Ce acte trebuie să aibă un șofer care vrea să treacă granița cu mașina?

27.06.2023
Ce acte trebuie să aibă un șofer care vrea să treacă granița cu mașina?

România este de ani buni stat al Uniunii Europene. Lipsa controalelor între granițele UE îi face pe foarte mulți dintre cetățeni să călătorească. Cei care nu vor să călătorească cu trenul sau cu avionul, aleg mașina din diverse motive. Din țara noastră poți pleca cu mașina în Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria, Serbia și Ungaria. Ce acte trebuie să ai la tine dacă treci granița cu mașina?

Ce acte trebuie să ai în mașină la graniță?

acte

În fiecare zi, dar în special în weekend și de sărbători, mulți români aleg să plece în străinătate cu mașina. Cei care locuiesc în Iași, aleg să călătorească cel mai mult în Republica Moldova. Cei din București vor pleca des în Bulgaria, iar cei din Timișoara pot alege dintre Ungaria și Serbia.

Astfel că, șoferii care se încumetă la drum cu mașina trebuie să respecte mai multe reguli. România nefiind deocamdată un stat membru Schengen, românii trebuie să petreacă un timp îndelungat la graniță pentru verificarea documentelor. În cazul în care România era în spațiul liber, verificarea documentelor la vamă nu mai era necesar. La controlul de frontieră, potrivit normelor legale, conducătorul trebuie să prezinte mai multe acte, printre care:

Pentru cei care călătoresc în afara spațului Uniunii Europene, respectiv în Republica Moldova, Ucraina sau Serbia, șoferul a cărei mașini nu este înscrisă pe numele său va trebui să prezinte o procură specială semnată de proprietar.

Cât costă vigneta în România?

Drumurile naționale sunt făcute din bugetul național, astfel că fiecare cetățean contribuie cu o anumită cotă parte. Ulterior, pentru întreținerea drumurilor, sunt necesare taxe suplimentare pe care conducătorii le achită periodic.

Pentru a călători înafara orașelor, șoferul mașinii trebuie să plătească „vignetă”. Aceasta reprezintă permisul pentru mașina în cauză să circule pe drum național, autostradă ș.a. Pentru Categoria A, respectiv autoturisme există următoarele taxe:

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot