Orașul ping-pong! Care este capitala din Europa care a schimbat 8 țări în ultimii 200 de ani?

05.06.2024
Orașul ping-pong! Care este capitala din Europa care a schimbat 8 țări în ultimii 200 de ani?

Pentru anumite zone din Europa, lucrurile s-au schimbat în funcție de războaie și de schimbările politice care au avut loc. Există un oraș în Europa cu o istorie bogată care a schimbat 8 state în ultimii 200 de ani. Este vorba despre Ljubljana, actuală capitală a Sloveniei.

Capitala din Europa care a schimbat 8 țări în 200 de ani

Ljubljana este unul dintre orașele europene care a fost influențat de poziția sa geografica. Aflat la răscrucea dintre culturile germanice, latine și slavice, Ljubljana nu a avut parte de stabilitate. De altfel, în ultimii 200 de ani, orașul cu aproximativ 280.000 de locuitori a fost ca o minge de ping-pong între marile puteri ale Europei. De departe, capitala cea mai dinamică de pe „Bătrânul Continent”.

Ljubljana este situată în partea centrală a Sloveniei, lângă confluența râurilor Sava și Ljubljanica. Orașul este înconjurat de dealuri și Alpii Kamnik la nord, notează medium.com. Istoria orașului începe acum mai bine de 2.000 de ani, când a fost o colonie a Imperiului Roman. Începând din secolul al XIV-lea, Ljubljana a devenit parte a Monarhiei Habsburgice și a rămas sub controlul acesteia pentru câteva secole.

După reorganizarea Monarhiei Habsburgice în 1804, Ljubljana a făcut parte din Imperiul Austriac.

În perioada războaielor napoleoniene, Ljubljana a fost inclusă în Provinciile Ilirice (1809-1813) sub controlul Imperiului Francez. Acest lucru nu a durat foarte mult. După înfrângerea lui Napoleon, Ljubljana a revenit sub control austriac și a devenit parte a Imperiului Austro-Ungar (1867-1918).

După Primul Război Mondial (1914-1918), Ljubljana a devenit parte a nou formatului Regat al Sârbilor, Croaților și Slovenilor în 1918, redenumit Regatul Iugoslaviei în anul 1929.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial (1939-1945), Ljubljana a fost ocupată de Italia fascistă între 1941 și 1943.

După capitularea Italiei, Ljubljana a fost ocupată de Germania nazistă timp de doi ani între 1943 și 1945.

La finalul celui de-Al Doilea Război Mondial, când Germania a capitulat, Ljubljana a devenit parte a Iugoslaviei socialiste, unde a rămas până la destrămarea acesteia în 1991.

Slovenia, a 37-a ca mărime în Europa

În anul 1991, Ljubljana a devenit capitala statului independent Slovenia. De altfel, Ljubljana (numele „Ljubljana” înseamnă „cel iubit” în slovenă) este și cel mai mare oraș al Sloveniei, o țară cu o suprafață de doar 20.271 km². Slovenia este de aproape 12 ori mai mică decât România și aproximativ jumătate din Elveția sau Olanda. Dimensiunile reduse o fac să fie a 37-a ca mărime în Europa și pe locul 154 în lume.

Foto: DepositPhotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
Expresia „Ai carte, ai parte” este una bine cunoscută în cultura românească și a fost, de-a lungul timpului, interpretată ca fiind o celebrare a educației și a cunoașterii. La prima... citește tot
Cum învățau bunicii noștri la școală? Ce manuale aveau?
Cum învățau bunicii noștri la școală? Ce manuale aveau?
La fiecare început de an școlar, în spațiul public au loc ample dezbateri despre cum funcționează sistemul public de educatie de la noi și cum ar trebui el să funcționeze la modul ideal. De... citește tot
Cea mai mare confuzie din istorie? De ce indienii americani se numesc tot indieni? Au vreo legătură cu indienii din Asia? Totul a pornit de la o eroare crasă
Cea mai mare confuzie din istorie? De ce indienii americani se numesc tot indieni? Au vreo legătură cu indienii din Asia? Totul a pornit de ...
Termenul de „indian” pentru populațiile indigene din America de Nord a fost rezultatul unei confuzii istorice, care și-a păstrat denumirea timp de secole. Deși amerindienii nu au nicio... citește tot