Care este capitala care are forma unui avion? Este a 6-a cea mai populată țară din lume

12.12.2023
Care este capitala care are forma unui avion? Este a 6-a cea mai populată țară din lume

Brasilia, capitala Braziliei (a 6-a cea mai populată țară din lume cu peste 213 milioane de locuitori), se remarcă drept unul dintre puținele orașe care au fost planificate și construite de la zero. În anii ’50, acest oraș a luat naștere într-un timp record de doar trei ani și jumătate, cu scopul de a aduce progres și inovație în inima țării. Nu numai că Brasilia a marcat o schimbare arhitecturală semnificativă, dar și-a creat o identitate unică prin designul său ingenios, transformându-se într-o destinație fascinantă pentru turiștii din întreaga lume.

Cum a fost proiectată capitala Braziliei?

Orașul a fost proiectat pentru a fi parcurs în principal cu mașina, oferind astfel o experiență unică de explorare a spațiilor largi, deschise și a liniilor simple ale orașului. Contrar multor localități care promovează plimbările pietonale, Brasilia impresionează prin bulevardele sale ample și străzile gândite pentru a susține traficul auto, sugerând că a fost conceput pentru a se adapta la ritmul alert al vieții moderne.

Designul orașului nu este doar practic, ci și poetic. O privire de sus dezvăluie faptul că Brasilia are forma unui avion. Clădirile care alcătuiesc „aripile” orașului au fost inițial destinate birourilor birocraților, reflectând nevoia de eficiență și organizare. În același timp, „corpul avionului” este format din construcțiile care adăpostesc ministerele țării, amintind de interesul crescând al societății pentru zbor și tehnologie încă din acele vremuri.

Brasilia, văzută de sus.

O capitală efervescentă

Brasilia reușește să îmbine funcționalitatea cu estetica, punând în practică principii ale arhitecturii moderne. Clădirile cu forme geometrice precise și spațiile publice bine definite reprezintă dovada clară a abilității orașului de a îmbina cerințele practice cu frumusețea estetică. Acest echilibru subliniază faptul că Brasilia nu este doar un oraș de birouri, ci și un centru cultural și arhitectural cu o identitate proprie.

Potrivit Wikipedia.org, Brasilia avea o populație de aproximativ 2.562.963 (3.716.996 în zona metropolitana), în 2008, ceea ce îl face al patrulea cel mai mare oraș din Brazilia. Cu toate acestea, ca zonă metropolitană, el se clasează mai jos, pe locul șase. Brasilia este cel mai mare oras din lume care nu a existat la începutul secolului XX.

Cu alte cuvinte se poate spune că Brasilia rămâne un exemplu uluitor de oraș planificat, reușind să îmbine conceptele de design avangardist cu funcționalitatea practică. Cu o formă care amintește de un avion și cu un design urban inovator, acest oraș continuă să surprindă și să inspire, demonstrând că planificarea urbană îndrăzneață poate să creeze localități cu adevărat remarcabile.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot