Orașul ping-pong! Care este capitala din Europa care a schimbat 8 țări în ultimii 200 de ani?

05.06.2024
Orașul ping-pong! Care este capitala din Europa care a schimbat 8 țări în ultimii 200 de ani?

Pentru anumite zone din Europa, lucrurile s-au schimbat în funcție de războaie și de schimbările politice care au avut loc. Există un oraș în Europa cu o istorie bogată care a schimbat 8 state în ultimii 200 de ani. Este vorba despre Ljubljana, actuală capitală a Sloveniei.

Capitala din Europa care a schimbat 8 țări în 200 de ani

Ljubljana este unul dintre orașele europene care a fost influențat de poziția sa geografica. Aflat la răscrucea dintre culturile germanice, latine și slavice, Ljubljana nu a avut parte de stabilitate. De altfel, în ultimii 200 de ani, orașul cu aproximativ 280.000 de locuitori a fost ca o minge de ping-pong între marile puteri ale Europei. De departe, capitala cea mai dinamică de pe „Bătrânul Continent”.

Ljubljana este situată în partea centrală a Sloveniei, lângă confluența râurilor Sava și Ljubljanica. Orașul este înconjurat de dealuri și Alpii Kamnik la nord, notează medium.com. Istoria orașului începe acum mai bine de 2.000 de ani, când a fost o colonie a Imperiului Roman. Începând din secolul al XIV-lea, Ljubljana a devenit parte a Monarhiei Habsburgice și a rămas sub controlul acesteia pentru câteva secole.

După reorganizarea Monarhiei Habsburgice în 1804, Ljubljana a făcut parte din Imperiul Austriac.

În perioada războaielor napoleoniene, Ljubljana a fost inclusă în Provinciile Ilirice (1809-1813) sub controlul Imperiului Francez. Acest lucru nu a durat foarte mult. După înfrângerea lui Napoleon, Ljubljana a revenit sub control austriac și a devenit parte a Imperiului Austro-Ungar (1867-1918).

După Primul Război Mondial (1914-1918), Ljubljana a devenit parte a nou formatului Regat al Sârbilor, Croaților și Slovenilor în 1918, redenumit Regatul Iugoslaviei în anul 1929.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial (1939-1945), Ljubljana a fost ocupată de Italia fascistă între 1941 și 1943.

După capitularea Italiei, Ljubljana a fost ocupată de Germania nazistă timp de doi ani între 1943 și 1945.

La finalul celui de-Al Doilea Război Mondial, când Germania a capitulat, Ljubljana a devenit parte a Iugoslaviei socialiste, unde a rămas până la destrămarea acesteia în 1991.

Slovenia, a 37-a ca mărime în Europa

În anul 1991, Ljubljana a devenit capitala statului independent Slovenia. De altfel, Ljubljana (numele „Ljubljana” înseamnă „cel iubit” în slovenă) este și cel mai mare oraș al Sloveniei, o țară cu o suprafață de doar 20.271 km². Slovenia este de aproape 12 ori mai mică decât România și aproximativ jumătate din Elveția sau Olanda. Dimensiunile reduse o fac să fie a 37-a ca mărime în Europa și pe locul 154 în lume.

Foto: DepositPhotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot