Cum arăta Sultana, mama domnitorului Alexandru Ioan Cuza?

12.01.2024
Cum arăta Sultana, mama domnitorului Alexandru Ioan Cuza?

Alexandru Ioan Cuza a fost o personalitate politică centrală în istoria României, cunoscut mai ales pentru rolul său în unirea Principatelor Moldova și Țara Românească, în 1859, care a dus la formarea statului modern România.Pentru cei pasionați de istorie și genealogie, descoperirea originilor și conexiunilor familiale ale personalităților istorice oferă o perspectivă fascinantă. Un exemplu notabil în acest sens este și domnitorul Cuza, a cărui mamă își avea rădăcinile în cultura și istoria greacă.

Legăturile grecești ale familiei Cozadini

Mama lui Alexandru Ioan Cuza, Sultana Cozadini (1785-1865), s-a născut în inima Constantinopolului și a ajuns în Moldova prin intermediul tatălui său, comisul Cozadini. Acesta din urmă, prin eforturile sale și rangul boieresc dobândit, a reușit să asigure o prezență notabilă familiei sale pe noile meleaguri. Trebuie precizat că Sultana Cozadini avea legături de rudenie cu familiile fanariote ale vremii precum Mavrocordat, Mavrogheni și Vogoride, care au avut un impact semnificativ asupra carierei și ascensiunii fiului Cuza.

Caimacamul Vogoride, recunoscând calitățile lui Cuza, l-a promovat rapid în armată, un gest care a jucat un rol crucial în ascensiunea sa politică și în alegerea lui ca domn al Țării Românești.

Prin mama, Sultana Cozadini, domnitorul se înrudea cu mai multe familii fanariote: Mavrocordat, Mavrogheni, Vogoride. Sora ei a fost doamnă în Țara Românească. Și asta arată, într-un fel, evoluția profesională a lui Cuza în timpul caimacamului Vogoride, care l-a promovat în armată foarte repede, ca pe o persoană de încredere – îi spunea ”Cuzaki”, considerându-l de-al lui -, și l-a adus chiar în fruntea armatei. Asta explică și de ce în 1859, când s-au făcut alegerile, a putut să fie luat în considerare și să devină domn. Dacă ar fi fost un simplu om venit de la Fălciu, fiul lui Ioan Cuza, probabil că nu ajungea să devină candidat la domnie, a apreciat istoricul Sorin Iftimi, potrivit ziarullumina.ro.

Sultana Cozadini

Casa Cozadini și moștenirea istorică

În Iași, se poate observa și astăzi urma familiei Cozadini prin intermediul unei clădiri impresionante de la poalele Copoului. Inițial deținută de Grigore și Dimitrie Cozadini, ambii frați și veri ai lui Cuza, clădirea, cunoscută ca și Casa Cantacuzino-Pașcanu, servește astăzi ca sediu pentru Palatul Copiilor. Aceasta a fost și reședința reginei Maria în timpul Primului Război Mondial și a găzduit chiar și primul sediu al Băncii Naționale din Iași, ilustrând importanța și influența familiei Cozadini în istoria orașului.

Viața și moștenirea lui Alexandru Ioan Cuza

Născut la moșia Barboși, în ținutul Fălciu, Alexandru Ioan Cuza a avut o ascensiune impresionantă. Studiile sale în Franța, cariera în funcții administrative și militare, precum și căsătoria cu Elena Rosetti îl plasează în centrul atenției istorice. Cuza a avut doi frați, Dimitrie și Sultana, și a devenit tatăl a doi fii din relația cu Maria Obrenovici, pe care i-a recunoscut și adoptat, ambii decedați la vârste fragede.

Astfel, analizând originile și conexiunile familiale ale domnitorului Alexandru Ioan Cuza, putem aprecia mai profund complexitatea și influența sa în istoria României. Moștenirea greacă a mamei sale, Sultana Cozadini, și conexiunile sale cu diverse familii nobiliare au contribuit semnificativ la cariera și moștenirea sa durabilă, marcând un capitol fascinant în istoria europeană și românească.

Foto: ziarullumina.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
Când vine vorba despre conducători nebuni, cu siguranță împăratul Caligula ar putea să intre în Top 3. Caligula (nr. „Cizmă”) a condus Imperiul Roman între anii 37-41. În doar patru... citește tot
Care este cel mai mic munte din lume?
Care este cel mai mic munte din lume?
De obicei, denumirea de munte ne duce cu gândul la înălțime. De exemplu, Vârful Everest din munții Himalaya are o înălțime maximă de 8.848,86 m, fiind cel mai înalt punct din lume. În... citește tot
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Subiectul caselor lui Iohannis este iarăși în prim-plan, după ce publicația Recorder a publicat un reportaj prin care se sugerează că actualul președinte al României își pregătește... citește tot