Ce s-a întâmplat azi, 10 martie?

10.03.2022
Ce s-a întâmplat azi, 10 martie?

Data de 10 martie reprezintă cea de-a 69-a zi a calendarului gregorian. În istorie, în această zi, au avut loc evenimente importante care au schimbat dezvoltarea umanității. Redactorii shtiu.ro le readuc în evidență pe cele mai importante dintre ele.

Evenimente istorice 10 martie

1629 – Parlamentul din Anglia este dizolvat de către Carol I și urmează 11 ani de tiranie.

1831 – Ludovic Filip al Franței a înfiinţat printr-un decret Legiunea franceză străină.

1833 – S-a născut Dimitrie A. Sturdza. Acesta a fost un om politic important și de patru ori premierul României, între anii 1895 – 1909. Totodată, el a fost ales președintele Academiei Române, între anii 1882 și 1884. Sturdza a murit pe 8 octombrie 1914, la vârsta de 81 de ani.

1855 – A fost inaugurată linia telegrafică București – Giurgiu.

1857 – Sub conducerea lui Cezar Bolliac apare la Paris, iar ulterior la București, săptămânalul „Buciumul”.

1876 – A fost anul în care a fost efectuat primul apel telefonic de către Alexandru Graham Bell, iar primele cuvinte au fost „Domnule Watson, vino aici; am nevoie de tine”.

1927 – În România, a fost înființată Societatea de Chimie, care până atunci funcționase ca secție a Societății Române de Știință.

1940 – S-a născut Chuck Norris. Acesta este unul dintre cei mai celebri actori care a jucat în filmele de acțiune. Chuck Norris este un expert în arte marțiale, iar în prezent s-a pensionat din lumea cinematografiei.

1945 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, avioanele americane au aruncat cu aproximativ 2.000 de tone de bombe incendiare asupra orașului Tokyo, distrugând mari părți din capitala Japoniei și ucigând 100.000 de civili.

1957 – S-a născut Osama bin Laden. Acesta a fost liderul grupării teroriste Al Qaeda, care a dus la atentatele de la 11 septembrie din Statele Unite ale Americii. În urma unui raid al trupelor americane, pe data de 2 mai 2011 Osama bin Laden a fost ucis, la vârsta de 54 de ani.

1974 – Reprezentativă de handbal masculin a României a învins echipa RDG-ului cu scorul de 14 – 12 și a devenit pentru a patra oară campioană mondială.

1977 – A fost un an deosebit de important pentru astronomie, fiindcă la Observatorul Kuiper al NASA, James L. Elliot și echipa sa au descoperit sistemul de inele din jurul planetei Uranus.

2006 – Navă spațială Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) a ajuns pe Marte.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Nu există șofer din România care să nu fi petrecut ore bune pe Valea Prahovei, dacă și-a dorit o escapadă la munte. Unul dintre cele mai tranzitate drumuri din România este o corvoadă... citește tot