Ce s-a întâmplat azi, 14 martie?

14.03.2022
Ce s-a întâmplat azi, 14 martie?

Data de 14 martie este cea de-a 73-a zi a calendarului gregorian și 74-a în anii bisecți.  La această dată este sărbătorită Ziua Internațională a Matematicii, denumită și Ziua pi.

Evenimente istorice 14 martie

1647 – S-a terminat Războiul de Treizeci de Ani, după ce Bavaria, Köln, Franța și Suedia au semnat un armistițiu la Ulm. Conflictul a avut la bază un pretext religios, dar și dorința Franței de a domina Europa.

1804 – S-a născut Johann Strauss. Acesta a fost un compozitor austriac, faimos pentru valsurile sale, care sunt ascultate și în prezent. Strauss a murit pe 25 septembrie 1849, la doar 45 de ani.

1837 – A apărut, la Iași, prima revistă literară din Moldova, numită „Alăuta Românească”. Aceasta era distribuită ca supliment al gazetei „Albina românească”.

1854 – S-a născut Alexandru Macedonski. Acesta a fost unul dintre cei mai buni scriitori români din istorie, fiind un adevărat model pentru George Bacovia și Tudor Vianu. Macedonski a murit pe 24 noiembrie 1920, la vârsta de 66 de ani.

1879 – S-a născut Albert Einstein. Acesta a fost un geniu în fizică și matematică, iar teoria relativității propusă de acesta a schimbat modul în care este văzută lumină și gravitația. Einstein a murit de 18 aprilie 1955, la vârsta de 76 de ani.

1881 – Parlamentul României a votat legea prin care țara a devenit regat. Drept urmare, Carol I a fost încoronat la 10 mai 1881.

1883 – A murit Karl Marx. Acesta a fost un filozof german și întemeietorul socialismului științific și mișcării muncitorești. Karl Marx împreună cu Friedrich Engels a scris și a publicat în 1848: Manifestul Partidului Comunist.

1895 – Regele Carol I a inaugurat Biblioteca Centrală Universitară din București.

1919 – S-a născut Alexandru Paleologu. Acesta a fost un scriitor, eseist, critic literar, diplomat și om politic român. Paleologu a murit pe 2 septembrie 2005, la vârsta de 86 de ani.

1950 – FBI a făcut publică, pentru prima dată, lista cu cei mai căutați 10 infractori.

1990 – Mihail Gorbaciov a fost ales președintele Uniunii Sovietice de către Congresul deputaților.

2004 – Vladimir Putin a fost reales președintele Rusiei cu 71% din voturile exprimate.

2018 – A murit Stephen Hawking, la vârsta de 76 de ani. În 1964, la vârsta de 22 de ani, a fost diagnosticat cu o boală progresivă de neuron motor, afecţiune cunoscută sub numele de Scleroză Laterală Amiotrofică. I-a fost prezis că va mai trăi doar câţiva ani. În anul 1974, la vârsta de 32 de ani, a devenit unul dintre cei mai tineri membri ai prestigiosului for de ştiinţă britanic Royal Society. Acesta a fost şef al catedrei de matematică de la Universitatea Cambridge, un post deţinut în trecut şi de Isaac Newton.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce unirea înfăptuită de Mihai Viteazul nu a fost, de fapt, o unire în adevăratul sens al cuvântului?
De ce unirea înfăptuită de Mihai Viteazul nu a fost, de fapt, o unire în adevăratul sens al cuvântului?
În cărțile de istorie românești stă scris că Mihai Viteazul este domnitorul care a realizat prima unire a celor trei principate: Transilvania, Moldova și Țara Românească. Evenimentul avea... citește tot
Aur și nu prea! Cât aur conține o medalie olimpică de la Paris și cât valorează? O medalie de bronz valorează 12 dolari
Aur și nu prea! Cât aur conține o medalie olimpică de la Paris și cât valorează? O medalie de bronz valorează 12 dolari
329 de sportivi au fost premiați cu medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Paris. România s-a clasat pe poziția numărul 23 în clasamentul pe țări cu 3 medalii de aur obținute. 12 sportivi... citește tot
Ciolacu a luat BAC-ul cu 7.03. Cine câștigă alegerile prezidențiale doar după nota de la BAC?
Ciolacu a luat BAC-ul cu 7.03. Cine câștigă alegerile prezidențiale doar după nota de la BAC?
Întrebat în cadrul unei conferințe de presă ce notă a luat la Bacalaureat, Marcel Ciolacu a afirmat că nu-și amintește. O zi mai târziu, premierul a transmis printr-un mesaj video pe Tik Tok... citește tot