Cum a murit Edgar Allan Poe? Ultimele zile din viața poetului sunt un mister

11.08.2020
Cum a murit Edgar Allan Poe? Ultimele zile din viața poetului sunt un mister

Edgar Allan Poe s-a născut pe 19 ianuarie 1809 în Boston, Massachusetts, SUA, și a murit pe 7 octombrie 1849 în Baltimore, Maryland. Acesta a fost un poet, romancier, nuvelist și critic literar, creator al genului de scurte povestiri și precursor al literaturii moderne de ficțiune științifico-fantastică.

Poetul a dus o viață la care alții doar visează, însă a sfârșit tragic în mizerie, opium și alcoolism. Cu toate acestea, tocmai acest infern a dus la apariția unor creații care aveau să impună literaturii universale norme de evaluare estetică necunoscute până atunci.

Sfârșitul tragic al lui Edgar Allan Poe

Moartea lui Edgar Allan Poe este un mister și în ziua de astăzi. De-a lungul timpului, au fost avansate mai multe teorii care mai de care mai fanteziste. În data de 3 octombrie 1849 poetul este observat pe străzi, delirând și purtând haine care nu sunt ale lui. Câteva zile mai târziu moare, având halucinații severe și strigând numele unui bărbat care nu a putut fi identificat nici până acum.

Moartea lui Edgar Allan Poe este la fel de ciudată și sinistră ca și creațiile sale. Istoricii au încercat să descifreze ultimele zile din viața poetului, însă multe lucruri rămân învăluite în mister.

Potrivit datelor istorice, Allan Poe plecase din locuința sa din Richmond, Virginia, pe 27 septembrie 1849, spre Philadelphia ca să editeze o colecție de poezii pentru un prieten. Pe 3 octombrie, a fost găsit pe jumătate conștient, dar incoerent, în fața unui local din Baltimore. Nimeni nu știe cum poetul a ajuns acolo și de ce nu și-a continuat drumul până în Philadelphia.

Se spune că Poe purta haine largi și murdare care nu erau ale lui, însă nu a putut să ofere o explicație pentru starea în care se afla. Cel care l-a găsit, Jospeh Walker, un tipograf care lucra pentru ziarul Baltimore Sun, a susținut că poetul a menționat un nume: Joseph E. Snodgrass, prieten al lui Poe.

Un anumit domn, în stare mai degrabă proastă, se află în fața localului Ryan’s. Se numește Edgar A. Poe și pare a fi la mare ananghie. Spune că vă cunoaște și vă asigur că are nevoie urgentă de ajutor, a scris Walker pe un bilețel trimis lui Snodgrass.

Ulterior, Poe a fost dus la Spitalul Washington College. Următoarele 4 zile acesta a avut febră și halucinații puternice, strigând un individ pe nume Reynolds. Nimeni nu a reușit, nici până în ziua de astăzi, să afle cine era, de fapt, acea persoană.

Așa cum spuneam, moartea poetului este învăluită în mister și de-a lungul timpului au apărut mai multe ipoteze. Una dintre aceste teorii susține că Edgar Allan Poe a băut până a murit, în timp ce alta consideră că poetul suferea de cancer la creier.

Edgar Allan Poe a fost înmormântat în spatele bisericii din Westminster, la Baltimore, în statul Maryland.

Așa arată mormântul lui Edgar Allan Paul din spatele bisericii.

Foto: ro.wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot