Ce s-a întâmplat azi, 10 martie?

10.03.2022
Ce s-a întâmplat azi, 10 martie?

Data de 10 martie reprezintă cea de-a 69-a zi a calendarului gregorian. În istorie, în această zi, au avut loc evenimente importante care au schimbat dezvoltarea umanității. Redactorii shtiu.ro le readuc în evidență pe cele mai importante dintre ele.

Evenimente istorice 10 martie

1629 – Parlamentul din Anglia este dizolvat de către Carol I și urmează 11 ani de tiranie.

1831 – Ludovic Filip al Franței a înfiinţat printr-un decret Legiunea franceză străină.

1833 – S-a născut Dimitrie A. Sturdza. Acesta a fost un om politic important și de patru ori premierul României, între anii 1895 – 1909. Totodată, el a fost ales președintele Academiei Române, între anii 1882 și 1884. Sturdza a murit pe 8 octombrie 1914, la vârsta de 81 de ani.

1855 – A fost inaugurată linia telegrafică București – Giurgiu.

1857 – Sub conducerea lui Cezar Bolliac apare la Paris, iar ulterior la București, săptămânalul „Buciumul”.

1876 – A fost anul în care a fost efectuat primul apel telefonic de către Alexandru Graham Bell, iar primele cuvinte au fost „Domnule Watson, vino aici; am nevoie de tine”.

1927 – În România, a fost înființată Societatea de Chimie, care până atunci funcționase ca secție a Societății Române de Știință.

1940 – S-a născut Chuck Norris. Acesta este unul dintre cei mai celebri actori care a jucat în filmele de acțiune. Chuck Norris este un expert în arte marțiale, iar în prezent s-a pensionat din lumea cinematografiei.

1945 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, avioanele americane au aruncat cu aproximativ 2.000 de tone de bombe incendiare asupra orașului Tokyo, distrugând mari părți din capitala Japoniei și ucigând 100.000 de civili.

1957 – S-a născut Osama bin Laden. Acesta a fost liderul grupării teroriste Al Qaeda, care a dus la atentatele de la 11 septembrie din Statele Unite ale Americii. În urma unui raid al trupelor americane, pe data de 2 mai 2011 Osama bin Laden a fost ucis, la vârsta de 54 de ani.

1974 – Reprezentativă de handbal masculin a României a învins echipa RDG-ului cu scorul de 14 – 12 și a devenit pentru a patra oară campioană mondială.

1977 – A fost un an deosebit de important pentru astronomie, fiindcă la Observatorul Kuiper al NASA, James L. Elliot și echipa sa au descoperit sistemul de inele din jurul planetei Uranus.

2006 – Navă spațială Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) a ajuns pe Marte.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot