Eugen Ionescu, românul care și-a dorit să scape cu orice preț din România

23.02.2023
Eugen Ionescu, românul care și-a dorit să scape cu orice preț din România

Eugen Ionescu s-a născut în România, însă nu a iubit niciodată această țară și a făcut tot posibilul pentru a o părăsi. Scriitorul a venit pe lume în data de 26 noiembrie 1909, la Slatina, în județul Olt. Acesta a părăsit România la vârsta de doar doi ani, familia lui mutându-se în Franța, locul unde a cunoscut fericirea.

Eugen Ionescu a fost cunoscut peste hotare ca Eugène Ionesco. Mama lui, Marie-Thérèse, pe nume la naștere Ipcar, a fost fata unui inginer francez care lucra în țara noastră, în timp ce tatăl viitorului scriitor, tot Eugen Ionescu, a fost avocat de meserie, însă de-a lungul timpului a avut mai multe meserii.

Izbucnirea Primului Război Mondial a făcut ca Ionescu senior să revină în țară și să se înroleze, în anul 1916. Drept urmare, relația cu soția lui s-a răcit și după terminarea războiului cei doi au divorțat. Datorită relațiilor pe care le-a avut ca avocat, bărbatul a obținut custodia copiilor. Trebuie precizat că familia Ionescu a mai avut o fată, pe nume Marilina.

România, calvarul lui Eugen Ionescu

Toate cele întâmplate au făcut ca Eugen Ionescu jr. și sora lui să revină în România, sub custodia tatălui. Viitorul scriitor a mărturisit în unele din textele sale că această perioadă a fost calvarul vieții lui, nereușind să se adapteze deloc în țara unde s-a născut. Cei doi frați au fost supuși în noua familie la abuzuri fizice și verbale, iar acest lucru a putut fi dedus și din creațiile artistice ale scriitorului.

Cu toate acestea, Eugen Ionescu jr. a terminat liceul la Colegiul Național Sfântul Sava din București. Examenul de bacalaureat l-a susținut la Colegiul Național Carol I din Craiova. Ulterior, s-a înscris la Facultatea de Litere din București, unde a obținut licența pentru limba franceză. După ce a terminat cursurile universitare în 1934, acesta a devenit profesor de franceză la Cernavodă, iar după aceea a fost transferat la București. În anul 1936 s-a căsătorit cu Rodica Burileanu, iar în 1938 a ajuns la Paris ca bursier.

Acolo m-am simţit în exil. Mi-am promis să nu trăiesc în acel oraş sau în acea ţară. Din păcate, mi-a luat 14 ani pentru a reuşi să scap din România, i-ar fi spus Eugen Ionescu fiicei sale, Marie-France, potrivit adevarul.ro.

Ce e drept că, în total, Eugen Ionescu a avut nevoie de 16 ani pentru a scăpa de România. Franța a fost țara lui de suflet, locul unde a cunoscut fericirea și unde s-a desăvârșit ca scriitor. Pentru meritele sale în literatură, Eugen Ionescu a devenit membru al Academiei Franceze și a fost declarat membru post-mortem al Academiei Române. Eugen Ionescu a decedat în data de 28 martie 1994, la Paris, la vârsta de 84 de ani, și a fost înmormântat tot în capitala Franței.

Foto: historia.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot