Ce s-a întâmplat azi, 9 martie?

09.03.2022
Ce s-a întâmplat azi, 9 martie?

Data de 9 martie reprezintă cea de-a 68-a zi a calendarului gregorian. De-a lungul timpului, în această zi au avut loc mai multe evenimente istorice. La această dată, în calendarul creștin-ortodox sunt sărbătoriți Sfinții 40 Mucenici din Sevastia.

În anul 2011, în România a fost dată legea 247, iar de atunci pe data de 9 martie este celebrată Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989.

Evenimente istorice 9 martie

1454 – La această dată s-a născut Amerigo Vespucci. Acesta era din Florența și a ajuns în Spania pe la 1490. În 1498 Vespucci a călătorit până pe coasta nord-est a Americii de Sud, numită de el Venezuela adică “Veneția Mică”, din cauza locuințelor construite pe apă. Conform scrisorilor lăsate, Vespucci a susținut că pământul explorat de el aparține unui continent nou. Ulterior, umanistul german Ringmann a propus și posteritatea a aprobat, ca Lumea Nouă descrisă de Vespucci să fie numită America după numele exploratorului.

1796 – A fost anul în care Napoleon Bonaparte s-a însurat cu Josephine de Beauharnais.

1831 – Regele Franței Ludovic Filip I a înființat Legiunea franceză străină.

1916 – În timpul Primului Război Mondial, Germania a declarat război Portugaliei.

1934 – S-a născut Iuri Gagarin, cosmonaut sovietic, primul om din istoria omenirii care a călătorit în spațiu și pe orbita Pământului. Gagarin a murit pe 27 martie 1968, la doar 34 de ani.

1944 – A murit Grigore Antipa. Marele om de știință, considerat întemeietorul oceanografiei românești, a fost una dintre cele mai strălucite minți ale țării noastre.

1959 – Copiii din întreaga lume sunt fericiți, fiindcă apare la salonul de jucării de la New York pentru prima dată păpușa Barbie.

1961 – Rusia este mândră, după ce a lansat cu succes misiunea spațială Sputnik 9, care are la bord un câine și un manechin uman, demonstrând astfel că este pregătită să înceapă zborul spațial cu echipaj uman.

1961 – A murit Cezar Petrescu. Acesta a fost un romancier, nuvelist, traducător și gazetar român, redactor la „Adevărul”, „Dimineața”, „Bucovina”, „Țara nouă”, „Voința”. Totodată, a fost fondator și codirector, alături de Pamfil Șeicaru, al revistei social-politice și culturale „Hiena” (1919-1924). În anul 1955 a devenit membru al Academiei Române.

1971 – A murit Ion I. Agârbiceanu, fizician român, de renume mondial, proiectantul primului laser cu gaze din România între anii 1960-1961. A fost membru corespondent al Academiei Române din 1963.

1991 – La această dată a fost încheiat noul tratat al Uniunii Europene, care a pus bazele monedei euro. Bancnota a intrat în circulație pe data de 1 ianuarie 2002.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot