Ce acte trebuie să aibă un șofer care vrea să treacă granița cu mașina?

27.06.2023
Ce acte trebuie să aibă un șofer care vrea să treacă granița cu mașina?

România este de ani buni stat al Uniunii Europene. Lipsa controalelor între granițele UE îi face pe foarte mulți dintre cetățeni să călătorească. Cei care nu vor să călătorească cu trenul sau cu avionul, aleg mașina din diverse motive. Din țara noastră poți pleca cu mașina în Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria, Serbia și Ungaria. Ce acte trebuie să ai la tine dacă treci granița cu mașina?

Ce acte trebuie să ai în mașină la graniță?

acte

În fiecare zi, dar în special în weekend și de sărbători, mulți români aleg să plece în străinătate cu mașina. Cei care locuiesc în Iași, aleg să călătorească cel mai mult în Republica Moldova. Cei din București vor pleca des în Bulgaria, iar cei din Timișoara pot alege dintre Ungaria și Serbia.

Astfel că, șoferii care se încumetă la drum cu mașina trebuie să respecte mai multe reguli. România nefiind deocamdată un stat membru Schengen, românii trebuie să petreacă un timp îndelungat la graniță pentru verificarea documentelor. În cazul în care România era în spațiul liber, verificarea documentelor la vamă nu mai era necesar. La controlul de frontieră, potrivit normelor legale, conducătorul trebuie să prezinte mai multe acte, printre care:

Pentru cei care călătoresc în afara spațului Uniunii Europene, respectiv în Republica Moldova, Ucraina sau Serbia, șoferul a cărei mașini nu este înscrisă pe numele său va trebui să prezinte o procură specială semnată de proprietar.

Cât costă vigneta în România?

Drumurile naționale sunt făcute din bugetul național, astfel că fiecare cetățean contribuie cu o anumită cotă parte. Ulterior, pentru întreținerea drumurilor, sunt necesare taxe suplimentare pe care conducătorii le achită periodic.

Pentru a călători înafara orașelor, șoferul mașinii trebuie să plătească „vignetă”. Aceasta reprezintă permisul pentru mașina în cauză să circule pe drum național, autostradă ș.a. Pentru Categoria A, respectiv autoturisme există următoarele taxe:

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot