Ce s-a întâmplat azi, 16 martie?

16.03.2022
Ce s-a întâmplat azi, 16 martie?

Data de 16 martie este una importantă pentru cultura românească și mondială, fiindcă în această zi a murit celebrul sculptor Constantin Brâncuși. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 75-a zi a calendarului gregorian, iar de-a lungul timpului, pe 16 martie, au avut loc mai multe evenimente istorice.

Evenimente istorice 16 martie

1457 – În această zi, nobilimea maghiară l-a executat pe fiul cel mare al lui Iancu de Hunedoara, Ladislau .

1521 – Celebrul navigator portughez Fernando Magellan a ajuns pentru prima dată în Insulele Filipine.

1821 – A fost anul în care Tudor Vladimirescu a ajuns la Bolintin, iar aici a lansat „Proclamația către bucureșteni”, prin care îi chema pe aceștia la lupta antiotomană.

1871 – A fost un an de instabilitate politică în România, iar Guvernul Lascăr Catargiu, în această zi, a dizolvat Parlamentul.

1897 – În România este aprobată legea pentru înființarea Societății naționale de agricultură.

1926 – Fizicianul american Robert Hutchings Goddard a lansat cu succes prima rachetă cu combustibil lichid. Potrivit datelor oficiale, aceasta s-a ridicat la o înălțime de 12 m și a zburat pe o distanță de 56 m.

1935 – Adolf Hitler a anulat clauzele militare aferente Tratatului de la Versailles din 1919. Totodată, liderul nazist a decis ca serviciul militar să devină obligatoriu.

1939 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Cehoslovacia a fost cucerită de Germania nazistă.

1945 – În doar 20 de minute, o serie de bombardamente britanice au distrus orașul german Würzburg, omorând 5.000 de oameni.

1957 – A murit Constantin Brâncuși. Despre cei 81 de ani de viață ai lui Brâncuși se cunosc și s-au scris multe. Sculptorul a obținut de-a lungul vieții numeroase premii și medalii. Operele sale au fost apreciate de public, iar numele său a rămas pentru totdeauna în istoria artei.

1963 – A fost anul în care a erupt vulcanul Agung din Bali, omorând nu mai puțin de 11.000 de persoane.

1966 – Astronauții Neil Armstrong și David Scott, care se găseau la bordul navetei Gemini 8, au reușit prima conectare a unei navete spațiale cu echipaj uman cu un alt obiect, o rachetă Agena.

2005 – Israelul a predat oficial orașul Ierihon către Autoritatea Palestiniană.

2014 – Crimeea votează a votat într-un referendum măsluit ruperea de Ucraina și lipirea de Rusia.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Care este cel mai bine vândut parfum din toate timpurile? În top 3 sunt numai parfumuri franțuzești!
Care este cel mai bine vândut parfum din toate timpurile? În top 3 sunt numai parfumuri franțuzești!
Parfumurile sunt o industrie care generează anual venituri de miliarde de dolari. Deși se spune că cele mai bune parfumuri sunt cele franțuzești, în ultimii ani câteva state (Japonia, Italia,... citește tot
Ion Antonescu, executat fără să i se respecte ultima dorință! Ce voia Mareșalul?
Ion Antonescu, executat fără să i se respecte ultima dorință! Ce voia Mareșalul?
Ion Antonescu se numără printre cele mai controversate personalități de după 1900. Acesta a deținut funcția de șef al Marelui Stat Major și ministru de război, iar din 4 septembrie 1940... citește tot
Cum a vrut Ungaria unirea cu România? De ce a refuzat Regele Ferdinand?
Cum a vrut Ungaria unirea cu România? De ce a refuzat Regele Ferdinand?
Astăzi, unirea cu un alt stat pare un lucru imposibil. Totuși, au fost perioade în care alte țări și-au dorit unirea cu România. Acesta este și cazul Ungariei care la un moment dat a... citește tot