E adevărat că Emil Cioran s-a iubit cu o tânără mai mică cu 35 de ani decât el?

08.03.2021
E adevărat că Emil Cioran s-a iubit cu o tânără mai mică cu 35 de ani decât el?

Emil Cioran a fost unul dintre marii scriitori români ai secolului trecut. Acesta s-a născut pe 8 aprilie 1911, la Rășinari, și a murit pe 20 iunie 1995, la Paris. În perioada tinereții, concepția sa despre viața a fost influențată de tatăl său, Emilian Cioran, care a fost protopop ortodox și consilier al Mitropoliei din Sibiu.

Perioada plină de conflicte internaționale a făcut ca, în societate, să crească un naționalism exacerbat, iar pentru o puțină vreme Cioran a aderat la ideile legionarismului. Filosoful şi-a recunoscut greşeala mai târziu, susținând că era tânăr și fără experiență. Ulterior, a părăsit România, devenind apatrid și s-a stabilit în Franța, unde a trăit până a murit. După ce a părăsit țara, Cioran a fost urmărit până la căderea comunismului de Securitate.

Emil Cioran s-a îndrăgostit la 70 de ani de o tânără de 35 de ani

De-a lungul istoriei, mai mulți filozofi și scriitori români au trăit mari povești de dragoste. Pasiunea și iubirea a putut fi observată nu numai în operele acestora, dar și în corespondența dintre cei doi îndrăgostiți. Scrisori de dragoste memorabile au rămas în istorie după relațiile dintre Eminescu şi Veronica Micle, Cioran şi Friedgard, Rebreanu şi Fanny sau Marin Preda şi Aurora Cornu.

Există o vorbă care spune că dragostea nu cunoaște vârsta, iar Emil Cioran dovedește acest lucru. Scriitorul s-a îndrăgostit la vârsta de 70 de ani de o tânără doctorandă în filosofie, în vârstă de 35 de ani, pe nume Friedgard Thoma. O legătură imposibilă?

Vă mai amintiţi de plimbarea atât de apropiată pe marginea lacului? Din cauza frigului, azi-dimineaţă nu era aproape nimeni acolo. Doar eu cu lacrimile mele. Niciodată în viaţă nu am vărsat atât de multe, fără cea mai mică posibilitate de a râde. Nu înţeleg ce caut pe lumea asta în care fericirea mă face şi mai nefericit decât nefericirea. Pentru mine aţi devenit atât de importantă încât mă întreb cum va sfârşi întâlnirea noastră. Aş vrea să evadez cu dumneavoastră într-o insulă părăsită şi să plâng toată ziua. Acest loc mi-a devenit brusc drag pentru că îl cunoaşteţi şi îl îndrăgiţi, îi scria Emil Cioran domnișoarei Friedgard Thoma.

Emil Cioran

 

Cei doi s-au întâlnit prima dată la Paris. Friedgard Thoma avea să rememoreze întâlnirea cu filozoful român:

„(…) În ce mă privește, m-am făcut foarte frumoasă. Mi-am pus o rochie neagră nu prea scurtă și deaspura un pardesiu de culoare deschisă. (…) Vorbim împreună ca doi vechi prieteni, foarte intim. Îmi amintesc duioșia lui. Îmi sărută urechea dreaptă. Mă tulbură!”

Din scrierile filozofului se poate observa cum sufletul acestuia a rămas tânăr și tânjește după o dragoste care poate părea imposibilă. Cu toate cu toate că tinerețea a trecut, dorința a rămas, pasiunea creștea, iar Cioran scria rânduri asemeni unui adolescent îndrăgostit.

La ultima întâlnire n-a mai recunoscut-o

În vara anului 1994, cu doar un an înainte să treacă la cele sfinte, Cioran nu o mai recunoaște pe Friedgard Thoma. Emil Cioran a murit la vârsta de 84 de ani, la Paris.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot