Care e povestea fotografiei în care apar Mircea Eliade, Eugen Ionescu și Emil Cioran?

20.04.2021
Care e povestea fotografiei în care apar Mircea Eliade, Eugen Ionescu și Emil Cioran?

Literatura română este plină de oameni talentați, care prin gândirea lor au schimbat mersul societății și au rămas în istorie. Foarte mulți dintre ei au ales să învețe la școli celebre din Europa și au revenit în țară doar în vizită. Parisul, capitala Franței, a reprezentat un loc unde ideile revoluționare și concepțiile unice despre viață puteau fi promovate cu succes. Trei dintre românii care au fost foarte apreciați în Europa Occidentală au fost Mircea Eliade, Eugen Ionescu și Emil Cioran. 

În Paris, în Piața Fürstenberg, în anul 1977, a fost realizată cea mai celebră fotografie din istoria literaturii române. Mircea Eliade, Eugen Ionescu, Emil Cioran, au fost fotografiați de Louis Monier în timp ce discutau relaxați.

Care este povestea fotografiei?

Mircea Eliade este convins de editorul lui să vină la Paris pentru a realiza o sesiune foto, cu care să-și promoveze noul volum. Ajuns în capitala Franței, acesta se întâlnește cu Louis Monier și așa apare și ideea să fie făcută o poză cu cei trei scriitori.

Îi cunoșteam pe fiecare în parte, am vrut să realizez portretele lor pentru că erau mari scriitori și eu cu asta mă ocupam. Reușisem să-i fotografiez, aveau încredere în mine, dar nu exista o fotografie cu toți trei împreună, a povestit Louis Monier, potrivit Historia.

Fotograful Louis Monier a mărturisit că a durat ceva până a găsit cadrul potrivit, din cauza luminei slabe. Locația perfectă s-a dovedit a fi Piața Fürstenberg, care avea un lampadar ce a dat un farmec aparte capturii fotografice.

Așa arată Piața Fürstenberg în prezent

Așa cum era stabilit, ne întâlnim cu toții, dar locul în care ne aflam era destul de întunecos. Nu puteam face fotografii acolo. Am ieșit în Piața Fürstenberg aflată în apropiere și așa am surprins aceste cadre. Aveam nevoie de un cadru liniștit și l-am găsit în Piața Fürstenberg, care nu era departe de locul în care ne aflam, a adăugat Louis Monier pentru sursa citată mai sus.

Zona unde a fost realizată fotografia nu este una vizitată de turiști. Cei mai mulți care aleg să explorezeze această regiune sunt cunoscători ai picturii, care vin în mod special pentru a vedea muzeul Eugène Delacroix.

Cine au fost Cioran, Eliade și Ionesco?

Emil Cioran a fost unul dintre marii scriitori români ai secolului trecut. Acesta s-a născut pe 8 aprilie 1911, la Rășinari, și a murit pe 20 iunie 1995, la Paris. În perioada tinereții, concepția sa despre viața a fost influențată de tatăl său, Emilian Cioran, care a fost protopop ortodox și consilier al Mitropoliei din Sibiu.

Mircea Eliade a fost istoric al religiilor, scriitor de ficțiune, filosof și profesor de origine română la Universitatea din Chicago, din 1957, titular al catedrei de istoria religiilor Sewell L. Avery din 1962, naturalizat cetățean american în 1966, onorat cu titlul de Distinguished Service Professor. Autor a 30 de volume științifice, opere literare și eseuri filozofice traduse în 18 limbi și a circa 1200 de articole și recenzii cu o tematică variată.

Cunoscut în afara României sub numele de Eugène Ionesco, conform ortografiei franceze, Eugen Ionescu a fost un scriitor de limbă franceză originar din România, protagonist al teatrului absurdului și membru al Academiei Franceze. Piesele sale de teatru au fost jucate pe toate marile scene din Franța.

Foto: Historia.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
Strâmtoarea Gibraltar este un punct foarte important pe harta Terrei. Această strâmtoare face legătura dintre Africa și Europa are o lungime de aproximativ 60 de kilometri și o lățime... citește tot