Ce s-a întâmplat azi, 16 martie?

16.03.2022
Ce s-a întâmplat azi, 16 martie?

Data de 16 martie este una importantă pentru cultura românească și mondială, fiindcă în această zi a murit celebrul sculptor Constantin Brâncuși. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 75-a zi a calendarului gregorian, iar de-a lungul timpului, pe 16 martie, au avut loc mai multe evenimente istorice.

Evenimente istorice 16 martie

1457 – În această zi, nobilimea maghiară l-a executat pe fiul cel mare al lui Iancu de Hunedoara, Ladislau .

1521 – Celebrul navigator portughez Fernando Magellan a ajuns pentru prima dată în Insulele Filipine.

1821 – A fost anul în care Tudor Vladimirescu a ajuns la Bolintin, iar aici a lansat „Proclamația către bucureșteni”, prin care îi chema pe aceștia la lupta antiotomană.

1871 – A fost un an de instabilitate politică în România, iar Guvernul Lascăr Catargiu, în această zi, a dizolvat Parlamentul.

1897 – În România este aprobată legea pentru înființarea Societății naționale de agricultură.

1926 – Fizicianul american Robert Hutchings Goddard a lansat cu succes prima rachetă cu combustibil lichid. Potrivit datelor oficiale, aceasta s-a ridicat la o înălțime de 12 m și a zburat pe o distanță de 56 m.

1935 – Adolf Hitler a anulat clauzele militare aferente Tratatului de la Versailles din 1919. Totodată, liderul nazist a decis ca serviciul militar să devină obligatoriu.

1939 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Cehoslovacia a fost cucerită de Germania nazistă.

1945 – În doar 20 de minute, o serie de bombardamente britanice au distrus orașul german Würzburg, omorând 5.000 de oameni.

1957 – A murit Constantin Brâncuși. Despre cei 81 de ani de viață ai lui Brâncuși se cunosc și s-au scris multe. Sculptorul a obținut de-a lungul vieții numeroase premii și medalii. Operele sale au fost apreciate de public, iar numele său a rămas pentru totdeauna în istoria artei.

1963 – A fost anul în care a erupt vulcanul Agung din Bali, omorând nu mai puțin de 11.000 de persoane.

1966 – Astronauții Neil Armstrong și David Scott, care se găseau la bordul navetei Gemini 8, au reușit prima conectare a unei navete spațiale cu echipaj uman cu un alt obiect, o rachetă Agena.

2005 – Israelul a predat oficial orașul Ierihon către Autoritatea Palestiniană.

2014 – Crimeea votează a votat într-un referendum măsluit ruperea de Ucraina și lipirea de Rusia.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cât cântărește cea mai mare pepită de aur găsită vreodată?
Cât cântărește cea mai mare pepită de aur găsită vreodată?
Aurul face parte din categoria metalelor care își păstrează pentru mult timp valoarea. Exploatarea auriferă este un proces costisitor și anevoios, de aceea un gram de aur ajunge să coste... citește tot
De ce apusul de soare este albastru pe Marte?
De ce apusul de soare este albastru pe Marte?
Dacă veți avea vreodată șansa de a vedea un apus de soare pe Marte, veți avea parte de o surpriză. Apusurile de soare pe Marte nu sunt roșii sau portocalii, ci… albastre! Da, imaginile din... citește tot
Care este unica țară din lume situată în toate cele patru emisfere?
Care este unica țară din lume situată în toate cele patru emisfere?
Poate că numele Kiribati nu vă spune prea multe. Totuși, această țară insulară din Oceanul Pacific se poate mândri cu faptul că este singurul stat cu teritorii prezente în în toate cele... citește tot