Ce s-a întâmplat azi, 10 martie?

10.03.2022
Ce s-a întâmplat azi, 10 martie?

Data de 10 martie reprezintă cea de-a 69-a zi a calendarului gregorian. În istorie, în această zi, au avut loc evenimente importante care au schimbat dezvoltarea umanității. Redactorii shtiu.ro le readuc în evidență pe cele mai importante dintre ele.

Evenimente istorice 10 martie

1629 – Parlamentul din Anglia este dizolvat de către Carol I și urmează 11 ani de tiranie.

1831 – Ludovic Filip al Franței a înfiinţat printr-un decret Legiunea franceză străină.

1833 – S-a născut Dimitrie A. Sturdza. Acesta a fost un om politic important și de patru ori premierul României, între anii 1895 – 1909. Totodată, el a fost ales președintele Academiei Române, între anii 1882 și 1884. Sturdza a murit pe 8 octombrie 1914, la vârsta de 81 de ani.

1855 – A fost inaugurată linia telegrafică București – Giurgiu.

1857 – Sub conducerea lui Cezar Bolliac apare la Paris, iar ulterior la București, săptămânalul „Buciumul”.

1876 – A fost anul în care a fost efectuat primul apel telefonic de către Alexandru Graham Bell, iar primele cuvinte au fost „Domnule Watson, vino aici; am nevoie de tine”.

1927 – În România, a fost înființată Societatea de Chimie, care până atunci funcționase ca secție a Societății Române de Știință.

1940 – S-a născut Chuck Norris. Acesta este unul dintre cei mai celebri actori care a jucat în filmele de acțiune. Chuck Norris este un expert în arte marțiale, iar în prezent s-a pensionat din lumea cinematografiei.

1945 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, avioanele americane au aruncat cu aproximativ 2.000 de tone de bombe incendiare asupra orașului Tokyo, distrugând mari părți din capitala Japoniei și ucigând 100.000 de civili.

1957 – S-a născut Osama bin Laden. Acesta a fost liderul grupării teroriste Al Qaeda, care a dus la atentatele de la 11 septembrie din Statele Unite ale Americii. În urma unui raid al trupelor americane, pe data de 2 mai 2011 Osama bin Laden a fost ucis, la vârsta de 54 de ani.

1974 – Reprezentativă de handbal masculin a României a învins echipa RDG-ului cu scorul de 14 – 12 și a devenit pentru a patra oară campioană mondială.

1977 – A fost un an deosebit de important pentru astronomie, fiindcă la Observatorul Kuiper al NASA, James L. Elliot și echipa sa au descoperit sistemul de inele din jurul planetei Uranus.

2006 – Navă spațială Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) a ajuns pe Marte.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot