Ce s-a întâmplat azi, 14 martie?

14.03.2022
Ce s-a întâmplat azi, 14 martie?

Data de 14 martie este cea de-a 73-a zi a calendarului gregorian și 74-a în anii bisecți.  La această dată este sărbătorită Ziua Internațională a Matematicii, denumită și Ziua pi.

Evenimente istorice 14 martie

1647 – S-a terminat Războiul de Treizeci de Ani, după ce Bavaria, Köln, Franța și Suedia au semnat un armistițiu la Ulm. Conflictul a avut la bază un pretext religios, dar și dorința Franței de a domina Europa.

1804 – S-a născut Johann Strauss. Acesta a fost un compozitor austriac, faimos pentru valsurile sale, care sunt ascultate și în prezent. Strauss a murit pe 25 septembrie 1849, la doar 45 de ani.

1837 – A apărut, la Iași, prima revistă literară din Moldova, numită „Alăuta Românească”. Aceasta era distribuită ca supliment al gazetei „Albina românească”.

1854 – S-a născut Alexandru Macedonski. Acesta a fost unul dintre cei mai buni scriitori români din istorie, fiind un adevărat model pentru George Bacovia și Tudor Vianu. Macedonski a murit pe 24 noiembrie 1920, la vârsta de 66 de ani.

1879 – S-a născut Albert Einstein. Acesta a fost un geniu în fizică și matematică, iar teoria relativității propusă de acesta a schimbat modul în care este văzută lumină și gravitația. Einstein a murit de 18 aprilie 1955, la vârsta de 76 de ani.

1881 – Parlamentul României a votat legea prin care țara a devenit regat. Drept urmare, Carol I a fost încoronat la 10 mai 1881.

1883 – A murit Karl Marx. Acesta a fost un filozof german și întemeietorul socialismului științific și mișcării muncitorești. Karl Marx împreună cu Friedrich Engels a scris și a publicat în 1848: Manifestul Partidului Comunist.

1895 – Regele Carol I a inaugurat Biblioteca Centrală Universitară din București.

1919 – S-a născut Alexandru Paleologu. Acesta a fost un scriitor, eseist, critic literar, diplomat și om politic român. Paleologu a murit pe 2 septembrie 2005, la vârsta de 86 de ani.

1950 – FBI a făcut publică, pentru prima dată, lista cu cei mai căutați 10 infractori.

1990 – Mihail Gorbaciov a fost ales președintele Uniunii Sovietice de către Congresul deputaților.

2004 – Vladimir Putin a fost reales președintele Rusiei cu 71% din voturile exprimate.

2018 – A murit Stephen Hawking, la vârsta de 76 de ani. În 1964, la vârsta de 22 de ani, a fost diagnosticat cu o boală progresivă de neuron motor, afecţiune cunoscută sub numele de Scleroză Laterală Amiotrofică. I-a fost prezis că va mai trăi doar câţiva ani. În anul 1974, la vârsta de 32 de ani, a devenit unul dintre cei mai tineri membri ai prestigiosului for de ştiinţă britanic Royal Society. Acesta a fost şef al catedrei de matematică de la Universitatea Cambridge, un post deţinut în trecut şi de Isaac Newton.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot