Ce s-a întâmplat azi, 11 martie?

11.03.2022
Ce s-a întâmplat azi, 11 martie?

Data de 11 martie poate fi considerată o zi tristă, fiindcă este sărbătorită Ziua Europeană a Victimelor Terorismului. De-a lungul timpului, în cea de-a 70-a zi a calendarului gregorian au avut loc foarte multe evenimente istorice.

Evenimente istorice 11 martie

222 – Garda pretoriană îi asasinează pe împăratul Elagabalus și mama sa, Julia Soaemias, în timpul unei revolte. Corpurile celor doi sunt târâte pe străzile din Roma, înainte de a fi aruncate în Tibru.

1851 – A avut loc la teatrul „La Fenice”, din Veneția, premiera operei „Rigoletto”, de Giuseppe Verdi.

1871 – A fost data la care a început guvernarea conservatoare a lui Lascăr Catargiu, cea care a stat la baza înființării Partidului Conservator.

1954 – A fost o zi importantă, in România, deoarece sunt desființate coloniile de muncă prin HCM nr. 337. Drept urmare, deținuții, cu excepția celor care au slujit interesele burgheziei, sunt eliberați.

1985 – Comitetul Central al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice a decis alegerea lui Mihail Gorbaciov în funcția de Secretar General. Acest lucru a dus la destinderea relațiilor dintre statele din est și vest. Se poate spune, fără echivoc, că a fost începutul desființării Uniunii Sovietice.

1990 – A început la Timișoara o manifestare populară în Piața Operei. Ulterior, a fost adoptată, la 12 martie, „Proclamația de la Timișoara”.

1990 – Lituania și-a declarat independența față de URSS.

1995 – Președintele României, Ion Iliescu, a mers la Copenhaga pentru a participa la Conferința mondială pentru dezvoltare socială.

2003 – La Haga este înființată Curtea Internațională Penală.

2004 – Gruparea teroristă Al-Qaeeda a produs explozii simultane în patru trenuri madrilene. Drept urmare 192 de oameni își pierd viața, printre care și 16 cetățeni români.

2011 – Un cutremur cu magnitudine 9 grade pe scara Richter și cu epicentrul în Oceanul Pacific, a lovit coasta de est a Japoniei. Seismul a provocat un tsunami. Evenimentul a declanșat al doilea cel mai mare accident nuclear din istorie.

2016 – A murit Iolanda Balaș. Aceasta avea 74 de ani. Iolanda a fost multiplă campioană olimpică la proba de săritura în înălțime. Din 1988 până în 2005 a fost președinta Federației Române de Atletism.

Iolanda Balaș

2020 – A fost anul în care lumea s-a schimbat, fiindcă Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemie de coronavirus.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot