Orașul ping-pong! Care este capitala din Europa care a schimbat 8 țări în ultimii 200 de ani?

05.06.2024
Orașul ping-pong! Care este capitala din Europa care a schimbat 8 țări în ultimii 200 de ani?

Pentru anumite zone din Europa, lucrurile s-au schimbat în funcție de războaie și de schimbările politice care au avut loc. Există un oraș în Europa cu o istorie bogată care a schimbat 8 state în ultimii 200 de ani. Este vorba despre Ljubljana, actuală capitală a Sloveniei.

Capitala din Europa care a schimbat 8 țări în 200 de ani

Ljubljana este unul dintre orașele europene care a fost influențat de poziția sa geografica. Aflat la răscrucea dintre culturile germanice, latine și slavice, Ljubljana nu a avut parte de stabilitate. De altfel, în ultimii 200 de ani, orașul cu aproximativ 280.000 de locuitori a fost ca o minge de ping-pong între marile puteri ale Europei. De departe, capitala cea mai dinamică de pe „Bătrânul Continent”.

Ljubljana este situată în partea centrală a Sloveniei, lângă confluența râurilor Sava și Ljubljanica. Orașul este înconjurat de dealuri și Alpii Kamnik la nord, notează medium.com. Istoria orașului începe acum mai bine de 2.000 de ani, când a fost o colonie a Imperiului Roman. Începând din secolul al XIV-lea, Ljubljana a devenit parte a Monarhiei Habsburgice și a rămas sub controlul acesteia pentru câteva secole.

După reorganizarea Monarhiei Habsburgice în 1804, Ljubljana a făcut parte din Imperiul Austriac.

În perioada războaielor napoleoniene, Ljubljana a fost inclusă în Provinciile Ilirice (1809-1813) sub controlul Imperiului Francez. Acest lucru nu a durat foarte mult. După înfrângerea lui Napoleon, Ljubljana a revenit sub control austriac și a devenit parte a Imperiului Austro-Ungar (1867-1918).

După Primul Război Mondial (1914-1918), Ljubljana a devenit parte a nou formatului Regat al Sârbilor, Croaților și Slovenilor în 1918, redenumit Regatul Iugoslaviei în anul 1929.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial (1939-1945), Ljubljana a fost ocupată de Italia fascistă între 1941 și 1943.

După capitularea Italiei, Ljubljana a fost ocupată de Germania nazistă timp de doi ani între 1943 și 1945.

La finalul celui de-Al Doilea Război Mondial, când Germania a capitulat, Ljubljana a devenit parte a Iugoslaviei socialiste, unde a rămas până la destrămarea acesteia în 1991.

Slovenia, a 37-a ca mărime în Europa

În anul 1991, Ljubljana a devenit capitala statului independent Slovenia. De altfel, Ljubljana (numele „Ljubljana” înseamnă „cel iubit” în slovenă) este și cel mai mare oraș al Sloveniei, o țară cu o suprafață de doar 20.271 km². Slovenia este de aproape 12 ori mai mică decât România și aproximativ jumătate din Elveția sau Olanda. Dimensiunile reduse o fac să fie a 37-a ca mărime în Europa și pe locul 154 în lume.

Foto: DepositPhotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt ...
Nu om fi noi deștepții deștepților, dar parcă nici la coada clasamentului nu suntem. Am zis parcă? Sigur nu suntem. Nivelul IQ-ului unui neam depinde de o sumedenie de factori, de la genetică,... citește tot
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
România este situată în emisfera nordică, la intersecția dintre Paralela de 45 de grade latitudine nordică și Meridianul de 25 de grade longitudine estică. De altfel, Paralela 45 traversează... citește tot
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Mult așteptatul concert Coldplay de la București a început cu stângul. Un cântăreț de manele pe nume Babasha a fost invitat să cânte alături de solistul trupei, iar publicul l-a huiduit. Ba... citește tot