Ce s-a întâmplat azi, 10 martie?

10.03.2022
Ce s-a întâmplat azi, 10 martie?

Data de 10 martie reprezintă cea de-a 69-a zi a calendarului gregorian. În istorie, în această zi, au avut loc evenimente importante care au schimbat dezvoltarea umanității. Redactorii shtiu.ro le readuc în evidență pe cele mai importante dintre ele.

Evenimente istorice 10 martie

1629 – Parlamentul din Anglia este dizolvat de către Carol I și urmează 11 ani de tiranie.

1831 – Ludovic Filip al Franței a înfiinţat printr-un decret Legiunea franceză străină.

1833 – S-a născut Dimitrie A. Sturdza. Acesta a fost un om politic important și de patru ori premierul României, între anii 1895 – 1909. Totodată, el a fost ales președintele Academiei Române, între anii 1882 și 1884. Sturdza a murit pe 8 octombrie 1914, la vârsta de 81 de ani.

1855 – A fost inaugurată linia telegrafică București – Giurgiu.

1857 – Sub conducerea lui Cezar Bolliac apare la Paris, iar ulterior la București, săptămânalul „Buciumul”.

1876 – A fost anul în care a fost efectuat primul apel telefonic de către Alexandru Graham Bell, iar primele cuvinte au fost „Domnule Watson, vino aici; am nevoie de tine”.

1927 – În România, a fost înființată Societatea de Chimie, care până atunci funcționase ca secție a Societății Române de Știință.

1940 – S-a născut Chuck Norris. Acesta este unul dintre cei mai celebri actori care a jucat în filmele de acțiune. Chuck Norris este un expert în arte marțiale, iar în prezent s-a pensionat din lumea cinematografiei.

1945 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, avioanele americane au aruncat cu aproximativ 2.000 de tone de bombe incendiare asupra orașului Tokyo, distrugând mari părți din capitala Japoniei și ucigând 100.000 de civili.

1957 – S-a născut Osama bin Laden. Acesta a fost liderul grupării teroriste Al Qaeda, care a dus la atentatele de la 11 septembrie din Statele Unite ale Americii. În urma unui raid al trupelor americane, pe data de 2 mai 2011 Osama bin Laden a fost ucis, la vârsta de 54 de ani.

1974 – Reprezentativă de handbal masculin a României a învins echipa RDG-ului cu scorul de 14 – 12 și a devenit pentru a patra oară campioană mondială.

1977 – A fost un an deosebit de important pentru astronomie, fiindcă la Observatorul Kuiper al NASA, James L. Elliot și echipa sa au descoperit sistemul de inele din jurul planetei Uranus.

2006 – Navă spațială Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) a ajuns pe Marte.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot