Cum a fost trădat și ucis Tudor Vladimirescu?

20.09.2021
Cum a fost trădat și ucis Tudor Vladimirescu?

Tudor Vladimirescu a fost unul dintre cele mai importante personaje din istoria Țării Românești. Născut în anul 1780, acesta a fost conducătorul Revoluției de la 1821, al pandurilor și domn al Țării Românești. Pe data de 28 mai 1821, Vladimirescu își găsește sfârșitul la Târgoviște, unde este trădat de eteriști, fiind învinuit de colaborare cu otomanii.

Cum a fost trădat Tudor Vladimirescu?

Revoluția română de la 1821 s-a integrat în mișcarile generale sociale și naționale care au zdruncinat continentul european de la vest la est. Conducătorul a fost Tudor Vladimirescu, cel care a încercat să-i elibereze pe români de regimul fanariot, care nu era altceva decât o formă deghizată de ingerință a otomanilor în treburile interne ale Munteniei și Moldovei.

La 10 kilometri de Pitești se găsește Conacul Goleştilor, acesta fiind locul unde Tudor Vladimirescu și-a trăit ultimele zile de libertate. Problemele pentru conducătorul pandurilor au început în momentul când au apărut disensiuni în oastea sa.

Tudor Vladimirescu a cerut tuturor căpitanilor săi să fie drepți, altfel vor răspunde cu viața. Toți au fost de acord, mai puțin patru dintre ei. Drept urmare, Tudor s-a răzbunat crunt pe cei în cauză. Ioan Urdăreanu a fost însă spânzurat, în schimb ceilalți trei au scăpat: doi au fugit şi unul a fost cruţat la insistenţele pandurilor.

De aici lucrurile au degenerat, iar eteristul Hagi Prodan a obținut de la căpitanii lui Tudor înscrisuri în care aceştia declarau că nu-l mai vor lider. Drept urmare, pe data de 21 mai 1821 Vladimirescu a fost înconjurat de căpitanii săi și a fost acuzat de trădare, după ce eteriști veniseră cu scrisori în care arătau ca acesta negociase cu turcii în defavoarea lor. Potrivit datelor istorice, eteristul Iordache Olimpiotul i-ar fi întrebat pe panduri dacă îl mai vor căpitan pe Tudor sau îi preferă pe gospodarii Dimitrie Macedonski sau Hagi Prodan.

Căpitanii şi pandurii, proşti şi supăraţi pe nechibzuita asprime a lui Tudor, au început să strige toţi într-o glăsuire: ”Ba pe gospodar Macedonski şi pe gospodar Hagi Prodan! Iar pe slugerul Tudor nu-l mai voim!”, se arată în datele istorice.

Cu ajutorul lui Hagi Prodan şi Dimitrie Macedonski, eteristul Iordache, împreună cu 25 de arnăuţi, îl arestează pe Tudor Vladimirescu pe data de 21 mai 1821.

Cum a fost ucis Tudor Vladimirescu?

După ce a fost trădat de căpitanii săi conducătorul pandurilor a ajuns de la Golești la Piteşti, în casa lui Iancu Mavrodol. Datele istorice consemnează ultimele sale cuvinte către cei care l-au arestat.

Vreţi să mă omorâţi? Eu nu mă tem de moarte. Eu am înfruntat moartea în mai multe rânduri. Mai înainte de a ridica steagul spre a cere drepturile patriei mele, m-am îmbrăcat în cămaşa morţii. Turcii sunt în ţară, dar nu sunteţi în stare, şi nu veţi fi niciodată, a vă bate cu dânşii cu ispravă … voi, oameni fără căpătâi şi străini cu totul de această ţară, a spus Tudor Vladimirescu.

Alexandru Ipsilanti a fost cel care l-a judecat și l-a condamnat pe Tudor Vladimirescu. Înainte de a-și da ultima suflare, în noaptea de 27 spre 28 mai 1821, acesta a fost torturat şi ucis de doi dintre cei mai cruzi ofiţeri eterişti, la Târgovişte.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
Strâmtoarea Gibraltar este un punct foarte important pe harta Terrei. Această strâmtoare face legătura dintre Africa și Europa are o lungime de aproximativ 60 de kilometri și o lățime... citește tot