Cine a fost Grigore Antipa? De ce un muzeu îi poartă numele?

28.01.2021
Cine a fost Grigore Antipa? De ce un muzeu îi poartă numele?

Când spunem Grigore Antipa este aproape imposibil ca oamenilor să nu le fugă mintea la cel mai popular muzeu din București care îi poartă numele și care este situat în Piața Victoriei: Muzeul de Istorie Naturală.

Nu mulți cunoaștem, de fapt, aspecte din viața și din activitatea marelui savant. Totuși, cine a fost Grigore Antipa și cu ce s-a făcut acesta remarcat?

Copilăria micuțului Antipa a fost umbrită de numeroase probleme. Mama lui, Zoe Șendrea, a fost forțată să se căsătorească cu Iorgu Leon. Cei doi s-au despărțit după doi ani, iar Zoe a plecat împreună cu copilul în vârstă de un an rezultat din acest mariaj, Nicolae Leon.

Zoe s-a recăsătorit cu avocatul Vasile Antipa, iar patru ani mai târziu, în 1867, aceștia devin părinții lui Grigore. Grigore Antipa s-a născut în Botoșani. Din păcate, căsnicia părinților lui nu a durat foarte mult, deoarece tatăl său a decedat.

La doar șapte ani, Grigore Antipa rămâne orfan de ambii părinți, mama sa îmbolnăvindu-se grav de febră tifoidă și pierzând lupta cu boala. Cei doi băieți au rămas în grija fratelui mamei lor, Panaite Șendrea, potrivit Historia.

Cine a fost Grigore Antipa?

Grigore Antipa urmează cursurile institutului particular „Mărgineanu” din orașul natal, apoi merge la cea mai bună școală a vremii, Institutul Academic din Iași, întemeiată de majoritatea celor din „Junimea”, cum ar fi Titu Maiorescu, Petre Missir, A.D. Xenopol, Petru Poni.

Un mare impact asupra dezvoltării profesionale a lui Grigore Antipa l-au avut geologul Grigore Cobălcescu, chimistul Petru Poni, A.D. Xenopol, profesor de istorie și Petre Missir, profesorul de economie politică.

Ulterior, Nicolae Leon, student la Universitatea din Jena, Germania vine în România și cunoscându-i potențialul fratelui său îl ia pe acesta să urmeze cursurile universității din Jena, începând cu anul 1885.

Aici, datorită seriozității, inteligenței și comunicativității sale, Grigore Antipa îl cucerește pe Ernst Haeckel, un eminent biolog, inventator al ecologiei și filozof german. Viitorul savant își descoperă vocația de cercetător al faunei marine cu ajutorul lui Haeckel, care l-a trimis în stațiunea zoologică de la Villefranche-sur-Mer.

În martie 1891, Antipa și-a susținut teza de doctorat despre meduzele fixate din arhipelagul Spitzbergen și a obținut de la Haeckel distincția academică „summa cum laudae”. După absolvirea facultății, marele savant s-a specializat în stațiunea zoologică din Napoli.

Cele mai spectaculoase reușite le-a obținut în domeniul hidrobiologiei, el fiind un deschizător de drumuri atât în România, cât și în afara ei, la nivel mondial. Antipa este fondatorul Institutului Biooceanografic din Constanța, cu două rezervații și stațiuni de cercetări la Agigea și la Caliacra.

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” a fost, de fapt, „Muzeul de Istorie Naturală şi Antichităţi” fondat de Mihalache Ghica, însă adevărata sa valoare a dobândit-o sub coordonarea lui Grigore Antipa timp de 51 de ani. Datorită recunoașterii sale, la nivel mondial, savantul român a primit numeroase donații și a cumpărat piese știintifice care au îmbogățit sălile muzeului.

Foto: Muzeul Național de Istorie Naturală 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot