Cine a fost românca ce i-a fermecat pe francezi? Au numit-o „Notre-Dame du Theatre”

04.08.2021
Cine a fost românca ce i-a fermecat pe francezi? Au numit-o „Notre-Dame du Theatre”

Legătura dintre Franța și România în plan cultural a fost foarte strânsă. Nume mari precum Constantin Brâncuși sau Eugen Ionescu și-au desăvârșit carierele la Paris, locul în care au cunoscut adevărata apreciere și consacrarea. Totuși, puțini sunt cei care știu că a existat și o româncă ce i-a fermecat pe francezi în perioada interbelică cu frumusețea ei. Numele? Elvira Popescu.

În anii ’30 a existat o româncă mai populară în Franța decât Greta Garbo. Elvira Popescu s-a născut la Bucureşti, pe 10 mai 1894. Aceasta a debutat la 16 ani pe scena Teatrului Național din Capitală. Și-a câștigat rapid locul printre actorii consacrați, datorită talentului actoricesc dar mai ales al frumuseții fizice.

Odată ajunsă la Teatrul National, s-a măritat cu comediantul Aurel Athanasescu cu care a avut o fată pe nume Tatiana. A urmat divorţul de comediant și căsătoria cu Manolescu Strunga, ministrul Finanţelor şi Agriculturii la vremea respectivă. A divorţat de ministru când s-a decis să plece în Franţa și a început o legătură cu scriitorul francez Louis Verneuil.

Au urmat sute de reprezentații pe scenele parieziene, după ce Louis Verneuil a scris comedia ”Verişoara din Varşovia” special pentru Elvira. Francezii au numit-o „Notre-Dame du Theatre”, dar românca a cochetat și cu cinematografia și a jucat alături de viitoarele staruri mondiale precum Alain Delon şi Claudia Cardinale.

Elvira Popescu

După ce ieşit din lumina reflectoarelor, Elvira Popescu, care între timp, s-a căsătorit și cu baronul Maximilien Sébastien Foy, care a devenit apoi conte s-a retras la vila din Mezy, locul devenind unul de pelerinaj pentru scriitori actori. Aceasta a trăit 99 de ani și a murit în anul 1993

Elvira, muza lui Henri Matisse

Henri Matisse (1869 – 1954) a avut o atracție pentru ia românească. Pictorul i-a conferit acestui accesoriu vestimentar durabilitate artistică și recunoaștere internațională prin opera „La blouse roumaine”.

De fapt, pânza care se află acum în Muzeul de Artă Modernă din Paris, devenise simbolul românității și mai ales al feminității românești. Se spune că Elvira ar fi fost una dintre sursele de inspiraţie ale lui Henri Matisse pentru celebrul tablou „La Blouse Roumaine“, pictat în 1940.

Elvira Popescu, preferata lui Ferdinand

Frumoasa Elvira Popescu a frânt inimi încă din tinerețe. În perioada în care a lucrat la teatrele din țară a fost curată asiduu de Regele Ferdinand. Acesta îi scria scrisori de amor, iar Elvira nu rata ocazia de a se lăuda cu bilețelele la colegele de scenă.

Cei doi nu au început niciodată o relație din pricina protocolului regal, dar se pare că Regina Maria știa de pasiunea nebună pe care Regele Fedinand o nutrea pentru Elvira Popescu.

„Elvira Popescu se află în acelaşi tren cu mine. Ea a venit să mă vadă. Se duce în America să-şi încerce norocul. Îmi place Elvira şi-i înţeleg pe bărbaţii care o găsesc o Leckerbissen (delicatesă, trufanda – germană, nota traducătorului). Sunt sigură că şi eu aş simţi acelaşi lucru, dacă aş fi bărbat“, nota cu admirație regina pe data de 16 aprilie 1923.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot