Domnitorul român care a renunțat la tron pentru a se iubi cu o rusoaică

02.01.2024
Domnitorul român care a renunțat la tron pentru a se iubi cu o rusoaică

În istoria României, numele domnitorului Alexandru Ghica (1796 – 1862) nu este doar legat de reforme și decizii politice, dar și de o poveste de dragoste interzisă care a marcat viețile celor implicați. Viața sa a fost una plină de compromisuri, sacrificii și trăiri intense.

Alexandru Ghica, îndrăgostit de o contesă rusoaică

În primăvara anului 1834, Alexandru Ghica a devenit domnitorul Țării Românești, într-un context marcat de ocupația Rusiei asupra țării. Ceea ce a urmat a fost o poveste de dragoste care a sfidat  normele sociale și a fost comparată cu celebrele povești de iubire ale epocii moderne.

La acea vreme, Alexandru Ghica s-a îndrăgostit iremediabil de o contesă rusoaică pe nume Suchteln, o femeie care avea să-i schimbe viața pentru totdeauna. Întâlnirea celor doi s-a petrecut la un banchet, aceștia dansând împreună toată noaptea. Ulterior, acțiunea s-a mutat rapid în apartamentul domnitorului. Ceea ce părea a fi o aventură trecătoare s-a transformat, însă, într-o relație profundă și într-un plan de căsătorie.

Alexandru Ghica o voia de nevastă

Aventura s-a transformat într-o cerere oficială în căsătorie, iar Alexandru Ghica a solicitat aprobarea țarului Nicolae I al Rusiei. Contesa, însă, avea un secret: era deja soție în Rusia. Cu toate acestea, Ghica a continuat să insiste cu planurile sale de căsătorie, văzând în această uniune o oportunitate de a aduce sprijinul și simpatia Rusiei pentru Țara Românească.

Lunile treceau şi contesa rămânea în preajma domnitorului care se decisese să facă gestul mult aşteptat: o cerere în căsătorie şi, prin intermediul consulului rus la Bucureşti, solicită şi aprobarea ţarului Nicolae I. În acel moment, contesa îi adusese la cunoştinţă un mic amănunt: era deja căsătorită în Rusia. Alexandru Ghica nu se lasă impresionat de descoperire şi continuă să insiste în planul său.

Mariajul cu contesa Suchteln nu avea decât avantaje pentru el şi ţară: contesa era rudă cu ţarul Nicolae I şi ar fi adus simpatia şi sprijinul rusesc pentru Ţara Românească. Ţarul Nicolae I a aprobat ideea căsătoriei care îl transforma pe Alexandru Ghica într-un prieten şi un aliat al Rusiei, a scris istoricul Anton Caragea, în lucrarea „Pagini de istorie ascunsă“.

Însă, când totul părea a fi aranjat, mama contesei a intervenit. Prințesa Naruşkin, credincioasă și profund atașată de valorile tradiționale, a considerat divorțul un păcat grav și i-a implorat pe țar și pe fiica sa să nu permită desfacerea căsătoriei. Această intervenție a fost crucială și a schimbat cursul evenimentelor.

A renunțat la tron pentru dragoste

Contesa Suchteln a plecat din Rusia și s-a refugiat la București, unde, în ochii societății, era privită acum doar ca o amantă. Această situație a adus un nou val de complicații și tragedii în viața domnitorului Ghica. În cele din urmă, contesa a ales să părăsească țara noastră și să se stabilească în Italia, unde iubirea lor a continuat să înflorească în intimitate.

Povestea de dragoste a lui Alexandru Ghica și a contesei Suchteln a fost, în cele din urmă, plină de dificultăți și compromisuri. Îngrijorați de starea țării și de lipsa de reacție a domnitorului, oamenii politici ai vremii l-au destituit pe Ghica în anul 1842, în urma intervenției Rusiei și Turciei. Cu sprijinul unei comisii corupte, formată din reprezentanți ai acestor puteri, Ghica a fost îndepărtat de la conducerea țării.

Populația din București și Ploiești și-a exprimat susținerea pentru Ghica, dar acesta, afectat de iubirea interzisă și de situația politică, a decis să-și urmeze inima și să părăsească România. Acesta a ajuns în Italia, la contesa Suchteln, și a trăit fericit alături de marea lui dragoste, în pofida obstacolelor și a sacrificiilor făcute.

Povestea lui Alexandru Ghica și a contesei Suchteln rămâne una dintre cele mai fascinante și tulburătoare povești de dragoste din istoria României, reprezentând un exemplu de curaj și sacrificiu în numele iubirii adevărate.

Foto: historia.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Mult așteptatul concert Coldplay de la București a început cu stângul. Un cântăreț de manele pe nume Babasha a fost invitat să cânte alături de solistul trupei, iar publicul l-a huiduit. Ba... citește tot
Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul în pădure?
Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul în pădure?
Cui nu-i plac drumețiile prin pădure, aerul curat, conectarea cu natura? Din păcate, o ieșire în natură este, de multe ori, periculoasă, iar cea mai mare primejdie o reprezintă animalele... citește tot
Cât de rapid era Bruce Lee? Ce viteză de reacție avea? De câte ori putea să lovească în 1,5 secunde?
Cât de rapid era Bruce Lee? Ce viteză de reacție avea? De câte ori putea să lovească în 1,5 secunde?
Bruce Lee a fost, cu siguranță, unul dintre cei mai rapizi oameni care au trăit pe Terra. Și nu rapid ca viteză de deplasare, ci rapid ca timp de reacție. Dar, cât de rapid era cel poreclit... citește tot