Cât invitații la o nuntă! Capitala cu cea mai mică populație din lume. Are doar 239 de locuitori

23.08.2023
Cât invitații la o nuntă! Capitala cu cea mai mică populație din lume. Are doar 239 de locuitori

Când vine vorba despre țări mici, Vaticanul este lider detașat. Aceasta nu este doar cea mai mică țară din lume ci are și cea mai mică capitală de pe glob. Din punct de vedere al suprafeței, Vaticanul (sau Cetatea Vaticanului) are o suprafață de aproximativ 0,44 kilometri pătrați.

În mod hilar, nu Vaticanul este capitala cu cei mai puțini locuitori (825 în anul 2019), ci Ngerulmud. Din punct de vedere al populației, Ngerulmud este considerată cea mai mică capitală din lume. Ngerulmud este capitala statului Palau, un mic stat insular din Pacific. Orașul a devenit capitală în anul 2006, mutându-se de la orașul vechi Koror. Deși Palau are o populație totală de doar câteva mii de locuitori, Ngerulmud are o populație și mai redusă, numărând doar câteva sute de rezidenți. În 2023, Ngerulmud avea 239 de suflete.

Ce este Palau?

Palau este un arhipelag situat în Oceanul Pacific de Vest, la sud-est de Filipine. Palau a fost sub controlul diferitelor națiuni de-a lungul istoriei sale, incluzând Spania, Germania, Japonia și Statele Unite, înainte de a-și obține independența în 1994.

Palau este renumit pentru frumusețea sa naturală și pentru biodiversitatea marină. Este o destinație populară pentru scufundări și snorkeling, în special datorită Lacului de Meduze, unde vizitatorii pot înota cu mii de meduze inofensive. Administrația din Palau a creat una dintre primele zone marine protejate din lume.

Republica Palau este unul din cele mai mari puncte de atracție pentru scufundătorii din întreaga lume. Blue Corner, Turtle Cove și Drop Off sunt numai câteva dintre locurile renumite pentru scufundători.

Magellan, primul european în Palau

Primul european care a vizitat aceste meleaguri a fost Fernando Magellan, în anul 1521. De altfel, Fernando Magellan este citat ca fiind primul explorator care a făcut înconjorul lumii, deși a murit pe 27 aprilie 1521 în timpul unei bătălii la Mactan și nu s-a putut bucura de finalul drumeției. Acesta începuse expediția cu cinci nave în 1519. Faima pentru încheierea expediției i-a revenit marinarului basc Juan Sebastian Elcano, care a comandat călătoria de întoarcere a navei Victoria.

Ngerulmud, cea mai puțin populată capitală a lumii

Ngerulmud este situat în statul Melekeok pe insula Babeldaob, cea mai mare insulă a Palaului. Este la o distanță de aproximativ 20 km de orașul Koror, centrul comercial și fosta capitală a țării. Ngerulmud găzduiește principalele clădiri guvernamentale ale Palaului, incluzând Palatul Legislativ și reședința președintelui.

De ce a fost mutată capitala la Ngerulmud?

În 2006, conducerea Palau a decis să multe capitala de la Koror la Ngerulmud. Principalele motive au inclus descentralizarea și evitarea congestiei din Koror. Cu toate că este capitala, Ngerulmud rămâne în mare măsubă rurală, cu o infrastructură limitată comparativ cu orașe mai mari.

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
„White Wolf”, indianul care a descoperit nemurirea. A trăit 137 de ani și l-a răpus o banală pneumonie. La 135 de ani l-a lovit trenul
„White Wolf”, indianul care a descoperit nemurirea. A trăit 137 de ani și l-a răpus o banală pneumonie. La 135 de ani l-a lovit ...
Se tot vorbește despre depășirea vârstei de 100 de ani ca fiind un adevărat record. Totuși, au existat și cazuri în care oamenii au trăit mai bine de 13 decenii. Acesta ar fi fost și cazul... citește tot
Cum se fereau oamenii de căldură când încă nu se inventase aerul condiționat? Metode vechi de răcorire
Cum se fereau oamenii de căldură când încă nu se inventase aerul condiționat? Metode vechi de răcorire
Aparatul de aer condiționat este, cu siguranță, una dintre cele mai necesare invenții, cu atât mai mult cu cât temperaturile par să crească de la un an la altul. Totuși, au fost vremuri în... citește tot
Cum procedează țările mai dezvoltate cu urșii? În Austria nimeni nu-i hrănește, în Italia au pubele speciale „antiurs”! Câți urși avem și câți ar trebui să avem?
Cum procedează țările mai dezvoltate cu urșii? În Austria nimeni nu-i hrănește, în Italia au pubele speciale „antiurs”! Câți ...
O turistă în vârstă de 19 ani a fost atacată și omorâtă de urs pe Jepii Mici din Bucegi. Ba mai mult, femeia ar fi fost târâtă de animalul sălbatic într-o prăpastie. Ulterior, animalul... citește tot