Care e povestea clădirii numită „Casa sângelui negru” din București?

24.09.2020
Care e povestea clădirii numită „Casa sângelui negru” din București?

„Casa sângelui negru” din București. Societatea umană s-a schimbat și s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani. În prezent, este foarte greu ca cineva să mai creadă în case bântuite, fantome sau strigoi. Cu toate acestea, omul este atras de paranormal, mister și legende urbane. Multe dintre miturile și poveștile care circulă în București sunt legate de Centrul Vechi. Aici se găsesc tot felul de tuneluri subterane sau săpături ce ne poartă cu gândul în alte timpuri și în locuri pline de mister.

Toate aceste săpături și tuneluri din Centrul Vechi se presupune că ar exista încă din perioada fanariotă, însă alții susțin că ele ar fi fost făcute pe vremea dacilor. Un lucru este cert, nimeni nu poate afirma cu certitudine când au fost realizate, însă din punct de vedere istoric, acestea au putut fi atestate doar până la sfârșitul secolului al XVII-lea.

Orfelinatul bântuit de pe strada Franceză

Una dintre legendele din Centrul Vechi al Bucureștiului se referă la o casă, care fusese un orfelinat. Clădirea se află la numărul 13, pe strada Franceză, și a adăpostit, cândva, sufletele a 203 copii.

În acest orfelinat proprietarul, pe nume Stavrache Hagi-Orman, aduna copiii de pe străzi. Micuții erau ținuți în condiții greu de imaginat, fără apă și mâncare. Oamenii din acele timpuri care treceau prin apropierea orfelinatului au povestit cum au auzit de mai multe ori copiii care strigau: „Apăăă, vrem apăăă!”

Potrivit legendei, micuții bântuie și acum casa, în căutare de apă și mâncare. Sufletele lor nu și-au găsit nici acum liniștea, fiindcă cel care trebuia să aibă grijă de ei era un om foarte rău, care i-a chinuit până în ultima lui clipă de viață.

Așa arată orfelinatul bântuit de pe strada Franceză

Casa Poporului este bântuită

Casa Poporului sau Palatul Parlamentului este cea mai mare construcție din Europa și a doua din lume, după Pentagon. Construcția a fost finalizată în anul 1997 și în jurul ei se învârt tot felul de mituri și povești învăluite în mister.

Una dintre povești se referă la un băiat de 21 de ani care a lucrat la construcția Casei Poporului. Potrivit legendelor urbane, acesta ar fi suferit un accident de muncă și ar fi fos zidit într-unul din stâlpii de susținere ai construcției. Sufletul băiatului se spune că bântuie și acum holurile Parlamentului.

De asemenea, potrivit zvonurilor, pe coridoarele Casei Poporului apare din când în când și fantoma unei fete de 20 de ani, cu o rochie de vară colorată, care se arată persoanelor în uniformă și cărora le cere mereu ajutorul.

Realizarea clădirii Palatului Parlamentului a presupus un efort imens, atât uman cât și material. Pentru ridicarea construcției au fost distruși peste 7 kilometri pătrați din vechiul centru al Capitalei – inclusiv Spitalul Brâncovenesc, Arhivele Naționale sau Stadionul Republicii.

Așa arată fosta Casă a Poporului actualul Palat al Parlamentului

„Casa sângelui negru” a lui Mircea Eliade

Cea mai cunoscută legendă urbană din Capitală este ”Casa sângelui negru”. Zona a fost învăluită în mister, în special, datorită poveștilor lui Mircea Eliade precum: „Pe strada Mântuleasa” și romanele „Maitreyi”, „Nuntă în cer” și „Noaptea de Sânziene”.

Casa în care a stat Mircea Eliade este plină de povești cu fantome și strigoi. Locuința a fost denumită „Casa sângelui negru” din cauza petelor închise de culoare, precum sângele, care apăreau pe fațada clădirii. Oamenii care trăiesc în zonă spun că din casă se aud șoapte și zgomote stranii, care se spune că ar veni de la fantoma „Bocănitoarea”, o femeie ucisă acolo în secolul al XIX-lea.

Ca de obicei, legendele nu sunt altceva decât relatarea unui eveniment în care au loc întâmplări ciudate, iar acolo apar personaje dintr-o lume paralelă pentru a creea panică în rândul oamenilor.

Care e povestea clădirii numită
Povestea cladirii numita „Casa sangelui negru”

Foto: Cancan.ro și ro.wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
În ultimii ani, inteligența artificială (AI) a avansat enorm și computerele au depășit limite pe care le consideram imposibile acum puțină vreme. Deși, probabil, în viitor unii ne vom... citește tot
Poate rămâne Șoșoacă fără mandat de europarlamentar din cauza comportamentului său?
Poate rămâne Șoșoacă fără mandat de europarlamentar din cauza comportamentului său?
În urmă cu câteva zile, Diana Șoșoacă a atras atenția Europei după ce a făcut un scandal monstru în Parlamentuul European. Reprezentanta României a fost dată afară, joi, din plenul... citește tot