Ce s-a întâmplat azi, 11 martie?

11.03.2022
Ce s-a întâmplat azi, 11 martie?

Data de 11 martie poate fi considerată o zi tristă, fiindcă este sărbătorită Ziua Europeană a Victimelor Terorismului. De-a lungul timpului, în cea de-a 70-a zi a calendarului gregorian au avut loc foarte multe evenimente istorice.

Evenimente istorice 11 martie

222 – Garda pretoriană îi asasinează pe împăratul Elagabalus și mama sa, Julia Soaemias, în timpul unei revolte. Corpurile celor doi sunt târâte pe străzile din Roma, înainte de a fi aruncate în Tibru.

1851 – A avut loc la teatrul „La Fenice”, din Veneția, premiera operei „Rigoletto”, de Giuseppe Verdi.

1871 – A fost data la care a început guvernarea conservatoare a lui Lascăr Catargiu, cea care a stat la baza înființării Partidului Conservator.

1954 – A fost o zi importantă, in România, deoarece sunt desființate coloniile de muncă prin HCM nr. 337. Drept urmare, deținuții, cu excepția celor care au slujit interesele burgheziei, sunt eliberați.

1985 – Comitetul Central al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice a decis alegerea lui Mihail Gorbaciov în funcția de Secretar General. Acest lucru a dus la destinderea relațiilor dintre statele din est și vest. Se poate spune, fără echivoc, că a fost începutul desființării Uniunii Sovietice.

1990 – A început la Timișoara o manifestare populară în Piața Operei. Ulterior, a fost adoptată, la 12 martie, „Proclamația de la Timișoara”.

1990 – Lituania și-a declarat independența față de URSS.

1995 – Președintele României, Ion Iliescu, a mers la Copenhaga pentru a participa la Conferința mondială pentru dezvoltare socială.

2003 – La Haga este înființată Curtea Internațională Penală.

2004 – Gruparea teroristă Al-Qaeeda a produs explozii simultane în patru trenuri madrilene. Drept urmare 192 de oameni își pierd viața, printre care și 16 cetățeni români.

2011 – Un cutremur cu magnitudine 9 grade pe scara Richter și cu epicentrul în Oceanul Pacific, a lovit coasta de est a Japoniei. Seismul a provocat un tsunami. Evenimentul a declanșat al doilea cel mai mare accident nuclear din istorie.

2016 – A murit Iolanda Balaș. Aceasta avea 74 de ani. Iolanda a fost multiplă campioană olimpică la proba de săritura în înălțime. Din 1988 până în 2005 a fost președinta Federației Române de Atletism.

Iolanda Balaș

2020 – A fost anul în care lumea s-a schimbat, fiindcă Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemie de coronavirus.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
În țările democratice alegerea liderilor se face prin vot liber exprimat. Pentru alegerile prezidențiale, unele state au două tururi de scrutin, pe când altele unul singur. Publicația de... citește tot
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte să moară
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte ...
Unul dintre cei mai veseli actori a fost, cu siguranță, britanicul Charlie Chaplin. Comicul nu ne-a lăsat moștenire numai filmele în care a jucat ci și un instantaneu trist, surprins în... citește tot
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Au trecut mai bine de doi ani de când Rusia a invadat Ucraina și nu a fost săptămână în care să nu se vorbească în mass media despre armele nucleare. Dacă până acum Vladimir Putin a fost... citește tot