Cât invitații la o nuntă! Capitala cu cea mai mică populație din lume. Are doar 239 de locuitori

23.08.2023
Cât invitații la o nuntă! Capitala cu cea mai mică populație din lume. Are doar 239 de locuitori

Când vine vorba despre țări mici, Vaticanul este lider detașat. Aceasta nu este doar cea mai mică țară din lume ci are și cea mai mică capitală de pe glob. Din punct de vedere al suprafeței, Vaticanul (sau Cetatea Vaticanului) are o suprafață de aproximativ 0,44 kilometri pătrați.

În mod hilar, nu Vaticanul este capitala cu cei mai puțini locuitori (825 în anul 2019), ci Ngerulmud. Din punct de vedere al populației, Ngerulmud este considerată cea mai mică capitală din lume. Ngerulmud este capitala statului Palau, un mic stat insular din Pacific. Orașul a devenit capitală în anul 2006, mutându-se de la orașul vechi Koror. Deși Palau are o populație totală de doar câteva mii de locuitori, Ngerulmud are o populație și mai redusă, numărând doar câteva sute de rezidenți. În 2023, Ngerulmud avea 239 de suflete.

Ce este Palau?

Palau este un arhipelag situat în Oceanul Pacific de Vest, la sud-est de Filipine. Palau a fost sub controlul diferitelor națiuni de-a lungul istoriei sale, incluzând Spania, Germania, Japonia și Statele Unite, înainte de a-și obține independența în 1994.

Palau este renumit pentru frumusețea sa naturală și pentru biodiversitatea marină. Este o destinație populară pentru scufundări și snorkeling, în special datorită Lacului de Meduze, unde vizitatorii pot înota cu mii de meduze inofensive. Administrația din Palau a creat una dintre primele zone marine protejate din lume.

Republica Palau este unul din cele mai mari puncte de atracție pentru scufundătorii din întreaga lume. Blue Corner, Turtle Cove și Drop Off sunt numai câteva dintre locurile renumite pentru scufundători.

Magellan, primul european în Palau

Primul european care a vizitat aceste meleaguri a fost Fernando Magellan, în anul 1521. De altfel, Fernando Magellan este citat ca fiind primul explorator care a făcut înconjorul lumii, deși a murit pe 27 aprilie 1521 în timpul unei bătălii la Mactan și nu s-a putut bucura de finalul drumeției. Acesta începuse expediția cu cinci nave în 1519. Faima pentru încheierea expediției i-a revenit marinarului basc Juan Sebastian Elcano, care a comandat călătoria de întoarcere a navei Victoria.

Ngerulmud, cea mai puțin populată capitală a lumii

Ngerulmud este situat în statul Melekeok pe insula Babeldaob, cea mai mare insulă a Palaului. Este la o distanță de aproximativ 20 km de orașul Koror, centrul comercial și fosta capitală a țării. Ngerulmud găzduiește principalele clădiri guvernamentale ale Palaului, incluzând Palatul Legislativ și reședința președintelui.

De ce a fost mutată capitala la Ngerulmud?

În 2006, conducerea Palau a decis să multe capitala de la Koror la Ngerulmud. Principalele motive au inclus descentralizarea și evitarea congestiei din Koror. Cu toate că este capitala, Ngerulmud rămâne în mare măsubă rurală, cu o infrastructură limitată comparativ cu orașe mai mari.

Tags:
Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot