Ce s-a întâmplat azi, 14 martie?

14.03.2022
Ce s-a întâmplat azi, 14 martie?

Data de 14 martie este cea de-a 73-a zi a calendarului gregorian și 74-a în anii bisecți.  La această dată este sărbătorită Ziua Internațională a Matematicii, denumită și Ziua pi.

Evenimente istorice 14 martie

1647 – S-a terminat Războiul de Treizeci de Ani, după ce Bavaria, Köln, Franța și Suedia au semnat un armistițiu la Ulm. Conflictul a avut la bază un pretext religios, dar și dorința Franței de a domina Europa.

1804 – S-a născut Johann Strauss. Acesta a fost un compozitor austriac, faimos pentru valsurile sale, care sunt ascultate și în prezent. Strauss a murit pe 25 septembrie 1849, la doar 45 de ani.

1837 – A apărut, la Iași, prima revistă literară din Moldova, numită „Alăuta Românească”. Aceasta era distribuită ca supliment al gazetei „Albina românească”.

1854 – S-a născut Alexandru Macedonski. Acesta a fost unul dintre cei mai buni scriitori români din istorie, fiind un adevărat model pentru George Bacovia și Tudor Vianu. Macedonski a murit pe 24 noiembrie 1920, la vârsta de 66 de ani.

1879 – S-a născut Albert Einstein. Acesta a fost un geniu în fizică și matematică, iar teoria relativității propusă de acesta a schimbat modul în care este văzută lumină și gravitația. Einstein a murit de 18 aprilie 1955, la vârsta de 76 de ani.

1881 – Parlamentul României a votat legea prin care țara a devenit regat. Drept urmare, Carol I a fost încoronat la 10 mai 1881.

1883 – A murit Karl Marx. Acesta a fost un filozof german și întemeietorul socialismului științific și mișcării muncitorești. Karl Marx împreună cu Friedrich Engels a scris și a publicat în 1848: Manifestul Partidului Comunist.

1895 – Regele Carol I a inaugurat Biblioteca Centrală Universitară din București.

1919 – S-a născut Alexandru Paleologu. Acesta a fost un scriitor, eseist, critic literar, diplomat și om politic român. Paleologu a murit pe 2 septembrie 2005, la vârsta de 86 de ani.

1950 – FBI a făcut publică, pentru prima dată, lista cu cei mai căutați 10 infractori.

1990 – Mihail Gorbaciov a fost ales președintele Uniunii Sovietice de către Congresul deputaților.

2004 – Vladimir Putin a fost reales președintele Rusiei cu 71% din voturile exprimate.

2018 – A murit Stephen Hawking, la vârsta de 76 de ani. În 1964, la vârsta de 22 de ani, a fost diagnosticat cu o boală progresivă de neuron motor, afecţiune cunoscută sub numele de Scleroză Laterală Amiotrofică. I-a fost prezis că va mai trăi doar câţiva ani. În anul 1974, la vârsta de 32 de ani, a devenit unul dintre cei mai tineri membri ai prestigiosului for de ştiinţă britanic Royal Society. Acesta a fost şef al catedrei de matematică de la Universitatea Cambridge, un post deţinut în trecut şi de Isaac Newton.

Foto: Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 13 august este cea de-a 225-a zi în calendarul gregorian și a 226-a zi în anii bisecți. Această zi a a consemnat de-a lungul vremii numeroase evenimente care au marcat istoria lumii și...
Cele mai noi articole
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia acestuia a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu... citește tot
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
În lume există multe lucruri frumoase unele locuite de oameni, iar altele sălbatice care nu au văzut deloc vreo urmă de civilizație. Acolo unde oamenii au ajuns și-au pus amprenta asupra... citește tot
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Sana, ayranul și chefirul se enumără printre lactatele alese, de cele mai multe ori, la micul dejun. Dintre cele trei, nutriționiștii sugerează consumarea chefirului persoanelor cu probleme de... citește tot