Tulburătoarea poveste de iubire dintre Grigore și Alina Antipa

19.07.2021
Tulburătoarea poveste de iubire dintre Grigore și Alina Antipa

Marele om de știință Grigore Antipa, considerat întemeietorul oceanografiei românești, a fost una dintre cele mai strălucite minți ale țării noastre. Anul acesta s-au împlinit 77 de la moartea fondatorului Muzeul Național de Istorie Naturală, însă puțini știu ce s-a întâmplat cu soția lui în ziua în care el a trecut la cele veșnice.

Grigore și Alina Antipa, un cuplu admirat de toată lumea

Grigore Antipa s-a născut la 7 decembrie 1867, la Botoșani, într-o familie modestă. El a rămas orfan de ambii părinți când era mic.

Asta nu l-a împiedicat să studieze în Germania cu o bursă regală, unde avea să ia examenul de doctorat cu menţiunea Summa Cum Laude, acordat de eminentul biolog și filosof german Ernst Haeckel doar de trei ori în cariera sa.

Ceea ce marele public nu știe este povestea de dragoste tulburătoare a lui Antipa cu soția sa. El s-a căsătorit la 1 iulie 1899 cu Alina (Alexandrina) Petrescu, fiica generalului medic Zaharia Petrescu.

Alina şi Grigore Antipa formau un cuplu pe care toată lumea îl privea cu admirație, scrie Historia.ro. „A trecut Antipchen prin toate domniile, acelaşi om drăguţ, simplu, foarte preţuit în ţară ca şi în străinătate, pentru ştiinţa lui. Toată lumea îl iubea şi o iubea şi pe soţia sa, o femeie frumoasă, elegantă, mult mai înaltă ca el, care se lăsa răsfăţată de Grigore ca un copil.

Primitori, veseli mergeau peste tot împreună. Ea, cochetă, se ocupa mult de toalete, întârzia în faţa oglinzii şi prin prăvălii. Îl întâlneai pe Antipchen, aşteptând în capul scării sau în faţa unui magazin. „‘Ce faci, domnule Antipa?’ – ‘O aştept pe Alina’”, scria în amintirile sale Zoe Cămărășescu, fiica Zoei Bengescu, doamna de onoare a Reginei Elisabeta și o apropiată a cuplului.

Soția lui Grigore Antipa s-a sinucis la moartea acestuia

Peste ani, cunoscuta balerină Irinel Liciu de la Opera Română avea să spună că „o prea mare iubire ucide”. Ea și-a pus capăt zilelor la câteva ore de la decesul soțului ei, poetul Ștefan Augustin Doinaș, pe 26 mai 2002. Exact la fel au stat lucrurile și în cazul Alina și Grigore Antipa.

În noaptea de 8 spre 9 martie 1944, Antipa s-a simțit rău. Medicul chemat de menajera familiei a sosit după vreo oră, însă nu a mai putut face altceva decât să constate decesul savantului.

Deși, aparent, înfrunta greaua pierdere cu calm și hotărâre, Alina nu putea concepe viața fără cel pe care îl ainta Antipchen. În ziua când soțul ei urma să fie incinerat, Alina stătea lângă catafalcul așezat în mijlocul holului muzeului unde odihnea lipsit de suflare cel alături de care petrecuse aproape 45 de ani.

La un moment dat, fără să fie văzută de nimeni, Alina s-a otrăvit după ce a golit un tub de „Luminal”, medicament folosit în tratarea epilepsiei. Femeia și-a dat ultima suflare chiar lângă sicriul soțului ei.

„Apoi, au plecat împreună, acolo de unde nu te mai întorci“, mai scris Zoe Cămărășescu în amintirile sale.

Alina și Grigore Antipa au fost incinerați, iar urnele au fost așezate una lângă alta. Cel care s-a ocupat de formalități a fost Mircea Paucă, cel mai apropiat colaborator al lui Antipa.

Acesta a motivat decizia de incinerare a celor doi prin faptul că Antipa nu s-a ocupat vreodată să-şi cumpere un loc de veci, iar în vreme de război era extrem de dificilă găsirea unui loc la cimitir.

Foto: Wikipedia

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot