Cum arăta Maria Obrenovici, amanta care l-a distrus pe Cuza?

27.09.2021
Cum arăta Maria Obrenovici, amanta care l-a distrus pe Cuza?

Alexandru Ioan Cuza a fost unul dintre personajele cele mai importante din istoria României. Înfăptuirea Micii Uniri a venit într-o perioadă plină de frământări sociale și evenimente internaționale, care influențau modul cum se făcea politica în țara noastră. Cu toate acestea, la 24 ianuarie 1859, Cuza reușea unirea dintre Moldova și Țara Românească.

Politica externă a fost îndreptată pentru recunoașterea unirii de către marile puteri ale lumii, iar cea internă a fost plină de reforme în toate sectoarele statului. Din păcate, nu toată lumea a văzut cu ochi buni politica dusă de Cuza, iar „monstruoasa coaliție” l-a îndepărtat forțat de la conducerea celor două Principate Române. Un rol definitoriu în abdicarea domnitorului l-a avut amanta acestuia, Maria Obrenovici.

Cum arăta Maria Obrenovici?

Alexandru Ioan Cuza a fost un iubăreț și la viața sa avut multe aventuri amoroase. Acesta frecventa mai toate bordelurile din București alături de prietenul său Mihail Kogălniceanu. La o petrecere privată, domnitorul o întâlnește pe Maria Catargiu Obrenovici, fiica boierului Costin Catargiu şi fosta soţie a principelui sârb Milos Obrenovici.

Ceea ce la început a fost o aventură de o noapte, s-a transformat, ulterior, într-o relație de lungă durată. Soția domnitorului, Elena, i-a tolerat lui Cuza toate aventurile amoroase, asta și din cauza faptului că ea nu a putut să îi ofere copii. Drept urmare, domnitorul s-a îndepărtat de soția sa și și-a văzut de viață alături de Maria Obrenovici, pe care o adusese în palat alături de Elena.

Maria era de o frumusețe rară și a fost marea iubire a lui Cuza, de altfel aceasta dăruindu-i domnitorului doi băieți: pe Alexandru şi Dimitrie. Cu toate acestea, femeia a avut legături și cu alți bărbați născându-le copii și acestora. Mulți istorici consideră că aceasta a avut un plan de la bun început, să ia locul doamnei în inima domnitorului, dar și pe tronul țării, iar Cuza a căzut pradă „farmecelor” acesteia.

În acest scop a întrebuinţat toate armele arsenalului feminin, de la cochetărie la eleganţă până la mijlocul pe care-l socotea decisiv: cei doi fii Alexandru şi Dumitru, pe care i-a avut cu principele Cuza şi pe care doamna Elena nu putuse să i-i dea. Până la urmă, e adevărat, Maria Obrenovici n-a izbutit în planurile ei ambiţioase. A fost însă pricina unor mari suferinţe sufleteşti pentru doamna Elena, care a avut totuşi tăria să se stăpânească, să nu lase să se vadă decât foarte rar şi numai rudelor de aproape – mamei ei şi cumnatului ei, Iordache Lambrino – furtuna ce-i răvăşea inima, aşa o descrie istoricul Constantin G. Giurescu pe Maria Obrenovici, potrivit adevarul.ro.

Familia Mariei Obrenovici avea strânse legături cu liderii ruși, lăsând loc la tot felul de speculații. De altfel, amanta a fost cea care a ajutat la îndepărtarea de la conducerea Principatelor Unite a lui Alexandru Ioan Cuza.

În seara zilei de 10 februarie 1866, domnitorul i-a masa cu soția Elena, iar după aceea o primește pe amanta Maria. Cei doi petrec împreună cu un grup de cartofori, iar după miezul nopții se retrag în una din camerele Palatului. Se iubesc și adorm în același pat, nu la foarte mare distanță de locul în care doarme și soția domnitorului.

După acel moment de pasiune, se pare că Maria a deschis ușa ofițerilor care au intrat peste Cuza și l-au obligat să semneze abdicarea. Liberalii Ion C. Brătianu, C.A. Rosetti şi Eugeniu Carada, împreună cu conservatorii Lascăr Catargiu, Anastase Panu, Grigore Brâncoveanu şi Gheorghe Ştirbei, precum şi căpitanii din Armata României, C. Pilat, Anton Berindei, Al. Lipoianu, Anton Costescu, Mălinescu, Alexandru Candiano – Popescu şi Handoca, au pus la cale un complot obligându-l pe Cuza să plece în exil.

După acest eveniment, Maria Obrenovici a părăsit România pentru Germania, ajungând doamna de onoare a împaratesei Augusta, sotia Kaiserului Wilhem I. La 41 de ani, aceasta a fost diagnosticată cu cancer și s-a sinucis la Dresda. A fost înmormântată la biserica Sf. Spiridon din Iași. În anul 1908, a fost deshumată și mutată în cavoul familiei sale din Cimitirul „Eternitatea” din Iași.

Foto: Wikipedia.org

 

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Câți români știau carte la 1800?
Câți români știau carte la 1800?
Sistemul de învățământ din România are o istorie îndelungată și a fost influențat o bună bucată de timp de Biserică. În Principatele Române, la începutul anilor 1800 rata de... citește tot
Ping pong între state! Cine a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei?
Ping pong între state! Cine a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei?
Constantin Mavrocordat a fost a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori conducător al Moldovei. Reformele sale au fost radicale pentru acele vremuri, reușind să desființeze... citește tot
De ce faptele penale se pot prescrie? E normal să scapi de o crimă dacă s-a prescris fapta?
De ce faptele penale se pot prescrie? E normal să scapi de o crimă dacă s-a prescris fapta?
Justiția din România are multe lacune, însă autoritățile specializate încearcă să le rezolve o dată cu trecerea timpului. Ministrul Justiției trebuie să propună și să adopte legi, în... citește tot
Recomandări din presa de azi
Subiecte matematică simulare Evaluare Națională 2023. Ce au avut de rezolvat elevii și care este...
Ce a putut spune Catinca Roman despre Petre Roman! Nu te aşteptai la aşa cuvinte,...
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Nicoleta Luciu a ajuns de nerecunoscut. Pare mai în vârstă cu 10 ani. Imaginea care...
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Europa e în ALERTĂ. Pericolul care amenință continentul e aproape. Locuitorii au fost avertizați
Amenzi de până la 10.000 de lei pentru români! Legea a fost deja promulgată
Vestea dimineții pentru toți șoferii din România, s-a schimbat Codul Rutier: rămâi fără permis 180...
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Soția lui Bruce Willis, în lacrimi de ziua actorului: «Rugați-vă pentru el». Primele imagini după...
Cu cine a fost înlocuită Corina Dănilă și unde s-a mutat emisiunea ei de pe...
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising