Ce s-a întâmplat azi, 16 martie?

16.03.2022
Ce s-a întâmplat azi, 16 martie?

Data de 16 martie este una importantă pentru cultura românească și mondială, fiindcă în această zi a murit celebrul sculptor Constantin Brâncuși. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 75-a zi a calendarului gregorian, iar de-a lungul timpului, pe 16 martie, au avut loc mai multe evenimente istorice.

Evenimente istorice 16 martie

1457 – În această zi, nobilimea maghiară l-a executat pe fiul cel mare al lui Iancu de Hunedoara, Ladislau .

1521 – Celebrul navigator portughez Fernando Magellan a ajuns pentru prima dată în Insulele Filipine.

1821 – A fost anul în care Tudor Vladimirescu a ajuns la Bolintin, iar aici a lansat „Proclamația către bucureșteni”, prin care îi chema pe aceștia la lupta antiotomană.

1871 – A fost un an de instabilitate politică în România, iar Guvernul Lascăr Catargiu, în această zi, a dizolvat Parlamentul.

1897 – În România este aprobată legea pentru înființarea Societății naționale de agricultură.

1926 – Fizicianul american Robert Hutchings Goddard a lansat cu succes prima rachetă cu combustibil lichid. Potrivit datelor oficiale, aceasta s-a ridicat la o înălțime de 12 m și a zburat pe o distanță de 56 m.

1935 – Adolf Hitler a anulat clauzele militare aferente Tratatului de la Versailles din 1919. Totodată, liderul nazist a decis ca serviciul militar să devină obligatoriu.

1939 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Cehoslovacia a fost cucerită de Germania nazistă.

1945 – În doar 20 de minute, o serie de bombardamente britanice au distrus orașul german Würzburg, omorând 5.000 de oameni.

1957 – A murit Constantin Brâncuși. Despre cei 81 de ani de viață ai lui Brâncuși se cunosc și s-au scris multe. Sculptorul a obținut de-a lungul vieții numeroase premii și medalii. Operele sale au fost apreciate de public, iar numele său a rămas pentru totdeauna în istoria artei.

1963 – A fost anul în care a erupt vulcanul Agung din Bali, omorând nu mai puțin de 11.000 de persoane.

1966 – Astronauții Neil Armstrong și David Scott, care se găseau la bordul navetei Gemini 8, au reușit prima conectare a unei navete spațiale cu echipaj uman cu un alt obiect, o rachetă Agena.

2005 – Israelul a predat oficial orașul Ierihon către Autoritatea Palestiniană.

2014 – Crimeea votează a votat într-un referendum măsluit ruperea de Ucraina și lipirea de Rusia.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Despre iubirile adultere ale Reginei Maria a României s-au scris sute de mii de rânduri. Numărul de amanți a fost calculat periodic de presa mondenă a vremii, dar și de presa zilelor noastre.... citește tot
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Cercetările genetice au ajutat la înțelegerea multor boli, precum maladiile rare, Alzheimerul și multe altele. Ultimele studii au evidențiat faptul că alegerile în viață sunt influențate... citește tot
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
Câinele este considerat cel mai bun prieten al omului. Devotamentul și atașamentul față de stăpânul său sunt incredibile, dovedind astfel că iubirea acestui patruped este nemărginită. Se... citește tot
adplus-dvertising