Cine a spus „Românul s-a născut poet”?

16.01.2019
Cine a spus „Românul s-a născut poet”?

Una dintre cele mai folosite sintagme când vine vorba despre caracterizarea românilor este aceea că „românul s-a născut poet”. Totuși, nu toți românii sunt la curent cu faptul că această maximă a fost spusă chiar de unul dintre cei mai mari poeți români. Este vorba despre Vasile Alecsandri.

Poetul, dramaturgul și prozatorul Vasile Alecsandri a folosit sintagma cu pricina într-o perioadă în care literatura românească avea o generație deosebită de scriitori. Despre Mihai Eminescu, născut Mihai Eminovici, se spune că a fost cel mai mare poet român.

E adevărat că Mihai Eminescu NU s-a născut la Ipotești?

Sintagma face parte dintr-o amplă descriere a lui Alecsandri (1821-1890) în opera „Românii și poezia lor”, cu privire la imaginația și talentul românului: „Mie mi-e drag românul şi ştiu a preţui bunătăţile cu care l-a dăruit natura. Mi-e drag să-l privesc şi să-l ascult, căci el e simplu şi frumos în înfăţişarea lui; căci e curat, înţelept, vesel şi poetic în graiul său. Am multă sperare într-acest neam a cărui adâncă cuminţie e tipărită într-o mulţime de proverburi, unele mai înţelepte decât altele; a cărui închipuire minunată e zugrăvită în poveştile sale poetice şi strălucite ca înseşi acele orientale; al cărui geniu, în sfârşit, luceşte atât de viu în poeziile sale”.

Care sunt cele mai cunoscute greșeli de exprimare ale poeților români?

Totuși, la capitolul scriitor, nicio țară nu stă mai bine ca Islanda. În insula din nordul Europei, un locuitor din zece este scriitor. Statistica este cu atât mai impresionantă cu cât Islanda are o populație de doar 300.000 de oameni.

„Suntem o naţie de povestitori. Când era întunecat şi frig, nu aveam nimic altceva de făcut. După obţinerea independenţei faţă de Danemarca în 1944, literatura ne-a ajutat să ne definim identitatea”, își caracteriza romancierul islandez Solvi Bjorn Siggurdsson propriul popor.

Unde se aflau „plopii fără soț” din poezia lui Eminescu?

Vasile Alecsandri
Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot