Care au fost iubirile lui Vasile Alecsandri?

27.03.2022
Care au fost iubirile lui Vasile Alecsandri?

Vasile Alecsandri s-a născut în actualul județ Bacău, în 1821, locația exactă rămânând o necunoscută. Data venirii pe lume nu se știe nici ea cu exactitate, dar se presupune că ar fi 21 iulie sau 2 august. Viața poetului a fost una plină de evenimente remarcabile în plan profesional și de iubiri demne de filme de dragoste.

Alecsandri a fost și om politic, ministru, diplomat și membru fondator al Academiei Române. În ciuda faptului că a avut o carieră de excepție, viața amoroasă a lui Alecsandri a fost plină de tragedii. Două iubite i-au murit în brațe, ajungând ca poetul să se căsătorească în cele din urmă la vârsta de 55 de ani cu menajera sa.

Cu cine s-a iubit Vasile Alecsandri?

Viața lui Vasile Alecsandri a fost una grea la început, fiindcă familia lui s-a refugiat în munți pentru a fugii din calea armatei lui Alexandru Ipsilanti. De aceea, locul unde s-a născut poetul a fost greu de determinat și s-a considerat că ar fi undeva în actualul județ Bacău.

În ciuda acestui lucru, copilăria poetului a fost una normală, Alecsandri petrecând foarte mult timp la moșiile tatălui său din Iași și din Mircești. Situația financiară bună a familiei i-a permis băiatului să studieze la Paris, începând cu anul 1834.

Primele sentimente de iubire ale lui Vasile Alecsandri au apărut în timpul Bacalaureatului, înainte să plece în Franța, când s-a îndrăgostit de fata unui general care locuia pe aceeași stradă cu el. În anul 1839 a revenit în țară de la Paris, însă înainte a făcut o escală la Florența, în Italia, unde o cunoaște pe Giuseppina. Relația nu a ținut însă, fiindcă poetul nostru nu cunoștea limba.

După ce a devenit un nume cunoscut în literatura română, într-o vizită la Costache Negri, Alecsandri a cunoscut o pe sora acestuia, Elena Negri. Din păcate, fata avea grave probleme de sănătate, fiind diagnosticată cu tuberculoză. Elena a murit în brațele poetului.

Iubesc şi sunt iubit!, a scris Vasile Alecsandri

În anul 1848, poetul s-a îndrăgostit, din nou, de o tânără actriță pe nume Dridri. Din nefericire, aceasta moare, la Paris, după numai 3 ani de relație.

Era graţioasă, Tânără, frumoasă, Vie Pariziană cu mii de–ncăntări, Mica ta guriţă, Ca o garofiţă, Purta o comoară de dulci sărutări, a scris Vasile Alecsandri.

Poetul nostru era neliniștit, fiindcă anii treceau și el nu se căsătorise. Din vorbă în vorbă a auzit că în ținutul Sucevei există două fete de măritat: Calipsiţa şi Aristiţa. Acesta a mers la mama acestora, Anastasia Greceanu, pentru a le cunoaște, însă a plecat dezamăgit de toată situația.

În anul 1870, Vasile Alecsandri a reușit să se însoare cu Paulina Lucaşievici, în vârstă de 35 de ani, fostă hangiţă la Târgul Frumos. Cei doi au avut împreună o fată, Maria, iar Paulina a rămas alături de poet până la moartea acestuia, în anul 1890.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce nu toate rațele pot să zboare?
De ce nu toate rațele pot să zboare?
În curtea bunicilor de la țară întotdeauna au fost văzute rațe care măcăne sau nu, dar care nu pot zbura. Păsările curților sunt găinile, gâștele, curcile sau rațele. Toate acestea... citește tot
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
adplus-dvertising