Ce meserie a avut Mihai Viteazul înainte de a ajunge domnitor?

25.09.2023
Ce meserie a avut Mihai Viteazul înainte de a ajunge domnitor?

Realizarea principală a lui Mihai Viteazul a fost unirea Munteniei, Transilvaniei și Moldovei sub autoritatea sa, într-o tentativă de a consolida poziția principatelor românești în fața amenințării otomane. Cu toate acestea, unirea a fost una de scurtă durată și a fost întreruptă după moartea domnitorului, în anul 1601, când cele trei principate au fost din nou separate și au rămas sub dominația otomană.

Viața lui Mihai Viteazul înainte de a ajunge domnitor

Mihai Viteazul s-a născut în anul 1558, la Târgu de Floci, o localitate din Țara Românească. Acesta a trăit o perioadă plină de evenimente tumultoase atât în plan intern, cât și extern. Caracterul său puternic l-a făcut să urce repede pe scara socială, însă perioada tinereții a fost una grea.

Potrivit istoricilor, una dintre primele sale îndeletniciri a fost cea de comerciant de vite. Acest lucru l-a făcut să colinde țara în lung și în lat, reușind astfel să învețe limba turcă. Ulterior, acesta s-a reprofilat și a început să facă tranzacții comerciale cu bijuterii. Averea domnitorului român creștea de la o zi la alta și, la un moment dat, ajunsese să aibă sub stăpânire 44 de sate. Era o situație remarcabilă, având în vedere că un boier obișnuit avea, în acea perioadă, 8-9 sate sub stăpânire în Țara Românească.

Conducerea lui Mihai Viteazul

Domnia lui Mihai Viteazul a fost marcată de lupte politice intense, alianțe și rivalități, și a fost întreruptă de intervenția otomană care l-a înlăturat de la putere. Cu toate acestea, domnitorul român a rămas în istoria românilor datorită eforturilor sale de a lupta împotriva ocupației otomane și de a încerca să unească principatele românești sub un singur lider.

Mihai Viteazul a introdus unele reforme administrative în principatele pe care le-a condus, existând încercări de a consolida puterea centrală și de a crea un sistem de guvernare mai eficient. Din păcate, din cauza instabilității politice și a opoziției interne, multe dintre aceste reforme nu au putut fi implementate pe deplin.

Chiar și așa, el a fost un susținător al culturii și religiei ortodoxe în principatele românești. A încurajat preoții și intelectualii ortodocși și a sprijinit Biserica Ortodoxă în eforturile sale de a menține tradițiile și credințele religioase.

Foto: pressone.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot