De ce se deghiza Alexandru Ioan Cuza?

04.09.2023
De ce se deghiza Alexandru Ioan Cuza?

Alexandru Ioan Cuza a fost unul dintre marii conducători ai neamului românesc. Acesta a realizat multe reforme moderne în diferite sectoare ale statului, rămânând în istorie ca un vizionar. Cu toate acestea, viața personală a fost una plină de controverse, cu multiple aventuri amoroase extraconjugale, una dintre ele aducându-i sfârșitul domniei.

Alexandru Ioan Cuza s-a născut în data de 24 martie 1820, la Bârlad, în Moldova. El a fost primul domnitor al Principatelor Unite (1859-1862) și al statului național România (1862-1866). Inițial, acesta a luat parte la mișcarea revoluționară de la 1848, din Moldova, iar ulterior, la cea pentru Unirea Principatelor. După ce lucrurile s-au liniștit, în data de 5 ianuarie 1859 a fost ales domn al Moldovei, iar pe 24 ianuarie, același an, și al Țării Românești, înfăptuindu-se astfel Unirea celor două țări.

Care era motivul pentru care Cuza se deghiza?

De multe ori, Cuza obișnuia să se deghizeze și să umble printre oameni fără a fi recunoscut. Motivul era unul simplu, verificarea modului în care erau respectate legile impuse de el. De altfel, pe acest subiect au fost scrise numeroase texte, viața domnitorului fiind studiată atent de istorici.

Cuza Vodă avea obiceiul de a ieși foarte des ziua și chiar noaptea deghizat cum i se părea mai bine, și se plimba prin oraș singur sau cu vreun prieten, deghizat și el. De multe ori intra în cârciumi și bea cu oamenii de rând, cerând cu insistență să i se dea vinul cu ocaua lui Cuza.

Într-o zi, trecând pe lângă o santinelă, se oprește pe loc și înfiripă următorul dialog cu soldatul care mânca o ridiche cu pâine: „Mă cunoști?/Nu, domnule/ Sunt și eu în armată/ Bucătar?/ Nu, mai mare/ Căprar?/ Nu, mai mare/ Sergent?/ Mai mare/Sublocotenent?/ Sunt mai mare!/ Căpitan?/ Mai sus ceva/ Maior?/ Mai mare/ Colonel?/ Și mai mare/ General?/ Și mai mare, baiete/ Aoleo, n-oi fi Vodă-Cuza?/ Chiar el/ Dacă e așa, să-mi ții pâinea și ridichea ca să-ți prezint arma, a scris Dumitru Teleor, în cartea „Anecdote din viața lui Cuza-Voda”.

Ce reforme a întreprins Cuza?

Cuza a emis un decret în 1864 care a abolit iobăgia în Principatele Unite (Moldova și Țara Românească), eliberând țăranii din starea de servitute și dându-le drepturi civile și agricole. În urma abolirii iobăgiei, Cuza a promovat o reformă agrară care redistribuia pământul de la marii proprietari la țărani. Această măsură a avut un impact semnificativ asupra structurii sociale și economice a Principatelor Unite.

Domnitorul a reorganizat administrația locală și centrală, creând un sistem administrativ modern și eficient. A introdus funcții publice bazate pe competență și profesionalism, înlocuind sistemul de nepotism și corupție care era predominant înainte de reformă. El a promovat educația publică și a pus bazele unui sistem de învățământ modern în Principatele Unite. A deschis școli, a introdus programe de studiu actualizate și a încurajat educația pentru toate clasele sociale.

Alexandru Ioan Cuza a reorganizat sistemul judiciar pentru a-l face mai independent și mai eficient. A introdus un Cod Penal și un Cod Civil modernizate, care au servit ca bază pentru dezvoltarea ulterioară a legislației române. Aceste reforme au avut un impact semnificativ asupra societății și economiei din Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești și au contribuit la modernizarea acestor teritorii.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot