Ce s-a întâmplat azi, 9 martie?

09.03.2022
Ce s-a întâmplat azi, 9 martie?

Data de 9 martie reprezintă cea de-a 68-a zi a calendarului gregorian. De-a lungul timpului, în această zi au avut loc mai multe evenimente istorice. La această dată, în calendarul creștin-ortodox sunt sărbătoriți Sfinții 40 Mucenici din Sevastia.

În anul 2011, în România a fost dată legea 247, iar de atunci pe data de 9 martie este celebrată Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989.

Evenimente istorice 9 martie

1454 – La această dată s-a născut Amerigo Vespucci. Acesta era din Florența și a ajuns în Spania pe la 1490. În 1498 Vespucci a călătorit până pe coasta nord-est a Americii de Sud, numită de el Venezuela adică “Veneția Mică”, din cauza locuințelor construite pe apă. Conform scrisorilor lăsate, Vespucci a susținut că pământul explorat de el aparține unui continent nou. Ulterior, umanistul german Ringmann a propus și posteritatea a aprobat, ca Lumea Nouă descrisă de Vespucci să fie numită America după numele exploratorului.

1796 – A fost anul în care Napoleon Bonaparte s-a însurat cu Josephine de Beauharnais.

1831 – Regele Franței Ludovic Filip I a înființat Legiunea franceză străină.

1916 – În timpul Primului Război Mondial, Germania a declarat război Portugaliei.

1934 – S-a născut Iuri Gagarin, cosmonaut sovietic, primul om din istoria omenirii care a călătorit în spațiu și pe orbita Pământului. Gagarin a murit pe 27 martie 1968, la doar 34 de ani.

1944 – A murit Grigore Antipa. Marele om de știință, considerat întemeietorul oceanografiei românești, a fost una dintre cele mai strălucite minți ale țării noastre.

1959 – Copiii din întreaga lume sunt fericiți, fiindcă apare la salonul de jucării de la New York pentru prima dată păpușa Barbie.

1961 – Rusia este mândră, după ce a lansat cu succes misiunea spațială Sputnik 9, care are la bord un câine și un manechin uman, demonstrând astfel că este pregătită să înceapă zborul spațial cu echipaj uman.

1961 – A murit Cezar Petrescu. Acesta a fost un romancier, nuvelist, traducător și gazetar român, redactor la „Adevărul”, „Dimineața”, „Bucovina”, „Țara nouă”, „Voința”. Totodată, a fost fondator și codirector, alături de Pamfil Șeicaru, al revistei social-politice și culturale „Hiena” (1919-1924). În anul 1955 a devenit membru al Academiei Române.

1971 – A murit Ion I. Agârbiceanu, fizician român, de renume mondial, proiectantul primului laser cu gaze din România între anii 1960-1961. A fost membru corespondent al Academiei Române din 1963.

1991 – La această dată a fost încheiat noul tratat al Uniunii Europene, care a pus bazele monedei euro. Bancnota a intrat în circulație pe data de 1 ianuarie 2002.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot