Ce s-a întâmplat azi, 16 martie?

16.03.2022
Ce s-a întâmplat azi, 16 martie?

Data de 16 martie este una importantă pentru cultura românească și mondială, fiindcă în această zi a murit celebrul sculptor Constantin Brâncuși. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 75-a zi a calendarului gregorian, iar de-a lungul timpului, pe 16 martie, au avut loc mai multe evenimente istorice.

Evenimente istorice 16 martie

1457 – În această zi, nobilimea maghiară l-a executat pe fiul cel mare al lui Iancu de Hunedoara, Ladislau .

1521 – Celebrul navigator portughez Fernando Magellan a ajuns pentru prima dată în Insulele Filipine.

1821 – A fost anul în care Tudor Vladimirescu a ajuns la Bolintin, iar aici a lansat „Proclamația către bucureșteni”, prin care îi chema pe aceștia la lupta antiotomană.

1871 – A fost un an de instabilitate politică în România, iar Guvernul Lascăr Catargiu, în această zi, a dizolvat Parlamentul.

1897 – În România este aprobată legea pentru înființarea Societății naționale de agricultură.

1926 – Fizicianul american Robert Hutchings Goddard a lansat cu succes prima rachetă cu combustibil lichid. Potrivit datelor oficiale, aceasta s-a ridicat la o înălțime de 12 m și a zburat pe o distanță de 56 m.

1935 – Adolf Hitler a anulat clauzele militare aferente Tratatului de la Versailles din 1919. Totodată, liderul nazist a decis ca serviciul militar să devină obligatoriu.

1939 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Cehoslovacia a fost cucerită de Germania nazistă.

1945 – În doar 20 de minute, o serie de bombardamente britanice au distrus orașul german Würzburg, omorând 5.000 de oameni.

1957 – A murit Constantin Brâncuși. Despre cei 81 de ani de viață ai lui Brâncuși se cunosc și s-au scris multe. Sculptorul a obținut de-a lungul vieții numeroase premii și medalii. Operele sale au fost apreciate de public, iar numele său a rămas pentru totdeauna în istoria artei.

1963 – A fost anul în care a erupt vulcanul Agung din Bali, omorând nu mai puțin de 11.000 de persoane.

1966 – Astronauții Neil Armstrong și David Scott, care se găseau la bordul navetei Gemini 8, au reușit prima conectare a unei navete spațiale cu echipaj uman cu un alt obiect, o rachetă Agena.

2005 – Israelul a predat oficial orașul Ierihon către Autoritatea Palestiniană.

2014 – Crimeea votează a votat într-un referendum măsluit ruperea de Ucraina și lipirea de Rusia.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Povestea fotografului care a așteptat șase ani să aibă cadrul… perfect
Povestea fotografului care a așteptat șase ani să aibă cadrul… perfect
Unii fotografi pot să aștepte ani pentru a obține… cadrul perfect. Aceasta este și povestea italianului Valerio Minato care în urmă cu șase ani și-a propus să facă poza perfectă. După... citește tot
Am început prieteni cu nemții, am sfârșit dușmani. România, percepută o națiune trădătoare în al Doilea Război Mondial. De ce țara noastră a întors armele?
Am început prieteni cu nemții, am sfârșit dușmani. România, percepută o națiune trădătoare în al Doilea Război Mondial. De ce țara ...
Între 1939 și 1945, în Europa a avut loc cel De-al Doilea Război Mondial, după ce Germania nazistă a decis invadarea Poloniei. România a început conflictul de partea nemților, deși armata... citește tot
Cum a apărut celebra expresie „Ai o clasă mai mult decât trenul!”? La început era de bine, apoi a căpătat sens peiorativ
Cum a apărut celebra expresie „Ai o clasă mai mult decât trenul!”? La început era de bine, apoi a căpătat sens peiorativ
În limba română există numeroase expresii folosite în limbajul de zi cu zi, a căror origine este de multe ori necunoscută, dar și expresii a căror proveniență este clară. Sunt expresii... citește tot