgit de toată situația.

În anul 1870, Vasile Alecsandri a reușit să se însoare cu Paulina Lucaşievici, în vârstă de 35 de ani, fostă hangiţă la Târgul Frumos. Cei doi au avut împreună o fată, Maria, iar Paulina a rămas alături de poet până la moartea acestuia, în anul 1890.

Foto: Wikipedia.org

Cele mai noi articole
De ce câinii fugăresc bicicletele? Cum arăta cel mai mare câine din lume?
De ce câinii fugăresc bicicletele? Cum arăta cel mai mare câine din lume?
Câinele este considerat a fi cel mai bun prieten al omului. Prietenosul blânos care se află în apropierea familiei este cel care ne protejează la orice oră. De toate dimensiunile, rasele sau... citește tot
Prima localitate din țară cu numele de București NU a fost capitala României. Unde se afla primul… București?
Prima localitate din țară cu numele de București NU a fost capitala României. Unde se afla primul… București?
Cu toții știm că București este capitala României și nicio localitate din țară nu mai are această denumire. Lucrurile însă nu au stat tot timpul așa, iar numele de „București” a fost... citește tot
Ce este un barter? Cum a apărut ideea de barter?
Ce este un barter? Cum a apărut ideea de barter?
Într-o lume în care tranzacțiile comerciale sunt dominate de monedă și bani electronici, conceptul de barter oferă o incursiune fascinantă în forme mai vechi și mai directe de comerț.... citește tot