Ce s-a întâmplat azi, 11 martie?

11.03.2022
Ce s-a întâmplat azi, 11 martie?

Data de 11 martie poate fi considerată o zi tristă, fiindcă este sărbătorită Ziua Europeană a Victimelor Terorismului. De-a lungul timpului, în cea de-a 70-a zi a calendarului gregorian au avut loc foarte multe evenimente istorice.

Evenimente istorice 11 martie

222 – Garda pretoriană îi asasinează pe împăratul Elagabalus și mama sa, Julia Soaemias, în timpul unei revolte. Corpurile celor doi sunt târâte pe străzile din Roma, înainte de a fi aruncate în Tibru.

1851 – A avut loc la teatrul „La Fenice”, din Veneția, premiera operei „Rigoletto”, de Giuseppe Verdi.

1871 – A fost data la care a început guvernarea conservatoare a lui Lascăr Catargiu, cea care a stat la baza înființării Partidului Conservator.

1954 – A fost o zi importantă, in România, deoarece sunt desființate coloniile de muncă prin HCM nr. 337. Drept urmare, deținuții, cu excepția celor care au slujit interesele burgheziei, sunt eliberați.

1985 – Comitetul Central al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice a decis alegerea lui Mihail Gorbaciov în funcția de Secretar General. Acest lucru a dus la destinderea relațiilor dintre statele din est și vest. Se poate spune, fără echivoc, că a fost începutul desființării Uniunii Sovietice.

1990 – A început la Timișoara o manifestare populară în Piața Operei. Ulterior, a fost adoptată, la 12 martie, „Proclamația de la Timișoara”.

1990 – Lituania și-a declarat independența față de URSS.

1995 – Președintele României, Ion Iliescu, a mers la Copenhaga pentru a participa la Conferința mondială pentru dezvoltare socială.

2003 – La Haga este înființată Curtea Internațională Penală.

2004 – Gruparea teroristă Al-Qaeeda a produs explozii simultane în patru trenuri madrilene. Drept urmare 192 de oameni își pierd viața, printre care și 16 cetățeni români.

2011 – Un cutremur cu magnitudine 9 grade pe scara Richter și cu epicentrul în Oceanul Pacific, a lovit coasta de est a Japoniei. Seismul a provocat un tsunami. Evenimentul a declanșat al doilea cel mai mare accident nuclear din istorie.

2016 – A murit Iolanda Balaș. Aceasta avea 74 de ani. Iolanda a fost multiplă campioană olimpică la proba de săritura în înălțime. Din 1988 până în 2005 a fost președinta Federației Române de Atletism.

Iolanda Balaș

2020 – A fost anul în care lumea s-a schimbat, fiindcă Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemie de coronavirus.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot